Rozmawiałem dziś z tatą i z trochę tak podpytywałem o różne oznaki które są opisane jako wstępne objawy i tata zauważył że tak mniej więcej od operacji dostał chrypy.... na początku myśleliśmy że ma podrażnioną krtań po operacji ponieważ odbywała się w znieczuleniu ogólnym ale teraz... już sam nie wiem...
Im więcej czytam tym więcej wynajduję i tym bardziej się boję i jeszcze mniej wiem....
Wiem że trzeba poczekać na wizytę i badania ale cholernie się boję....
Jesteśmy po wizycie u pulmonologa. Tata dostał skierowanie na CT w wysokiej rozdzielczości ( z tego co się dowiedziałem tzn. tomografia z kontrastem) i udało mi się zapisać tatę na ten piątek kolejną wizytę ma wyznaczoną na 17.06 ale jak będę miał opis CT i będzie coś nie halo (oczywiście pozwolę sobie zamieścić wynik i skonsultować z Wami) to będziemy przenosili wizytę albo prywatnie. Dostał tata również skierowanie na plumociny z rozpoznaniem - podejrzenie TBC....znaczy podejrzenie gruźlicy.?.?.?
Witam !!!
W miniony piątek tata miał tomografię tylko zdziwiło mnie mocno to to że lekarz wykonujący badanie po zapoznaniu się z wynikami badań zdecydował wykonać CT bez kontrastu??? mimo że lekarz pulmonolog na skierowaniu wyraźnie napisał CT z kontrastem w wysokiej rozdzielczości.
Co o tym mysleć???
Czy jeden lekarz może podważyć zlecenie drugiego???
o podaniu kontrastu decyduje lekarz radiolog w trakcie badania w zaleznosci od potrzeby, czasem trzeba go podac, by lepiej uwidocznic zmiany, czasami widac, je od razu i nie ma potrzeby narazania pacjenta na kontrast, ktory nie jest obojetny dla organizmu
wspolczesne tomografy sa bardzo dokladne i jesli zespol pracowni radiologicznej zdecydowal, ze nie trzeba kontrastu to znaczy, ze zobaczyli wszystko, co trzeba w dobrej jakosci
niewiedza na temat prcedury przeprowadzania badan radiologicznych wykazal sie raczej lekarz wypisujacy skierowanie
o podaniu kontrastu decyduje lekarz radiolog w trakcie badania w zaleznosci od potrzeby, czasem trzeba go podac, by lepiej uwidocznic zmiany, czasami widac, je od razu i nie ma potrzeby narazania pacjenta na kontrast, ktory nie jest obojetny dla organizmu
wspolczesne tomografy sa bardzo dokladne i jesli zespol pracowni radiologicznej zdecydowal, ze nie trzeba kontrastu to znaczy, ze zobaczyli wszystko, co trzeba w dobrej jakosci
niewiedza na temat prcedury przeprowadzania badan radiologicznych wykazal sie raczej lekarz wypisujacy skierowanie
Badanie TK klatki piersiowej wysokiej rozdzielczości bez podania środka kontrastowego.
Uwapniony guzek 3 mm podopłucnowo na pograniczu segm. 2. i 3. prawego płuca.
Guzek 4 mm w segm. 6 lewego płuca
Poza tym płuca bez zagąszczeń, bez zmian ogniskowych.
jamy opłucnowe bez płynu.
Masywne osteofity przednich krawędzi trzonów kręgowych kręgosłupa piersiowego tworzące mostki kostne.
w zeszłym tygodniu w piatek zostaly oddane próbki do badania
wizyte mamy wyznaczona na 16 czerwca ale od 30 min probuje sie dodzwonic i przyspieszyc ale nie moge sie dodzwonic.
To znaczy że nie wiadomo co to jest.
Bronchoskopią się tego raczej nie zbada, bo zmiany są dość małe, a w płucu lewym niezbyt dostępne dla bronchoskopu.
Niech ten wynik zobaczy lekarz kierujący na TK, no i poczekajmy na wynik dot. gruźlicy.
Tak z ciekawości - jakie są wyniki morfologii i OB?
Długo nie odzywałem się tata jest już pow izycie u pulmonologa który stwierdził że guzy są zwapnione (chociaż z opisu wydaje mi się to tyczy się tylko jednego) i że póki co nie ma konieczności dokonywania ingerencji chirurgicznej ani nie powodów do leczenia farmakologicznego, powiedział również żeby uważać w razie infekcji aby ich nie bagatelizować i wyleczyć zawsze do końca, oczywiście co pół roku kontrola łącznie z TK.
Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie istotne informacje
Szczególnie chciałbym podziękować absenteeism za bardzo fachową i konkretną pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum