Powiększenie węzłów chłonnych okolicy ślinianki przyusznej
Witam,
Wczoraj odebrałam wyniki rezonensu mojego męża. Niestety nie wiem co o nich sądzić pomóżci.
Mój mąż skarżył sie na pobolewania w szyje uczucie dyskomfortu.
Zrobiono usgie na którmy stwierdzon zmiany w obrębie ślinianki lub węzłów chłonnych.
Został sierowany na badanie MRI i oto jego wynik:
Badanie MR szyi
Badanie wykonano w sekwencjach frFSE Ta, STIR, SE Ti, SE Ti+fs przeglądowo
oraz SE Ti i SE Ti+fs po dożylnym podaniu środka kontrastowego,
w płaszczyznach poprzecznych, czołowych i strzałkowych, w warstwach o grubości 4 mm.
Dane ze skierowania:
powiększone węzły chłonne w ok. ślinianki przyusznej prawej.
Ślinianki przyuszne niepowiększone, symetryczne, o prawidłowym sygnale, z widocznymi drobnymi węzłami chłonnymi własnymi.
Przewody wyprowadzające ślinianek przyusznych nieposzerzone.
Niewielka asymetria wielkości ślinianek podżuchwowych - lewa nieco mniejsza od prawej.
W lewej śliniance podżuchwowej widoczne niewielkie poszerzenie przewodu wyprowadzającego do 2.2 mm.
W jego początkowym odcinku widoczna jest strefa bezsygnałowa - zwapnienie? konkrement?
Wewnątrz ślinianki widoczne jest zwiększenie komponenty tłuszczowej, a sygnał miąższu jest dyskretnie podwyższony w sekwencji STIR (przewlekły obrzęk?).
W całości obraz sugeruje zmiany pozapalne lub przewlekłe zapalne.
W obrębie trzonu żuchwy, w tym w zakresie wyrostka zębodołowego po stronie prawej na poziomie zębów przedtrzonowych i trzonowych widoczne są cechy obrzęku szpiku kostnego.
W okolicy prawej ślinianki podżuchwowej widoczne są nieco liczniejsze niż po stronie przeciwnej węzły chłonne, z których największy mierzy ok. 12x4 mm.
Wszystkie z uwidocznionych węzłów chłonnych szyjnych mają zachowaną wyraźną zatokę tłuszczową.
Obraz może odpowiadać zmianom zapalnym, być może zębopochodnym z obecnością odczynowych węzłów chłonnych w prawej okolicy podżuchowowej.
Tarczyca niepowiększona, jednorodna.
CZy możecie mi pomóc. Badania krwi które miał niedawno robione były ok.
Z opisu wynika że ma problemy z uzebieniem co jest jakby nie dokońca prawda ponieważ dba o zeby tam gdzie były małe ubytki sa nabierzaco leczone.
No chyba że żle to interpretuję.
Nie zabardzo wiem do którego lekarza mamy teraz iśc. czy laryngolog czy stomatolog?
w tym wyniku nie ma nic niepokojacego onkologicznie.
MRI jest szczegolowym badaniem i lekarz radiolog wyraznie sugeruje, ze te zmiany to sa zmiany pozapalne/odczynowe - wyraznie zachowana zatoka tluszczowa itp.
Wezly chlonne podzuchwowe sa dosc czesto powiekszone, z racji problemow z zebami lub chorobami gardla z przeszlosci itp.
Gdyby bylo cos onkologicznie podejrzane, byloby to napisane na wyniku.
Najlepiej idz do stomatologa, aby sprawdzic zeby jeszcze raz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum