Dziękuję
ewelina.wis za zainteresowanie. Czytałam Twój wątek i bardzo mi przykro z powodu Twojej mamy.
Moja mama czuje się dobrze. Ostatnie badania obrazowe nie wykazały przerzutów czy wznowy i to najwspanialsza wiadomość jaka może być! Niestety już trochę czasu minęło i po wielkiej radości pojawił się już przerażający, paraliżujący strach przed wynikami kolejnych badań :(
Operacja mamy była bardzo poważna i teraz walczymy z jej konsekwencjami (problemy z wątrobą i przewodami trzustkowymi). Na 14 stycznia mamy wyznaczony termin w szpitalu celem dokładniejszych badań (EUS) w tym zakresie. Zobaczymy...
Niestety mama nie może w pełni dojść do siebie, przytyć, nie może normalnie jeść ze względu na wspomniane wyżej problemy. Ale nauczyliśmy się cieszyć z tego, że mamy szanse walki i walczymy!
Pozdrawiam Cię serdecznie
[ Dodano: 2013-01-10, 12:52 ]
Ponownie bardzo proszę o pomoc.
Wczoraj mama miała robione USG (w celu sprawdzenia sytuacji po upadku w wyniku, którego złamała żebra). Opis badania zamieszczam poniżej (niestety nie mam dostępu do oryginału).
Wynika badania:
Wątroba jednorodna, hiperechogenna, wielkość na górnej granicy normy, brzeg wątroby zaokrąglony. Wnęka wątroby prawidłowa. PŻW i przewody wewnątrzwątrobowe -nieposzerzone. Spływ naczyń żylnych wątrobowych i układ wrotny- prawidłowy. Wzdłuż naczyń żylnych układu wrotnego pasmowate zwłóknienia. Reakcja żył wątrobowych i żyły głównej dolnej na fazę wdechową prawidłowa.
Pęcherzyk żółciowy stan po holecystektomii.
Trzustka głowa o średnicy 26 mm, dość jednorodna, hiperechogenna, trzon o grubości 6 mm, ogon w najszerszym miejscu do 13mm. Przewód trzustkowy nieposzerzony. Śladowa ilość płynu przy powierzchni trzewnej wątroby, śledziony i między pętlami jelit.
Śledziona jednorodna, normoechogenna, niepowiększona, prawidłowa. Aorta o prawidłowym przebiegu i szerokości. Przestrzeń okołoaortalna prawidłowa.
Nerka prawa o prawidłowym położeniu, prawidłowej wielkości, bez ech, złogów i zastojów moczu.
Nerka lewa o prawidłowym położeniu, prawidłowej wielkości, bez ech, złogów i zastojów moczu. Pęcherz moczowy średnio wypełniony, gładkościenny, echoujemny.
Badanie było robione w miejscowej przychodni, bardzo szybko, bez porównania z poprzednimi badaniami.
Bardzo niepokoi mnie wolny płyn w jamie brzusznej oraz fakt identyfikacji głowy trzustki (mama jest po resekcji). Czy zidentyfikowany jako głowa trzustki może być guz (wznowa)? Czy wolny płyn oznacza wznowę/rozsiew?
Dla porównania załączam wynik badania USG wykonany wcześniej (29.11.2012).
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.