Jest to dokładnie nowotwór "z cechami adenocarcinoma" (jak mniemam - gruczolakorak). Zastanawia nas właśnie kwestia tego czy w tym stadium i wieku chemioterapia nie spowoduje większego wyniszczenia organizmu niż sam nowotwór. Czy są może jakieś dostępne badania na grupie osób w starszym wieku?
Każda chemioterapia jest obciążająca organizm, niszczy również zdrowe komórki, później pacjent "dochodzi" do siebie, lub nie.
Zadaniem lekarza jest niewyrządzenie szkody pacjentowi, jeżeli lekarz proponuje zastosować chemioterapię, mam nadzieję, że liczy na poprawę i przedłużenie życia pacjenta.
Ostateczną decyzję podejmuje pacjent, musi wyrazić zgodę na takie leczenie.
W przypadku mojego Męża byłam wyproszona z gabinetu na czas podjęcia decyzji.
Serdecznie pozdrawiam
_________________ Teresa
Mąż odszedł 19.09.2011 DRP
Wrota,
A co z operacją? Odstapiono od niej?
Czy onkolog mówił Wam może, że chemioterapia jest indukcyjna - czyli po 2-3 kursach jesli guz się zmniejszy możliwa będzie operacja? Znam przypadki, że w stopniu zawansowania IIIA pacjent był operowany.
Czy Dziadek ma wiele chorób towarzyszących? (nadciśnienie, choroby serca itp.)?
Tylko operacja daje szansę na wyleczenie...
pozdrawiam
Nawet bez logowania jest aktywny, nie wiem jak to sprawdzasz.
moj.email@op.pl
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2013-11-06, 21:08 ] Proponowałabym najpierw zapoznać się z FAQ dot. załączników: http://www.forum-onkologi...orum/faq.php#35 ; może jest za duży rozmiar, nie ten format? Trzeba sobie radzić
_________________ „Żółw musi być aż tak twardy, bo jest aż tak miękki”. St.J.Lec
Lider czerwonej kreski./Kuba Wojewódzki (tego forum).
Teraz e-mail jest widoczny - dzisiaj w ciągu dnia ta opcja była nieaktywna bez względu na to czy było się zalogowanym czy też nie.
Uprzejmie dziękuję za radę, ale naprawdę umiem załączać pliki i zdaję sobie sprawę z ograniczonych możliwości (rozmiar itd) przesyłania plików Niemniej jednak przesyłam na e-mail.
Nie mogłaś załączyć załączników, bo były wysłane w formacie .bmp, a ten nie jest obsługiwany przez Forum. Na przyszłość prosimy o załączanie w formacie .jpg - w ten sposób unikniemy tak małego rozmiaru plików, jak i załapania na screenie klepsydry Windowsa
A jakie masz pytania? Bo na to, czy chemioterapia przyniesie więcej pożytku niż strat, już staraliśmy się odpowiedzieć.
Jeśli chodzi o badania na grupie pacjentów, można poszukać na clinicaltrials.gov
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum