1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Fentanyl / morfina w leczeniu bólu nowotworowego |
niki
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 60388
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2011-10-18, 15:45 Temat: Fentanyl / morfina w leczeniu bólu nowotworowego |
ja sama brałam morfinę w tabl ,pozniej ponad 2 lata plastry Durogesic,wysokie dawki wczesniej brałam opium,
wszystko miało zmniejszyć bol nie nowotworowy , kiedy moj stan zdrowia się poprawił odstawiłam w porozumieniu z lekarzem i nie czułam sie zle , nie byłam ani nie jestem uzalezniona
teraz biorę NLPZ i to nie zawsze
dla mnie to jakies nieporozumienie , jesli chory cierpi za wszelką cene trzeba zniwelować bol do minimum , te leki są tak samo dobre jak wszystkie inne
wazne jest zeby zapewnić choremu w miarę komfortowe zycie do samego konca
moja mama tez się martwila ze tata dostaje morfinę, bała się ze się uzależni , moje tłumaczenia ze jemu juz nic nie zaszkodzi nie docierały do niej wcale
nie da się zerwać bez tak latwo ze stereotypami a takim jest właśnie myślenie że lepiej nie brać nic bo powoduje uzależnienia ,
bol się da usmierzyć chociaz nie zawsze tak do końca
mim zdaniem lekarze przepisując takie leki powinni rozmawiac z chorym i rodziną jesli jest to możliwe, bo czesto ci najbliżsi dokladają choremu cierpienia w imie żle pojętego dbania o stan zdrowia,żeby tylko nie zaszkodziło a chory cierpi i coraz mniej ma ochotę zeby zyć |
|
|