Mam wizytę u lekarza ogólnego w poniedziałek ale ta niepewność jest strasznie ciężka do zniesienia.. Przekopałam chyba cały internet i właśnie z opisów na różnych portalach obawiam się, że może to być .. czerniak ;(
Mam na policzku pieprzyk ok. 6mm od urodzenia.. brązowy (wyrastają z niego włoski -jeśli to ma znaczenie) i jakieś kilka (3-4) tygodni temu pojawiło się zaczerwienienie po jednej stronie i jakby pod nim; to zaczerwienienie jest wypukłe a na środku pojawił się malutki czarny (moze ciemno brązowy?) pieprzyk (mniejszy chyba jak główka od szpilki). To nie boli, ani nie swędzi. Poprostu jest zaczerwienione przy tym starym pieprzyku i mnie to zaniepokoiło. zaczęłam szperać po necie ( choć wiem, że nie powinno się tego robic!) i wyszło mi właśnie , że może to być objaw najgorszego.. Ma ktoś może informacje jak to rozpoznać we wczesnym stadium..? bo zwykle w necie są zdjecia już w zaawansowanym.. Czy jest szansa, że ten nowy malutki pieprzyk, który pojawił się ostatnio na tym zaczerwienieniu to nie jest czerniak..? Strasznie się boję tego poniedziałku ;(((((
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.
Wiem,że łatwo mi mówić,ale nie przejmuj się na zapas bo to nic nie da.Sama mam wiele zmian barwnikowych wypukłych,pieprzyków,piegów itd.Obserwuję je i 2 lub 3 razy w roku odwiedzam dermatologa nawet jak nic się nie dzieje.
Dziękuję za odpowiedzi.. staram się nie martwic na zapas ale jakoś mi to nie wychodzi.. Jak wczoraj wyczytałam o tych zaczerwienieniach przy pieprzykach, czarnych plamkach to zaczęłam wariować już.. w dodatku mam ten pieprzyk od 30 lat i nigdy nic mnie nie niepokoiło aż do teraz .. to zaczerwienienie jest dość spore i jak wspomniałam wypukłe.. mam nadzieję, ze nie musi to oznaczać najgorszego od razu... że są możliwe jakieś stany zapalne czy coś.. Ech..
nie umartwiaj sie na zapas, bo to nic nie wniesie.
Nikt Ci oceni na odleglosc tej zmiany, ktora Cie martwi.
Ale na pocieszenie moge napisac, ze mam sporo zmian i te z nich, ktore sa wypukle i wygladaja wg mnie niefajnie, w ocenie specjalistow od czerniakow sa niegrozne, nawet jesli czasem byly zaczerwienione - zazwyczaj skutkiem podraznienia miejscowego, albo nadpobudliwosci gruczolu w warstwie skornej.
Dobrze ze jestes czujna i idziesz do lekarza, ale po to idziesz by wykluczyc ryzyko,
a tymczasem sie nie udreczaj i mysl o przyjemnych rzeczach....
O tym np., ze w \uk to macie jednak cieplej niz w Polsce.
Wczoraj przyjechalam i od razu wyleczylam sie z infekcji drog oddechowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum