Stopień zaawansowania pT2bN1
T2 - guz o średnicy większej niż 3 cm, ale nie większej niż 7 cm
N1 - Przerzuty w węzłach chłonnych okołooskrzelowych i/lub wnękowych po stronie guza
pierwotnego oraz wewnątrzpłucnych (w tym bezpośrednie zajęcie przez ciągłość od
strony guza pierwotnego
Carcinoma planoepitheliale akeratodes pulmonis G2 = rak płaskonabłonkowy nierogowaciejący płuc o stopniu złośliwości G2
Metastases carcinoma in lymphonodis = przerzuty do węzłów chłonnych
Emboliae carcinomatosa in luminae vasorum = zatory komórek rakowych w naczyniach limfatycznych
Sinus histiocytosis et anthracosis in lymphonodis = histiocytoza i pylica węglowa w węzłach chłonnych
Tak pokrótce
Pozdrawiam
PS. wydaje się, wskazana jest pooperacyjna chemioterapia
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Ja nie widziałam ,żadnego innego wyniku .jak już pisałam wcześniej była to operacja oszczędzająca wycięto dwa płaty płuca , myślałam ,że jak przepiszę ten wynik który mam ktoś mi odpisze chociaż jaką chemię można zastosować i ile powinno być cykli.Żebym chociaż wiedziała jak rozmawiać z lekarzem ,bo oni sami za dużo nie mówią.I co to są zatory komórek nowotworowych w naczyniach limfatycznych
myślałam ,że jak przepiszę ten wynik który mam ktoś mi odpisze chociaż (...)
Wolisz podawanie niepewnych informacji na podstawie niepełnych wyników? Bo jeśli tak - spoko, możemy rozmawiać i na takiej podstawie.
Btw. to, że nie widziałaś wyniku nie oznacza, że go nie ma - wystarczy zapytać lekarza.
No ale do rzeczy.
Angelika007 napisał/a:
jaką chemię można zastosować i ile powinno być cykli.
Jaką - tego nikt nie powie, schematów jest wiele, konkretny jest wiele w zależności od pacjenta, jego stanu, wydolności poszczególnych narządów.
Cykle - zwykle początkowo 2 i dalej ocena rezultatów leczenia.
Angelika007 napisał/a:
co to są zatory komórek nowotworowych w naczyniach limfatycznych
To są skupiska komórek nowotworowych w naczyniach limfatycznych - nie bardzo wiem, jak to inaczej wytłumaczyć. Coś jak korek na drodze, tylko drogą jest naczynie limfatyczne, a stojącymi w korku samochodami zapychającymi drogę - kom. nowotworowe.
KT z kontrastem
Płuco prawe - stan po bilobectomii dolnej. Obwodowe zwłóknienia w płacie dolnym, nadprzeponowo na przebiegu zwłóknienia guzek 10x5 mm. Nad PS 3 przyśródpiersiowoi przy ścianie przedniej komora odmowa grubości ok 20 mm w wymiarze strzałkowym ok. 43 mm. Płyn pod płucem wzdłuż łańcuszka szwów operacyjnych wzdłuż ściany tylnej i bocznej i przyśródpiersiowo nad PS 2. W warstwie płynu widoczne liczne komory powietrzne i dzielące je przegrody, otaczająca opłucna nieco pogrubiała. Zwiększona - zagięta prawa dolna żyła płucna. Wokół kikuta oskrzela dolnopłatowego, kikuta t. pośredniej i w łączności z ubytkiem zakontrastowania 14x9 mm w jej świetle oraz wzdłuż przedniej ściany oskrzela górnopłatowego masy o gęstości większej niż płyn o wymiarach 41x27 mm - obraz niejednoznaczy, niepokojący - wznowa? Masy bliznowato -włókniste za skrzepliną w kikucie tętnicy.
Płuco lewe - w szczycie guzek 5 mm po za tym bez zmian.
Węzły chłonne w śródpiersiu i lewej wnęce płucnej niepowiększone, niejasny obraz zmian w prawej wnęce płucnej.
Torbielowato lity guzek 14 mm w prawym płacie tarczycy.
Witam długo nie pisałam operacji mojej mamy minęło. ponad 3miesiace. Od tego czasu w Poznaniu nie zastosowano żądnego leczenia. W Grudniu mama poszła. na chemioterapię uzupełniającą niestety jej nie wdrożono z powodu zlapanej infekcji. Mame wypisano z antybiotykiem do domu i miala przyjść po nowym roku na komputer. Wykonano badanie i znowu na wynik czekala dwa tygodnie potem tydzień na wizyte u onkologa. Więc. Zrobil sie prawie luty. Lekarz powiedział chyba na podstawie wyniku .że. ma zakrzepice i zapisal zastrzyki .mama ma je brać miesiąc. a potem kolejny komputer dlatego. ze zapomnialam dodać .ze lekarz cały. czas podejrzewa wznowę i tak na operacji sie skonczylo ani chemii ani lamp żądnego. leczenia. Mama pyta lekarza o leczenie to odpowiada .że jakieś leczenie zastosujemy tylko pytanie kiedy już nie wiem co mam myśleć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum