1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak SSM - Clark III, Breslow 0,6 mm |
stefanek
Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 8605
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-06-14, 13:06 Temat: Czerniak SSM - Clark III, Breslow 0,6 mm |
Oczywiscie dodatkowe badania mozna robic zwlaszcza ze czasem moze 'wyjsc' cos innego przy okazji... nie wiadomo tez czy glebokosc nacieku jest prawidlowa skoro znamiona zostaly zniszczone laserem. W tym wypadku lepiej sie posprawdzac aczkolwiek w przypadku cienkich czerniakow robienie dodatkowych badan niewiele daje jesli w ogole cokolwiek. Czerniak moze dac przerzuty za 5 albo 10 a i nawet za 20 lat. Zadne badanie w tej chwili tego nie przewidzi wiec jesli nawet wszystko wyjdzie dobrze to niestety niczego to nie gwarantuje. |
Temat: Czerniak SSM - Clark III, Breslow 0,6 mm |
stefanek
Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 8605
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2014-06-13, 15:41 Temat: Czerniak SSM - Clark III, Breslow 0,6 mm |
Przede wszystkim usuwanie znamion laserowo jest bez sensu gdy czerniak jest prawdopodobny, kto to w ogole zlecil?. Nie wydaje mi sie zeby laser wywolal czerniaka ... Czerniak typu SSM moze sie rozwijac przez 5 albo i wiecej lat. Mogl tez powstac z istniejacego znamienia. Wg mnie nie mogl powstac tak szybko (po laserze) zwlaszcza ze wszystkie dane jakie podales dobrze rokuja.
To jest cienki czerniak i wlasciwie poza poszerzeniem marginesow nic wiecej nie ma sensu robic jesli nie ma innych podejrzen.
Nie jestem pewny jak laserowe usuwanie przebiega ale czy zbadali w calosci to co wycieli czy laser niszczy bezpowrotnie fragmenty usuwanego znamienia? |
|
|