Byłem dzisiaj. Miałem badanie krwi na poziom hormonu tarczycy. Dokładnie za tydzień mam przyjść po wyniki, a za dwa tygodnie wycinanie znamienia.
Musze powiedzieć, że zachwyciły mnie pielęgniarki. Są pracowite jak mrówki i miłe jak nigdy. Aż chce się chorować
Jestem po zabiegu i wszystko OK, wyniki za 3 tyg. Pytałem się lekarza jak by miał ocenić znamię z doświadczenia, to powiedzial, że wygląda dobrze. Będzie dobrze
Co do tarczycy to miałem wyniki te bardziej dolne dobre. Od tego momentu co schudłem zauważyłem, że się strasznie poce (mokro pod pachami i śmierdzący pot, żaden arespirant nie działa :() jest to strasznie krępujące. :( Myślicie, że to może być nadczynność?
na 12 kwietnia mam wizytę u specjalisty
to wskazuje na nadczynnosc jezeli nawet miescisz sie w granbicach ale jezeli mieszcza sie min w granicach to wskazuje ze tarczyca zaczyna zle pracowac. nadmierna potliwosc, szybka przemiana materii (biegunki) , podwyzszona temperatura ciala wskazuja wlasnie na nadczynnosc.
Powiem tak, jezeli wyniki sa w normie ale w gornych( FT3 FT4) i dolnych TSH granicahc normy to zalezy od lekarza, ja mam taka sytuacje ze FT3 i FT4 min mieszcza sie w gornych granicach, tsh w dolnych bylam w zeszlym roku u endokrynologa i nie podjal leczenia mimo ze moja mama i siostra maja niedoczynnosc i haschimoto a tak jak mi mowil lekarz ja moge miec nadczynnosc przejsciowa, ale nie bedzie mnie na tym etapie leczyc. mimo ze mam podwyzszona temperature ciala, poce sie okropnie codziennie jestem zlana potem i mam bardzo czesto biegunki. Konsultowala moja sytuacje i wyniki kuzynka z innego miasta(ona tez jest chora na niedoczynnosc) to jej lekarz powiedzial ze powinnam miec juz wprowadzone leczenie ale "moj" endokrynolog nie podjal. Mam kolejne skierowanie w tym roku poniewaz objawy sie nasilily od zeszlego roku i ide tym razem do innego lekarza ale termin dopiero na dwudziestego ktoregos wrzesnia;/
Ciekawe co Tobie powie lekarz-daj znac koniecznie. jezeli sie choruje na nadczynnosc to daja jakies leki na poprawe pracy tarczycy.
Oczywiście moją przypadłość 'odkrył' onkolog, a nie rodzinny. On mnie skierował na badania hormonu, bo stwierdził, że nie mogłem schudnąć od boleści wokół znamienia. No i dostałem skierowanie do endokrynologa, wizyta na... październik, ale dzięki pani w rejestracji mam termin na połowe kwietnia. Oczywiście powiem co powiedział lekarz po wizycie.
PS. Kiedy moge moczyć tą ranę?
[ Dodano: 2011-03-05, 14:53 ]
Ja ten nadmiar potu mam gł. jak wychodze z domu. Tak żebym się mocniej spocił w domu to raczej rzadkość. Słuchaj Jadziu, a używałaś jakiś preparat dostępny w aptece przeciwko nadmienemu poceniu się?
stosowalam antidral ale wszystkie bluzki zniszczylam wiec przestalam stosowac, sama jestem obecnie na poszukiwaniu jakiegos dobrego dezodorantu chociaz ja sie poce cala;/
a co do mycia to tez zalezy od lekarza, mi mowil (jak usuwalam swoje znamie-wczoraj) ze moge juz dzis myc ale jak moja mama usuwala swojego czerniaka to mowil lekarz zeby po 2-3 dniach zaczela to miejsce przemywac szarym mydlem,ale nie maczac! Kazal tez kupisc masc tranowa i smarowac w kolo szwow, nie rane! pozdrawiam
[ Dodano: 2011-03-05, 15:34 ]
ja osobicie jutro przemyje miejsce usuniecia znamienia:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum