Autor |
Wiadomość |
Temat: Węzły chłonne-powiększone |
zufed
Odpowiedzi: 56
Wyświetleń: 35329
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-11-09, 18:21 Temat: Węzły chłonne-powiększone |
Madzial77, jedz Claritinę przez miesiąc i obserwuj węzły. Jeżeli zauważysz, że ich przybywa, powiększają się idź do lekarza ponownie.
Jeśli chodzi o "siatkę żył" to pewnie jesteś szczupła osobą i stąd widać żyły.
pozdrawiam
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-10-29, 20:04 Temat: Węzły chłonne-powiększone |
Madzial77, po to jesteśmy właśnie, żeby nam d... zawracać
Być może powiększenie węzłów spowodowane jest obecną infekcją. Ale zgłoś to lekarzowi na kolejnej konsultacji.
Dobrze, że u dermatologa ok.
Madzial77 napisał/a: | mam wrazenie ,ze mam wybrzuszenia na dekolcie i widac całą siatke zył |
Napisz coś więcej na ten temat. Opisz dokładnie w którym miejscy i jak wyglądają. Może to węzły chłonne?
pozdrawiam
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-10-19, 20:10 Temat: Węzły chłonne-powiększone |
Madzial77, to się nazywa zgranie W takim razie realizuj swój plan i daj znać koniecznie.
pozdrawiam ciepło
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-10-19, 19:05 Temat: Węzły chłonne-powiększone |
Madzial77 napisał/a: | Pan uprzejmie powiedział ,ze może mi prywatnie tylko biopsje zrobić a jeśli chodzi mi o pobranie to tylko w szpitalu. |
Proponowanie na takiej wizycie prywatnej biopsji (która jest bezsensowna i niczego nam nie da) jest skandalem...
Że pobranie i w szpitalu, ok.Ale rozumiem, że wizyta skończyła się tylko na tym stwierdzeniu i generalnie nic z niej nie wynikło?
Dziś miałaś być u swojej lekarki- co powiedziała?
pozdrawiam
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-10-18, 20:52 Temat: Węzły chłonne-powiększone |
Madzial77, wyniki dobre
Madzial77 napisał/a: | Usg nie zrobi bo nie ma prądu. |
Mogę tylko powiedzieć to:
Pewnie, odwiedź pulmonologa, ale ja bym jednak nie rezygnowała z pobrania węzła chłonnego. To już za długo trwa, masz za sobą nie udaną kurację antybiotykami i nic.
Badanie węzła jest na tyle badaniem "prostym", że warto z niego skorzystać i mieć pewność, niż później żałować.
trzymaj się ciepło
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-10-15, 18:22 Temat: Węzły chłonne-powiększone |
Madzial77, plan myślę, że słuszny.
pozdrawiam
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-10-14, 19:57 Temat: Węzły chłonne-powiększone |
Madzial77 napisał/a: | czy zmienic lekarza czy poprostu tylko isc na dodatkowa konsultacje ? |
Zdecydowanie narazie nie zmieniać, tylko iść na dodatkową konsultację. Na zmianę lekarza zawsze jest czas.
pozdrawiam
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-10-13, 22:15 Temat: Węzły chłonne-powiększone |
Madzial77, przykro mi, że będziesz musiała tyle czekać, w Krakowie nie jest lepiej z terminami. Ale tak czy siak, zadzwoń i zapytaj jakie są terminy, być może coś się trafi wcześniej.
Czekamy zatem na wieści od onkologa.
Trzymam kciuki powodzenia
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-10-12, 20:45 Temat: Węzły chłonne-powiększone |
Madzial77, jeśli mówimy o zatuszowaniu przez antybiotyki komórek nowotworowych to nie ma takiego zagrożenia.
pozdrawiam
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-10-12, 19:03 Temat: Węzły chłonne-powiększone |
Madzial77, dobra wiadomość, że TK nie ujawniło powiększonych węzłów chłonnych w klatce piersiowej.
Pokazało natomiast co już wiedzieliśmy, czyli liczne węzły chłonne szyi.
Oprócz tego, Madzial77 napisał/a: | Znacznie.okrezne pogrubienie błony sluzowej objete zakresem badania dolnej sciany zatoki szczekowej lewej(grubosc błony sluzowej do 10mm) z nieregularna,osteosklerotyczna przebudową jej scian.
Odcinkowe przerwanie ciagłosci przysrodkowej sciany lewej zatoki szczekowej ,zmniejszenie objetosci zatoki-obraz zatoki nejednoznaczny.
Pogrubienie błony sluzowej małzowiny nosowej dolnej po stronie lewej. |
Z tym problemem do laryngologa musisz się wybrać. Błona śluzowa jest dość wyraźnie pogrubiona. Byc może jest to efekt przewlekłego stanu zapalnego.
Madzial77 napisał/a: | prosze o wnioski -bo ja juz nie wiem czy mam zmenic onkologa na jakiegos dobrego laryngologa? |
Zdecydowanie nie zmieniać onkologa na laryngologa. Laryngolog swoją drogą, onkolog swoją.
Tomografia pokazała jedynie, że nie masz podejrzanych węzłów chłonnych ani w klatce piersiowej ani jamie brzusznej.
Natomiast nadal trzeba wyjaśnić skąd u Ciebie powiększone węzły chłonne i myślę, że w tym celu najbardziej właściwym postępowaniem będzie pobranie węzła do badania histopatologicznego.
pozdrawiam ciepło i daj znać koniecznie po wizycie u lekarza
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-09-26, 20:41 Temat: Węzły chłonne-powiększone |
Cytat: | Teraz po twoim poście zastanawiam sie dlaczego lekarka czeka na wyniki TK a nie zleca pobrania węzła-chyba jutro będę ją "molestowała "telefonicznie |
I jak wypadła rozmowa z lekarzem na temat pobrania węzła do badania? |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-09-22, 21:44 Temat: Węzły chłonne-powiększone |
Madzial77 napisał/a: | Zastanawiam się ,tez jak Lekarz może podejrzewać ziarnice na podstawie Usg i rozmowy z pacjentem? |
Na podstawie rozmowy-zbierając wywiad i "składając" ze sobą układankę w postaci objawów, mogących sugerować tą chorobę.USG dostarczy lekarzowi obrazu węzłów chłonnych- ich ilości (oczywiście w zakresie badanego obszaru), wielkości, kształtu.
To wszystko pozwoli wysunąć podejrzenie ziarnicy i skierować pacjenta na dalsze badania.
Porozmawiaj z lekarzem o badaniu węzła chłonnego.
pozdrawiam
zuza |
zufed
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2010-09-22, 21:12 Temat: Węzły chłonne-powiększone |
Madzial77, tak jak napisała Finlandia ani USG ani RTG nie wyklucza choroby.
Działaniem w tej sytuacji najbardziej stosownym byłoby pobranie węzła chłonnego do badania histopatologicznego. Badanie to (bardziej niż biopsja) pozwoli nam odpowiedzieć na pytanie, czy jesteś chora czy nie.
Tomografia jest robiona w poszukiwaniu powiększonych węzłów chłonnych w klatce piersiowej i jamie brzusznej.
W dalszej kolejności należałoby wykonać trepanobiopsję szpiku kostnego, aby wykluczyć zajęcie szpiku.
Zajrzyj do wątku Finlandii i głowa do góry
pozdrawiam ciepło
zuza |
|