W sumie pole do interpretacji pozostaje niewielkie - tak jak stwierdzono we wnioskach z TK, stwierdzono guza głowy trzustki.
Z racji nacieków wygląda to niestety na nowotwór złośliwy.
Co lekarze planują obecnie, jakie postępowanie przewidują?
Tzn. w stosunku do jakich innych - u innych pacjentów?
Powiedzmy, że średnie, ciężko tu zastosować proste porównanie, bo u każdego choroba wygląda nieco inaczej.
Witam czy możecie mi pomóc w przetłumaczeniu "na ludzki" tej biopsji? Dlaczego stwierdzono nowotwor trzustki skoro nie ma komorek nowotworowych?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2012-12-18, 20:47 ] Emmo, wszystkie informacje dotyczące Twojej historii opisuj w jednym wątku, do którego scalam ten post.
Jest to wymogiem regulaminowym i ułatwia pomoc merytoryczną.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-12-18, 22:06 ] A ja bardzo proszę o usuwanie wszystkich danych osobowych lekarzy z wklejanej dokumentacji.
Wynik jest faktycznie dość zastanawiający. Nie zastanawialiście się nad ponownych przebadaniem preparatów?
Onkolog konsultując wynik i tak przyjął, że mamy do czynienia z rakiem trzustki?
Dziadek jest pod opieką hospicjum domowego, nie ma siły i apetytu. Poza tym ciśnienie i cukier w miarę okej (pomimo cukrzycy). Guz jest nieoperacyjny - w Poznaniu nikt się nie chce podjąć operacji, nadzieję dał prof. z warszawy miał operować w listopadzie, w między czasie jednak dziadkowi skleiły się jelita i trzeba było operować je ( wtedy wlasnie tez pobrano wycinek do biopsji, pierwsza proba biopsji wykonana przez centrum onkologii byla nieczytelna). Z Warszawą jesteśmy w kontakcie, jednak mamy się zgłosić z wynikami w styczniu, gdyż na ten moment dziadek jest za słaby .
[ Dodano: 2012-12-18, 22:44 ]
jeszcze mam pytanie co to jest ta sieć większa o której mowa w wynikach biopsji?
Czyli powyższy wynik jest wynikiem z biopsji guza?
Bo opisanie go jako "guz trzustki" z pobraniem na bloku operacyjnym zasugerowało mi operację z wycięciem guza.
W tej sytuacji bardzo możliwe jest, że nie pobrano po prostu chorobowo zmienionego fragmentu guza, w którym byłyby kom. nowotworowe. Guzy nie składają się tylko z kom. nowotworowych, ale też ze zdrowych, nigdy nie wiadomo jakie uda się pobrać w biopsji.
[ Dodano: 2012-12-18, 22:45 ]
emma23 napisał/a:
co to jest ta sieć większa o której mowa w wynikach biopsji?
Niestety po 4 miesiącach walki, dzisiaj o 15 dziadek umarł.
W zeszlym tyg. przeszedl operację usunięcia guza glowy trzustki, udalo się, we wtorek miał wyjść do domu. Umarł na zawał.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum