Autor |
Wiadomość |
Temat: Mój tata na wojnie z rakiem |
missy
Odpowiedzi: 58
Wyświetleń: 17584
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-03-15, 10:45 Temat: Mój tata na wojnie z rakiem |
róża_z_kolcami,
Dużo sił i spokoju dla Ciebie i całej Twojej rodziny. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-02-06, 19:32 Temat: Mój tata na wojnie z rakiem |
róża_z_kolcami,
Co u taty, jak się zmienia jego stan?
Co do TK do prześlij opis na mój mail ( missyforumonkologiczne@gmail.com), spróbuję przedyskutować ze specjalistą. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-01-27, 09:43 Temat: Mój tata na wojnie z rakiem |
róża_z_kolcami,
Pocieszanie w takiej sytuacji nie miałoby sensu. Jeśli lekarze jednoznacznie wypowiedzieli się co do stanu pacjenta to trudno szukać innych rozwiązań i diagnoz. To niezwykle trudna sytuacja i jest mi ogromnie przykro, że Twój dzielny tata doświadcza tylu nieodwracalnych komplikacji. Niestety przetoka trzustkowa współistniejąca z żółciową bardzo komplikuje sytuację.
Wiem, że ze względów sanitarnych wchodzenie do szpitala jest utrudnione, ale czy w obliczu tak niepomyślnych rokowań lekarze nie zgodziliby się na Waszą krótką wizytę u taty? O ile oczywiście chcecie tego. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-01-10, 17:03 Temat: Mój tata na wojnie z rakiem |
Prokalcytonina to białko, wskaźnik stanu zapalnego.
A pct w procentach to tzw.płytkokryt czyli procentowa zawartość płytek we krwi.
Jeśli rośnie liczba płytek/trombocytów to rośnie także ich procentowy udział w surowicy krwi.
Obecnie tata ma b.wysokie płytki i dlatego płytkokryt też się podniósł.
Faktycznie nerki nie za dobrze, poziom mocznika wysoki. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-01-10, 15:53 Temat: Mój tata na wojnie z rakiem |
Ok, płytki były b.wysokie, to dobrze, że spadają. I crp też. A jaki teraz jest poziom PCT? |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-01-10, 15:43 Temat: Mój tata na wojnie z rakiem |
No, to wygląda zupełnie inaczej Oby tak dalej.
Tylko prokalcytonina i crp to nie powinny iść w górę - normalnie ( czyli bez stanów patologicznych) ich wartości są niskie. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2022-01-10, 14:43 Temat: Mój tata na wojnie z rakiem |
róża_z_kolcami,
Bardzo przykro czytać takie wieści… trzymaj się jakoś, pozdrawiam ciepło. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2021-12-20, 12:22 Temat: Mój tata na wojnie z rakiem |
róża_z_kolcami,
Bardzo mi przykro z powodu takiego powikłania.
Ta bakteria jest niestety typowo szpitalnym patogenem, dość często tam występującym.
Jeżeli jednak już w w sobotę był wynik posiewu ( czego - plwocina?) to znaczy, że próbki do badania pobierano zaraz po operacji? Przecież na wyhodowanie bakterii trochę się czeka. Czyli tak szybko było podejrzenie infekcji płuc?
Rozchwiania w morfologii ( erytrocyty, erytroblasty, płytki, Hg, hematokryt i inne) to zupełnie normalne zjawisko po operacji. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2021-11-13, 20:21 Temat: Mój tata na wojnie z rakiem |
róża_z_kolcami,
Jakie wieści odnośnie badań? Czy dobrze się domyślam, że MRI dotyczyło prostaty i ogólnie miednicy małej?
Kiedy ma być MRCP? To jest potrzebne badanie w kontekście uszczegółowienia zmian w obrębie przewodów żółciowych, brodawki Vatera i być może głowy trzustki. Jeżeli lekarze planują operację to możliwie najdokładniejsze ustalenie stanu faktycznego przed otwarciem pacjenta jest niezwykle istotne, zwłaszcza w przypadku raka o tej lokalizacji. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2021-11-02, 17:26 Temat: Mój tata na wojnie z rakiem |
róża_z_kolcami,
Faktycznie wyniki badań obrazowych plus hist-pat z brodawki Vatera wydają się wskazywać na dwa odrębne ogniska nowotworowe. KT mogło pokazać „normalną” trzustkę bo jeżeli ognisko raka w brodawce Vatera jest niewielkie to jedynym podejrzanym objawem może być poszerzenie przewodu żółciowego wspólnego.
Zdecydowanie niewysoki poziom Ca19-9 jest pozytywną informacją bo w połączeniu z opisem KT może oznaczać wczesne zaawansowanie raka i, co za tym idzie, szansę na radykalne leczenie operacyjne.
Natomiast prostata i będące w bliskim sąsiedztwie mesorectum wygląda bardzo podejrzanie - kiedy ostatni raz oznaczano PSA?
Rozumiem, że teraz tatą zajmie się urolog. Trzeba zrobić biopsję prostaty. Przed biopsją dobrze byłoby zrobić MRI miednicy mniejszej i ocenić dokładnie zasięg nieprawidlowości w tej okolicy.
Czy macie już terminy konkretnych badań? |
|