Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak żołądka prośba o interpretacje TK |
missy
Odpowiedzi: 131
Wyświetleń: 62275
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2019-12-14, 21:16 Temat: Rak żołądka prośba o interpretacje TK |
Cytat: | wszystko to tak szybko się dzieje |
Tak, wiem o czym piszesz. Zmiany przychodzą nagle, sytuacja zmienia się gwałtownie, zbyt gwałtownie. Nie można się odnaleźć w takim przyspieszeniu i natężeniu dramatycznych wydarzeń.
Nie mam żadnej recepty, po prostu trzeba być.
Ty jesteś z Mamą a my staramy się być z Tobą.
Przesyłam najcieplejsze myśli, m. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2019-12-06, 13:40 Temat: Rak żołądka prośba o interpretacje TK |
licealna91,
Domyślam się, że czujesz się teraz i bezradna, i trochę pewnie przestraszona, chcesz być z drugiej strony zorganizowana i pomocna. To bardzo trudna do udźwignięcia mieszanka emocjonalna.
Skup się na tym co jest najważniejsze - spokój Mamy i Twój. Poczucie bezpieczeństwa czyli świadomość kto i gdzie może Wam w każdej chwili pomóc. Jeżeli macie takie właśnie oparcie w HD to świetnie. Najgorsze są momenty paniki, lęku i niepotrzebne, traumatyczne często pobyty na SORach.
Pytasz o Essentiale - pewnie nie zaszkodzi, ale i też nie pomoże, nie działa przeciwnowotworowo. Jeżeli Mama chce to brać i lekarz nie widzi przeciwwskazań to zapewne można - ale może jest coś na co Mama miałaby prawdziwą ochotę? Niekoniecznie kolejne tabletki?
Myślę i pozdrawiam serdecznie. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2019-12-05, 22:22 Temat: Rak żołądka prośba o interpretacje TK |
licealna91,
Czy dobrze rozumiem, że dotąd nie mieliście opieki HD?
O taką pomoc może ubiegać się każda osoba leczona paliatywnie. Skorzystajcie z tej możliwości koniecznie, Mama nie potrzebuje teraz wizyt w szpitalu tylko spokojnej opieki w domu, u siebie . A to zapewni Wam hospicjum domowe.
Objawy, które opisujesz, są charakterystyczne dla rozsianej choroby nowotworowej - tu nie tylko chodzi o samo uszkodzenie wątroby. Tzn. niesprawna wątroba powoduje wiele „zamętu” w funkcjonowaniu całego organizmu.
Na tym właśnie polega postęp choroby - oprócz widocznego powiększania się przerzutów obserwuje się różne zaburzenia na poziomie biochemicznym, organizm przestaje po prostu prawidłowo działać.
Bez pomocy HD będziecie zagubieni i wystraszeni, nie zwlekaj ze zgłoszeniem Mamy i proś o bardzo szybką wizytę. Czasem postęp choroby jest niezwykle gwałtowny i trudno wtedy zachować spokój bez fachowego wsparcia.
Pozdrawiam Cię bardzo ciepło. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2019-12-01, 13:39 Temat: Rak żołądka prośba o interpretacje TK |
licealna91,
Pytasz
Cytat: | Rozumiem, że ten stan nie jest do poprawy? |
Na pewno w obecnej chwili ( wyniki biochemii) nie można myśleć o „poprawianiu” przy pomocy chemii. Nie wiemy czy problemem są np. pakiety węzłów chłonnych uciskające drogi żółciowe czy może jednak zmiany w samej wątrobie. To powinien wyjaśnić rezonans.
Bardzo istotne będzie odpowiednie leczenie objawowe ( ból, inne dolegliwości).
Czekamy na dalsze wieści.
Pozdrawiam ciepło. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-02-03, 18:57 Temat: Rak żołądka prośba o interpretacje TK |
W TK z marca 2017 była mowa o poszerzeniu przewodu trzustkowego więc teraz chodzi zapewne o to samo - trzustka zanikowa z poszerzonym przewodem. Wcześniej był poszerzony z powodu ucisku wywołanego przez guz przy wątrobie, teraz - nie wiem. Trzustka zanikowa może być spowodowana przewlekłym zapaleniem, ale czy powodem był/jest guz uciskający jej struktury czy przebyte leczenie tego też nie wiem. Mam nadzieję, że onkolog wszystko Wam wyjaśni.
Najpewniej trzeba będzie to obejrzeć w TK. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-02-03, 15:13 Temat: Rak żołądka prośba o interpretacje TK |
licealna91,
Czy to jest cały opis? Chyba coś uciekło.. |
missy
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-03-11, 17:32 Temat: Rak żołądka prośba o interpretacje TK |
licealna91,
Cytat: | Myslicie że to rak zjada mame? |
Ogólnie Twój opis wygląda jak "klasyczny" opis postępującej choroby nowotworowej, przykro mi...
Pytasz o operację - jesli to przerzuty raka żołądka to generalnie leczy się to systemowo ( chemioterapia). Jeśli to nowy nowotwór to sądzę, że zarówno umiejscowienie zmiany jak i stan ogólny Mamy ( plus brak żołądka) byłyby przeciwwskazaniami do takiej ewentualnej operacji. |
|