Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
pola66
Odpowiedzi: 57
Wyświetleń: 27826
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-04-04, 19:08 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
Marzena66 dziękuję bardzo. Dzwoniłam czy mogę zabrać ze sobą płytki do weryfikacji hist -pat. Niestety nie ma możliwości poszerzenia diagnostyki, będę na oddziale który prowadzi leczenie tylko w zakresie raka tarczycy. Preparaty muszę ewentualnie poddać weryfikacji u siebie w rejonie i dopiero w razie złych -gorszych wyników przenieść się do leczenia w innej poradni. Czekam na poniedziałek. Pozdrawiam. |
pola66
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2019-04-02, 09:57 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
Witam, 4 tygodnie temu miałam laparoskopowe usunięcie woreczka żółciowego z powodu kamicy, wprawdzie poziom tsh był bardzo niski 0,003 przy prawidłowych Ft3 i Ft4, mimo oporów i złości,( uparłam się że nie dam się odesłać do domu po tłumaczeniach anestezjologów (znajomych) zdecydowano się mnie robić, sama operacja i przebieg pooperacyjny super, wybrałam hist -pat i tutaj niespodzianka- w dnie i trzonie woreczka dysplazja śluzówki ! na szczęście w granicy cięcia dysplazji brak. Gdyby mnie nie zrobili a odroczyli na kilka miesięcy tak jak chcieli żeby mi się unormowały hormony być może miałabym już raka pęcherzyka. Chirurg powiedział- no widocznie ma pani tendencje do tworzenia komórek rakowych. Za kilka dni kładę się na planowy jod diagnostyczny i jak myślicie- mogę domagać się poszerzonej diagnostyki ? np PET albo coś innego ponad te standardowe po raku tarczycy? w grudniu gdy zażywałam leki przy atakach woreczka mój tsh był 5.9, kiedy zaczęłam się kontrolować w długich odstępach między letroxem a innymi lekami i wróciłam do dawki 125 5x w tygodniu i 100 2 x- po 2.5 miesiąca poziom tsh spadł do 0.003 , coś ciężko z tymi dawkami, zresztą mam jakiś taki dziwny ból pulsujący w okolicy podżuchwowej po lewej stronie, czyli po drugiej niż wcześniej były przerzuty, boje się bardzo . |
pola66
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2018-12-09, 09:49 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
Dziękuję za odpowiedzi, dzwoniłam do CO - potwierdziła Pani doktor- bywa że w okresie jesienno- zimowym może być zwiększone zapotrzebowanie na hormon, zmiana diety też może mieć wpływ na wchłanianie leku- nie wiedziałam również że zażywanie Polprazolu też zaburza wchłanianie, stosowałam lek na czczo i obniżyłam dawkę na zlecenie lekarza ponieważ wyniki były bardzo niskie- więc gaba- tak zdziwiłam się że z 0,03 poziom tsh skoczył na 5,9 :-) ale Pani Doktor z CO- mnie uspokoiła, mam wrócić do 125 i po 6 tygodniach kontrola. Jeżeli chodzi o niepokój związany z wysokim tsh? nieprawda że reagujemy powyżej 10- nie można dopuścić do wysokich poziomów tsh (tzn. powyżej 0,4) bo jeżeli taki stan utrzymuje się dłużej to rakowe komórki mogą się rozwinąć ponownie nigdy nie mamy pewności że wszystkie zostały wybite - zwyczajnie wpadłam w panikę |
pola66
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2018-12-05, 21:35 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
Witam się z Wami po długiej przerwie ale tak naprawdę nie było o czym pisać, rehabilitacja ręki, ćwiczenia , powrót do pracy, normalne życie po chorobie- przynajmniej tak mi się wydawało że już po wszystkim :-). Kilka miesięcy temu -ze względu na zbyt niskie tsh- było w granicach ok 0,003 przy dawce Letrox 5x 100, i 2x 125 lekarz endo polecił stosować 7x w tygodniu 100 i tłumaczył to tym że jestem w okresie menopauzy i organizm nie potrzebuje dużych dawek hormonu, żeby nie kontrolować przez 3 miesiące. Dziś odebrałam wyniki i się załamałam- poziom tsh 5,9 ! nie mam możliwości zrobić anty tg, ale zanim dostanę się do endo może ktoś mi coś podpowie, boję się że dzieje się coś niedobrego, drugie jodowanie mam dopiero na wiosnę , będę jutro dzwonić do CO w Gliwicach ale wiem jakie tam są terminy. Jedyne co mogę brać pod uwagę jako przyczynę takiego wyniku jest dieta którą sobie ostatnio wprowadziłam - dużo jarzyn i owoców, bez chleba, ziemniaków... chciałam trochę stracić na wadze- ale w sumie 2 tygodnie diety aż tak zaburzyłyby gospodarkę hormonalną ? przecież nie mam tarczycy ... proszę wytłumaczy mi to ktoś? |
pola66
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2018-03-15, 20:00 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
Witajcie, mam pytanie i ogromną prośbę, czy ktoś jest na diecie ubogofosforanowej? wszędzie jest napisane czego nie wolno w tej diecie a nie pisze co można jeść, ograniczyłam nabiał, potrawy mleczne, ryby ale co kontrola fosforany są ciągle grubo ponad normę i nie mogę tego obniżyć Co jeść, wszędzie pisze czego nie wolno a nie ma przykładowych jadłospisów , podpowiecie co jecie? |
pola66
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2018-01-30, 21:29 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
Witajcie po dłuższej przerwie :-) u mnie w miarę dobrze, wróciłam do pracy choć ręka jeszcze boli ale można się do bólu przyzwyczaić, dalej mam niedoczynność przytarczyc więc muszę zażywać wapno i inne witaminy ale nie to mnie martwi, po jodowaniu we wrześniu mam w tym tygodniu pierwszą wizytę w Gliwicach i oświeciło mnie że wizyta jest ustalona w poradni onkologicznej- powiedzcie mi czy to normalna procedura? koleżanki z którymi wtedy byłam na radiojodzie mają wizyty tylko w poradni endokrynologicznej. Zaczynam się nakręcać Tym bardziej że nie czuję się dobrze..... |
pola66
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-09-28, 10:03 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
ronnie napisał/a: | pola66, to fantastyczna wiadomość, teraz będzie już tylko lepiej. Jod jeszcze dużo zdziała więc musi być dobrze |
Bardzo Ci dziękuję :-) |
pola66
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-09-26, 19:20 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
Witajcie. No i jestem szczęśliwie po leczeniu jodem radioaktywnym :-)
Jakoś przeszło, teraz jeszcze tydzień kwarantanny i można wracać do życia. W wynikach po scyntygrafii- nieznaczne gromadzenie znacznika w loży po usuniętej tarczycy i na szyi, poza tym nie stwierdzono gromadzenia znacznika w innych miejscach ciała !! Oznacza to ze nie mam innych przerzutów niż te wycięte a to co zostało mam nadzieję zostanie usunięte jodem.
Może już skończyły się dla mnie złe nowiny :-) Ramię do dalszej rehabilitacji,choć już i tak jest poprawa, mniej boli, ruchomość tym samym też znacznie się poprawiła, jest dobrze :-)
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2017-09-26, 21:39 ]
Pola to bardzo, bardzo się cieszę, idzie wreszcie ku lepszemu.
|
pola66
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-09-04, 09:18 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
Witajcie 😊 u mnie troszkę zmian, ręka mniej boli choć o ruchomości nie będę pisała bo nie liczę na to że wróci do normy, najważniejsze że boli mniej albo zaprzyjaźniłam się z bólem do tego stopnia że już mi tak bardzo nie przeszkadza. Nauczyłam się ściągać ubrania po męsku czyli lewa ręka ciągnie za kołnierz do góry i koszulka hop już jest przez głowę na dole 😊 więcej rzeczy robie lewą ręką a prawa o ile nie musze jej wyciągać też pracuje. Tak dla lepszej wyobraźni -mogę robić np.na szydełku jeżeli pod łokieć podkladam poduszkę a nie mogę odgiać ręki żeby posmarować się dezodorantem. Czekam na ustalony termin jodowania ale teraz wszystko zeszło na drugi plan. Czuwamy z siostrami na zmianę przy mamusi która jest w końcowej fazie raka trzustki. Praktycznie od 3 dni jest w śpiączce. Prosimy Boga żeby zabrał ją do siebie i zakończył jej cierpienie. Moja choroba się w tej chwili nie liczy. Pozdrawiam wszystkich. |
pola66
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-08-16, 21:32 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
Dziękuję marzena66 😔 masz rację. .za długo to trwa. ...nie znalazłam nikogo kto by mi powiedział -miałem to samo. Nie znalazłam nic w internecie -od lekarzy słyszę że powinno minąć za kilka miesięcy, może kilkanaście, zażywam mocne leki wcześniej Gabapentynę w dawce dobowej 900mg teraz Pregabalin 75 x2. Niby trochę lepiej ale najgorsze noce i układanie się do snu. Naprawdę nikt nie przechodził tego tak jak ja? Neurolog ostatnio zasugerował mi że może to rak żre moje nerwy......ale takiej teorii nie wzięłam na poważnie 😊tyle osób mówiło mi że wylosowalam dobrego raka że nie chce ich wyprowadzać z błędu 😊 |
pola66
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-08-16, 20:35 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
Hejka. Dalej mam problemy z barkiem, najbardziej boli jak się położę na plecach, nie mogę sobie znaleźć miejsca dla ręki żeby nie bolała, podkladam poduszkę pod bark i takie ułożenie dopiero przynosi ulgę. Przychodzi mi do głowy myśl że może przy operacji i specjalnym ułożeniu - pacjent leży w nienaturalnym wygieciu -przesunęły mi się kręgi szyjne i stąd ten ból. Czy można w sytuacji oczekiwania na radiojod robić rtg albo rezonans kręgosłupa szyjnego? Czy w sytuacji gdy mogę mieć jeszcze komórki nowotworowe można narażać się na naświetlanie promieniami rtg? Minęło już tyle czasu a jakiejś większej poprawy nie widzę. Jak myślicie? |
pola66
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-07-21, 13:04 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
Witajcie. Wracam powoli do życia :-) po drugim zabiegu miałam ogromne problemy z barkiem- pisałam wyżej, okazało się na szczęście że nie mam przeciętego nerwu a jedynie albo aż jego uciśnięcie, wrośnięcie w bliznę albo naciągnięcie w trakcie operacji (nikt do końca nie wie co mi powiedzieć) w każdym razie nie miałam i nadal nie mam całkowicie sprawnej prawej ręki, problem dotyczy barku i całej tej okolicy, boli a jednocześnie jest niedoczulica skóry w całej tej okolicy. Mam zabiegi rehabilitacyjne, masaże, ćwiczenia i nie chce zapeszać ale nareszcie mogę powiedzieć że coś ruszyło i jest lepiej. Po wizycie w Gliwicach i po dobrych wynikach hormonów i wapnia zakwalifikowano mnie na radiojod na wrzesień- do tego czasu mam nakaz intensywnej rehabilitacji barku :-) taka moja historia i najnowsze wiadomości choć wszystko schodzi na drugi plan przy postępującej chorobie mojej mamy (wątek raka trzustki ).
Tak więc nawet jak rak tarczycy jest rakiem bardzo dobrym do leczenia - to przy odrobinie pecha można po drodze zaliczyć tyle powikłań że można zwariować. Acha co do głosu- niby wrócił ale nie mogę już śpiewać- a śpiewałam bardzo ładnie Nie wiem czy szukać pomocy w jakiejś poradni foniatrycznej czy czekać aż wszystko wróci do normy? Podpowiecie coś ? pozdrawiam wszystkich |
pola66
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-06-23, 17:15 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
Dzięki Marzenka 😊 |
pola66
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-06-23, 11:17 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
Witajcie, nie ma tutaj nikogo kto przeszedł usunięcie węzłów szyjnych i miał podobne problemy, jezu kochany, wczoraj usunięto mi szwy- nie czułam nawet że coś robili w tym miejscu, kompletnie zdrętwiałe ciało w okolicach blizny :-) to jedyny plus bo nie czuję bólu w ranie. Natomiast boli bardzo ramię,najbardziej cała okolica gdzie był założony dren- około połowa odległości od szyi w kierunku pachy. Miejsce jest strasznie wrażliwe przy dotyku, na moje pytanie czy tak bywa po takich operacjach i czy to normalne lekarz powiedział tylko że -NIE NORMALNE. I tyle, żadne leki nie przynoszą ulgi, w bezruchu boli mniej, tyle że to prawa ręka- jestem załamana. Po co pozwoliłam się operować tutaj? mogłam pojechać do Gliwic- tyle że tam długi czas oczekiwania, Czekam na wyniki hist-pat. Co oni mi uszkodzili? czy to minie? czy ręka wróci do sprawności? jestem uziemiona, nie mogę prowadzić samochodu, normalnie się umyć, jeść, to jakaś masakra. 11 doba po operacji a tu żadnej poprawy. Błagam niech mi to ktoś wytłumaczy? |
pola66
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2017-06-21, 10:52 Temat: Rak tarczycy z przerzutami |
Dziękuję Ola :-) |
|