Witam. Mam prośbę o interpretację wyniku RTG klatki piersiowej mojego taty. Mianowicie "twór guzowaty przywnękowo na wysokości bieguna prawej wnęki ok 7x4,5mm. Poza tym płuca i serce bez zmian"
Dodam,że około miesiąca temu miał robioną morfologię i badania były jak najbardziej ok. Badanie okulistyczne z dna oko jak również laryngologiczne ok. Dodam,że tato zażywał tabletki typu Ibuprom zatoki bez wcześniejszej konsultacji laryngologicznej, jak również APAP . Nie pali od 10 lat.
Powodu do zrobienia RTG klatki piersiowej nie było ponieważ nic mu nie dolegało. Bardziej tato jest Hipochondrykiem. Tak jak pisałam brał leki na zatoki bez wcześniejszych wizyt u laryngologa. Brał również apap bo nic go wtedy nie bolało a na pytanie "co Cię boli" odpowiadał,że nic ale będzie mu się lepiej spało i głowa nie zacznie boleć. Później ciśnienie miał wysokie. Poszedł do lekarza ogólnego i dostał leki na obniżenie ciśnienia... ale nie powiedział,że brał Ibuprom zatoki. Teraz miał "mroczki w oczach" więc dostał skierowanie do okulisty i laryngologa o czym wcześniej pisałam. A RTG ? Może powiedział,że brat miał Raka i zmarł. Ale wujek przy raku płuc nie mógł oddychać, mówić, miał sine uszy i opuchniętą twarz. Dodam,że tato schudł przez miesiąc 3 kg. Ale też nie je tak jak dotychczas tylko "przerzucił " się na jogurty i kefiry. Jutro pójdzie do lekarza ogólnego i zobaczymy co zleci, jakie dodatkowe badania.
Doświadczony radiolog na podstawie wyniku TK (a nawet RTG) jest czasem w stanie ocenić, czy jest to nowotwór, czy inna zmiana.
Po TK prawdopodobnie bronchoskopia i pobranie wycinka do badania histpat, żeby wiedzieć jaki to rodzaj raka i jakie leczenie wdrożyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum