1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: mama rak czego? |
vioom
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 14602
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-02-25, 20:07 Temat: mama rak czego? |
Cytat: | 1.Jak długo mógł trwac rozwój choroby?- w dokumentach znalazłam informacje, że mamę bolał brzuch od 2 m-cy?Czy to mogło pootczyć sie tak szybko-z trzustki do płuc? |
Raczej musiało to być trochę czasu. Nie wiem, rok? Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji. Dla jednych to jest rok dla innych wystarczą 2 miesiące.
Cytat: |
2.Czy ból jest tak słaby, że mozna go ukryć?przeceiz ja mieszkam z mama-zauważyłabym gdyby bardzo cierpiała? |
Im poważniejszą chorobę chce się ukryć tym większy ból można znieść.
Cytat: | 3.Lekarz onkolog stwierdził, że mama ma zator(a nie zapalenie płuc)-i że jak sie uda ja z tego wyprowadzic można zastosowac chemie i bedzie życ do 8 miesiecy?Mylił się? |
Nie pomylił się ani trochę, stwierdził ze mama będzie żyć do 8 miesięcy i miał rację.
4.Nie mozna było Mamie podac nic na te dusznosci-musiiała sie tak meczyć(to mnie dobija ponieważ błagała mnie o pomoc)?lekarze mówili, ze inni chorzy dusza sie tygodniami-dlaczego? |
Bez dokładnej historii choroby nie można tutaj snuć rozważań. Tak się stało i się nie odstanie.
Cytat: | aha -mama nie była specjalnie otyła, ale miała duży brzuch(odkąd pamietam); |
Czyli to właśnie wszystko wyjaśnia. Duży brzuch - duża wątroba tudzież wysięk do otrzewnej. Teraz wszystkie hipotezy to gdybanie.
Cytat: | wzyciu bymnie przypuszczała, ze to IV stadium raka dla nas to byl poczatek? |
Dla raka niestety było to już stadium rozsiewu.
Cytat: | witam odpowiedziałes na mój post , dotyczący choroby MAamy, byłam zaskoczona, że wedłgu Cieboe to IV stadium choroby |
IV stadium to sytuacja w której występują przerzuty odległe. Stwierdzić to można na podstawie opisu, który przedstawiłaś w pierwszym poście. Co w tym zaskakującego? I informuję, nie jestem lekarzem. |
Temat: mama rak czego? |
vioom
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 14602
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-01-22, 13:05 Temat: mama rak czego? |
Cytat: | Moja mama umarła na raka-było to o tyle dziwne, że wcześniej na nic nie narzekała.Nie wiem czy choroba może postępować tak szybko, ale jestem zdruzgotana, bo nic nie zdążyłam zrobić tak szybko sie to potoczyło. |
Być może chora ukrywała objawy, które jej doskwierały. Mogę podejrzewać, że chora była osobą otyłą, stąd powiększona wątroba, śledziona, płyn w jamie brzusznej nie były widoczne.
Cytat: | chciałbym zapytać was o opinie, bo na oddziale wewnętrznym gdzie leżała mama -lekarze nie dawali żadnej nadziei i mam wrażenie,ze nie starali sie jej pomóc. |
Nadziei rzeczywiście nie było. W stadium IV - rozsiany nowotwór prawdopodobnie trzustki szanse na wyleczenie są nikłe.
Cytat: | w jej obrębie widoczne są różnej wielkości obszary hypodensyjne(co to jest?) |
Są to obszary o zmniejszonej gęstości tkankowej, prawdopodobnie odpowiadające meta czyli przerzutom.
Cytat: | Głowa trzustki wydaje sie być nieco niejednorodna, powiększona do 5 cm, |
Prawdopodobnie to jest ognisko pierwotne.
Cytat: | W okolicy dużych naczyń pzo widoczne niejednorodnej gęstości zmiany tkankowe zlewające ze sobą, obmurowujące duze naczynia, schodzące wzdłuż naczyń w obręb miednicy małej, widoczne są do poziomu tt biodrowych zew obustronnie.Opisane zmiany węzłowe widoczne są również po prawej stronie pnia trzewnego oraz poniżej wypustu żołądka. |
Powyższy opis wskazuje na mnogie, rozsiane przerzuty do węzłów chłonnych okołoaortalnych w przestrzeni zaotrzewnowej rozmieszczonych wokół wielkich naczyń jamy brzusznej.
Cytat: | Płyn w obu jamach opłucnowych o grubości płaszcza po stronie prawej 1,7 po lewej 0,7. |
Nagromadzony płyn może być wynikiem zapalenia płuc.
Cytat: | W ujetych badaniem partiach płuc widoczne są obszary konsolidacji tkanki płuc , które w badaniu TK mogą odpowiadać zmianom zapalnym.(jak to mogą?to nie wiadomo na pewno?) |
Nie wiadomo, radiolog opierając się tylko na analizie obrazów TK, bez analizy historii choroby nie jest w stanie stwierdzić pochodzenia zmian. Może podejrzewać, ale nie może stwierdzić na pewno.
W szpitalu Mammy w zasadzie nie leczyli, bo jak powiedzieli "ona umiera"i umarła-dusiła się,a niby miała raka trzustki(źródło pierwotne nieustalone). |
W tym stadium wyleczenie nie było możliwe, jednak należało zastosować leczenie paliatywne. Duszność mogła być spowodowana zapaleniem płuc, które prawdopodobnie podejrzewano i prawdopodobnie miało ono miejsce.
Cytat: | Może ktoś mi powie c\na co umarła moja Mama. |
Można z dużym prawdopodobieństwem stwierdzić, że przyczyną zgonu było zapalenie płuc w przebiegu rozsianego procesu nowotworowego.
Przykro mi z powodu śmierci mamy, ale w tym stadium niestety było to nieuniknione. |
|
|