1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc. |
resetnick
Odpowiedzi: 814
Wyświetleń: 312394
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2012-01-26, 12:22 Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc. |
macias napisał/a: | Witam,
nie jestem specjalistą ale moge podac Ci przykład, mojej kolezanki ojciec chorował na raka i nie dostał renty bo mu brakowało kilku miesięcy lat pracy, odwołali sie do sady ( chyba pracy - nie pamiętam ) i renta została przyznana, a w międzyczasie dostał jakis zasiłek socjalny z mopsu, a na jakich zasadach się go ustala to najlepiej dowiedziec się na miejscu bo nie wiem
pozdrawiam |
Na sąd pracy nie możemy liczyć. Wciągu ostatnich 10 lat teść pracował tylko na czarno (mała miejscowość post pgr-owska) Trzeba liczyć na mops. Dzisiaj dostał telefon z Niebieskiego Parasola, że nie dostanie takich plastrów przeciwbólowych bo nie są już refundowane. |
Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc. |
resetnick
Odpowiedzi: 814
Wyświetleń: 312394
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2012-01-26, 11:47 Temat: Chory na raka bez środków do zycia? |
Witam!
To mój pierwszy post na tym forum, chociaż odwiedzam go dosyć często od kiedy u mojego teścia zdiagnozowano raka płuca. Nie wiem, czy to odpowiedni dział, odpowiednie forum do uzyskania odpowiedzi na moje pytanie. Otóż, mój teść (51lat) zachorował w sierpniu ubiegłego roku na raka drobnokomórkowego płuca prawego. Do lutego tego roku przebywa na zwolnieniu chorobowym ZUS. Niedawno pisał podanie do Zusu o zasiłek rehabilitacyjny, niestety zostało rozpatrzone negatywnie z uwagi na brak perspektyw powrotu do pracy w ciągu 6 kolejnych miesiecy na które miałoby przysługiwać to świadczenie. Renta Zus mu nie przysługuje, gdyż nie ma "lat pracy". Czy jest możliwe , że dostanie zasiłek z mopsu? Jeśli tak w jakiej wysokości i na jakiej podstawie się go ustala?
Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2012-01-26, 13:05 ]
Na Forum jest już wątek dot. zasiłków, rent etc. - nie ma potrzeby zakładać oddzielnych.
Oba tematy scalone.
|
|
|