1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Zmiany w szyjce macicy
mufaso83

Odpowiedzi: 32
Wyświetleń: 23785

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2014-08-26, 13:11   Temat: Zmiany w szyjce macicy
Konizację kobiety różnie przechodzą, kwestia też jak bedzie wykonana i ile wytną. Ja miałam ścięty 1-2cm, więc mało ze względu na to, że właśnie lekarze nie chcieli mnie okaleczyć i pozostawić możliwość posiadania potomstwa. Ponadto, zawsze istnieje możliwość nawrotu, więc wycinając tak mało, jednak z odpowiednim marginesem, zawsze mogą dociąć. Jednak takie założenie było od początku, ufałam lekarzom i wiedziałam dokładnie ile wytną. Szwów nie miałam zakładanych, gdyż wedle nowszych technik, już się tego nie robi. Miałam elektroembolizację naczyń, co skraca czas powrotu do zdrowia oraz nie ma konieczności zdejmowania szwów.
Po biopsji, też miałam dwie (zrobiłam dla swojej spokojności w dwóch niezależnych laboratoriach w tym u prof. Lubińskiego, że zmiana faktycznie to CIN3 i nie stracę kawałka szyjki bez sensu) czułam się dobrze. Faktycznie nie wolno się forsować przez jakiś czas. Po konizacji już gorzej.....niestety 6 tyg krwawisz, boli brzuch, po 14 dniach masz większe krwawienie. Niektóre dziewczyny przechodzą to dobrze, ja byłam miesiąc na zwolnieniu z powodu silnych bóli brzucha. Pamiętaj, że szyjka jest bardzo ukrwiona i można dostać krwotoku.
tu masz link, jak wygląda konizacja z zakładanymi szwami:
https://www.youtube.com/watch?v=UQq-K74YxL0
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2014-08-26, 08:04   Temat: Zmiany w szyjce macicy
Biała, czytaj ze zrozumieniem, zanim będziesz się standardowo wypowiadać negatywnie o szczepionce. Szanuj, zdanie innych i przede wszystkim wiedzę, a lekarzem nie jesteś. Wyraźnie napisałam, POCZEKAJ na wynik testu HPV.
Ponadto, sama często, gdy pisały tu dziewczyny we zmianą cin pisałaś, zmiany się obserwuje itp. W momencie, kiedy reklamowany przez Ciebie lekarz chce wykonać tak radykalny zabieg, zmieniasz nagle zdanie. ZALECENIA mówią co innego. Powiedz, co jeśli po wycięciu choroba wróci? Młodą kobietę okaleczycie, bo trzeba będzie usunąć macicę?
Kilka postów wyżej nawet Richelieu pisał, że owe zmiany sie obserwuje i/lub leczy farmakologicznie. Zanim CIN1 zmieni się i w ogóle musi minąć sporo czasu, literatura mówi o latach, w tym czasie można spróbować leczenia farmakologicznego.
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2014-08-25, 19:04   Temat: Zmiany w szyjce macicy
uważam, że jest to zbyt drastyczne postępowanie, jak na zmianę, która może samoistnie ustąpić. Uważam również, że powinnaś skonsultować się z innym lekarzem. Ja jestem po konizacji, więc ma w tej dziedzinie doświadczenie, nie mówię o tym co mi ktoś powiedział albo przeczytałam w internecie. Gdybym miała cin1 nigdy bym nie wykonała konizacji. To zabieg, po którym skutki będziesz odczuwała długo. Powiedz mi, co jeśli po konizacji zmiana powróci? Usuniesz macicę? Nie lepiej teraz leczyć a najbardziej drastyczną metodę (oczywiście skuteczną) pozostawić na właściwy moment? Jest to najłatwiejsze rozwiązanie, wyciąć, gdzie w całej UE takie zmiany sie obserwuje. W Polsce wykonuje się najwięcej tych zabiegów, gdzie często nie są one potrzwbne. Pamiętaj, że taki zabieg niesie za sobą konsekwencje oraz jest nieodwracalny. Nie wiesz ile Ci wytną, czy będzie możliwe ewentualne późniejsze docięcie. Jesteś za młoda, żeby potem stracić macicę (jeżeli zmiana wróci, czego nie życzę).
poczekaj na wynik HPV, skoro wcześniejsze wymazy nie wykazały źródła problemu. Jeśli jesteś nosicielką wirus możesz zwalczyć, następnie powtórzyć badania i się zaszczepić.
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2014-07-28, 09:58   Temat: Zmiany w szyjce macicy
po około 14 dniach ma prawo wystąpić większe krwawienie właśnie ze skrzepami, jest to naturalny proces gojenia. Niepokojące powinno być zbyt obwite i długotrwałe krwawienie.
mufaso83

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2014-07-15, 13:36   Temat: Zmiany w szyjce macicy
jeżeli tak miałaś napisane na skierowaniu, zapewne wycinki zostały pobrane pod kontrolą kolposkopu. Takie są standardowe zasady pobierania wycinków, wątpię, żeby szpital pobrał wycinki na czuja. Na wypisie ja również nie miałam napisane, że została wykonana kolposkopia, tylko, iż pobrano wycinki oraz wykonano łyżeczkowanie kanału szyjki macicy.
warto też ewentualnie dla własnego spokoju wykonać badanie na nosicielstwo wirusa HPV, koszt to 170 zł. Przy ewentualnym nosicielstwie typu onkogennego zmienia się standard leczenia i profilaktyki. Będziesz wtedy objęta dodatkowymi badaniami, typu kolposkopia.

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron