Autor |
Wiadomość |
Temat: indeks mitotyczny w czerniaku |
stefanek
Odpowiedzi: 64
Wyświetleń: 31636
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-04-16, 08:27 Temat: indeks mitotyczny w czerniaku |
Takich wiadomosci nam potrzeba |
stefanek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-02-24, 21:20 Temat: indeks mitotyczny w czerniaku |
ok
troche o rozpoznawaniu czerniakow
Generalnie wiekszosc czerniakow bedzie wieksza niz 0.5cm bo wiekszosc to szerzace sie powierzchownie (SSM). Te czerniaki najpierw rosna na powierzchni skory zanim zaczna 'wiercic' w dol. Zazwyczaj mozna je rozpoznac poprzez ABCEF.
Natomiast czerniaki modularne rosna od razu w dol dlatego moga miec nawet 1mm.
Generalnie wszystko co wyglada inaczej niz inne pieprzyki powinno budzic watpliwosci. Oczywiscie tez jesli rosnie lub swedzi/boli. Zmiana koloru i wielokolorowosc tez jest wazna. |
stefanek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-02-19, 16:18 Temat: indeks mitotyczny w czerniaku |
To jakis konowal a nie lekarz. Rokowania dla cienkich czerniakow sa bardzo dobre powyzej 95 procent
[ Dodano: 2013-02-19, 16:33 ]
Aniu twoj breslow to tylko 0,3mm? Jakbym mial taki wynik to bym w ogole sie nie martwil. Taki czerniak nie ma szans na przerzuty. |
stefanek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-02-17, 11:50 Temat: indeks mitotyczny w czerniaku |
Nie. Nikt mi nie podpowiadal. Sam duzo czytalem w internecie. Analizowalem rozne badania, raporty itp... Po prostu doszedlem do wniosku ze wycinanie wezla w moim przypadku nie ma znaczenia. Kazdy z nas zna siebie i swoj organizm najlepiej. Lekarze zawsze kieruja sie tym samym schematem. |
stefanek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-02-17, 10:36 Temat: indeks mitotyczny w czerniaku |
Mialem szerzacy sie powierzchownie. Po wycieciu jestem 3 miesiace. Na razie wszystko ok.
Tak wiem Aniu ze ma tylko znaczenie rokownicze dlatego miedzy innymi nie chcialem tego robic.
[ Dodano: 2013-02-17, 10:55 ]
Moj czerniak byl na nodze od dobrych 5 lat. Wierze ze jesli mialby sie przerzucic to zrobilby to wczesniej. Czerniaki rozwijajace sie powoli (niski indeks mitotyczny) maja mniejszy potencjal do przerzutow (sa jakby mniej agresywne). Musze i chce w to wierzyc i zyc normalnie dalej
Wg tego: http://www.melanomaprognosis.org/
mam 96% przezycia 10 letniego i 98% piecioletniego. Maja dodac tez indeks mitotyczny do tego kalkulatora. |
stefanek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-02-17, 00:31 Temat: indeks mitotyczny w czerniaku |
Ja mialem breslow 1mm i nie mialem wycinanego wartownika. Oferowano mi to ale powiedzialem ze nie chce.
Wierze ze nie ma to znaczenia. Po prostu...
Wasz stefanek lekko pijany ) |
stefanek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-02-15, 21:36 Temat: indeks mitotyczny w czerniaku |
nie znalazlem niczego takiego... wrecz przeciwnie dobra ilosc witamin i zdrowy tryb zycia zwiekszaja szanse na dlugie zycie
jak czerniak ma dac przerzuty to je da bez wzgledu na to czy sie cos bierze czy nie
no chyba ze wreszcie bedzie szczepionka na czerniaka czego wszystkim nam zycze |
stefanek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-02-15, 20:33 Temat: indeks mitotyczny w czerniaku |
W jaki sposob bo nie rozumiem? Mowimy o czerniaku ktory dal juz przerzuty? |
stefanek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-02-15, 18:16 Temat: indeks mitotyczny w czerniaku |
Czemu preparaty witaminowe sa niewskazane?
===
Witaj Stefanek, z wyniku dokładnie: w obrębie zmiany zaobserwowano jedną figurę podziału komórkowego i tyle nic więcej w tym temacie-Pozdrawiam A.
===
Sadze ze twoja wartosc mitotyczna bedzie nizsza niz 1/mm2 czyli bliska zeru. |
stefanek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2013-02-12, 20:44 Temat: indeks mitotyczny w czerniaku |
Podaj dokladnie jak to jest napisane w wyniku.
Mozliwe ze masz podane to w innych wartosciach.
moze byc podane jako 1/10HPF co jest rowne 0.8 na mm2 |
|