Marina,
poprawa po dexa powinna już być, teoretycznie, być może tą poprawą jest częściowe ustąpienie duszności, jaką dawkę tato przyjmuje? Dawki można i trzeba modyfikować, jeśli są niewystarczające.
Osłabienie, spadek komunikatywności, senność są powszechnymi skutkami ubocznymi morfiny. Sterydy osłabiają mięśnie, zwłaszcza kończyn, ale to raczej za wcześnie na ten efekt. Obawiam się, że niestety główną przyczyną takiego stanu taty jest postępująca choroba plus skutki terapii.
Najważniejsze teraz jest zabezpieczenie przeciwbólowe i eliminowanie duszności. Czy macie w domu koncentrator tlenu?
Tata zażywa steryd rano 5mg i po południu 5 mg. Lekarka powiedziała, że w jego przypadku mniejsza dawka nie przyniesie efektu, a taka będzie optymalna. Wcześniej nie bolało go w piersiach, więc niestety też podejrzewam, że choroba mocno postępuje. Pierwotna lokalizacja była w obrębie miednicy.
Koncentrator tlenu mamy, coraz częściej go tacie podłączamy, on sam zresztą nam mówi, kiedy włączyć i kiedy już wystarczy. Nie wiem co jeszcze można zrobić i bardzo się boję co nas jeszcze może czekać...
Skonsultuj zwiększenie dawki, lekarz też powinien rozumieć, że najważniejsze jest zniesienie duszności.
Jeśli będzie konieczność wprowadzenia większej dawki morfiny, ona także zadziała pozytywnie w duszności, chociaż trudno Wam tego życzyć.
Z doświadczenia mogę powiedzieć że po pewnym okresie stosowania u chorego 20mg sevredolu co 8 h po jakimś czasie zmieniono na 20mg co 4 godziny i to przyniosło ogromną ulgę w oddychaniu, natomiast nieco zwiększyła się senność, niestety.
Niestety mój kochany Tatuś przegrał walkę z nowotworem. Odszedł 14.05.2014 r. o godzinie 00:40. Byliśmy przy nim z mamą i bratem do końca, trzymaliśmy go za ręce. Zdążyłam powiedzieć mu, jak bardzo go kocham. Ból po jego stracie jest nie do opisania, nie wiem jak dam sobie radę. Na zawsze pozostanie w moim sercu i pamięci mój Ukochany Tatuś...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum