Autor |
Wiadomość |
Temat: Interpretacja wyników PET |
marzena66
Odpowiedzi: 40
Wyświetleń: 16453
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-12-20, 19:38 Temat: Interpretacja wyników PET |
JaJaga,
jest dobrze, nie ma powodu do niepokoju, oby tak dalej.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-07-27, 18:04 Temat: Interpretacja wyników PET |
JaJaga,
Poczytaj sobie proszę
http://www.onkologia.zale...ejscowieniu.pdf
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-06-27, 18:22 Temat: Interpretacja wyników PET |
JaJaga napisał/a: | Jutro idę do lekarza pierwszego kontaktu prosić o skierowanie na gastroskopie i kolonoskopie. |
A Ciebie nie prowadzi żaden onkolog, który skierowałby na konkretne badania tylko wypisuje skierowanie lekarz rodzinny?, co onkolog na ten wynik?
Ja bym zrobiła TK jamy brzusznej i miednicy małej, badanie dokładne u ginekologa do kompletu.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-05-17, 17:09 Temat: Interpretacja wyników PET |
JaJaga napisał/a: | Powiedział, że biopsja w/g niego nie trafiła w guza i aby stwierdzić jaki on jest nie ma sensu robić kolejnego kłucia tylko po prostu go wyciąć i zbadać. |
Jeżeli lekarz chce się tego podjąć to uważam, za bardzo dobrą opcję bo niestety ale w wielu wypadkach zdarza się, że wyniki są fałszywie ujemne. Nie całe chore miejsce może mieć komórki raka i złe trafienie igły, nie to miejsce i już zakłamany wynik.
Powodzenia, chcę ciąć to lepiej dla "spokojności" to zrobić.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-04-21, 09:11 Temat: Interpretacja wyników PET |
JaJaga,
Nic złośliwego, tutaj nie ma. Będzie zapewne obserwacja.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-04-16, 16:00 Temat: Interpretacja wyników PET |
JaJaga napisał/a: | Mnie jednak chodziło o bardziej specjalistyczne badania gdyż u lekarza laryngologa -onkologa byłam (prywatnie więc bez skierowania) i p. doktor stwierdziła, że wszystko jej zdaniem jest w porządku. |
Rozumiem, ale to laryngolog stwierdza, czy coś się dzieje w gardle/krtani i jeśli uzna, że coś tam jest niepokojącego to kieruje na badania typu jakieś wymazy czy bardziej specjalistyczne badania, które polegają na wkładaniu wzierników, oglądaniu gardła, przełyku, krtani i pobieraniu materiału z ewentualnie chorych miejsc.
Jeśli zaś chodzi Ci o zrobienie rezonansu to już żaden problem i wyjaśniła to missy,
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-04-16, 12:01 Temat: Interpretacja wyników PET |
JaJaga napisał/a: | Mam w związku z tym pytanie, do jakiego lekarza iść z tym problemem. |
Gardłem jak i krtanią zajmuje się laryngolog i on powinien ocenić czy wszystko tam w porządku.
JaJaga napisał/a: | tylko nie wiem czy pomimo to muszę mieć skierowanie. |
Na NFZ trzeba skierowanie, prywatnie do laryngologa nie potrzeba skierowania.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-04-07, 13:14 Temat: Interpretacja wyników PET |
JaJaga,
Trudno doradzać, bo tak jak Ola napisała, do 10 mm jest obserwacja powyżej diagnozuje się zmiany ale też nie zawsze, to są tylko zalecenia. Masz dwa wyjścia, obserwacja i biopsja i to Ty musisz się zdecydować co robić. Biopsja nie taki diabeł straszny....., wszystko niesie jakieś ryzyko. Ja pewnie zrobiłabym badanie ponowne za 2 miesiące sprawdzające czy się coś z tym dzieje ale to ja bym tak postąpiła Ty musisz sama wybrać swoją drogę diagnostyki.
pozdrawiam i życzę dobrego wyboru. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-03-24, 15:48 Temat: Interpretacja wyników PET |
JaJaga,
Oczywiście nie zawadzi odwiedzić przychodnię ale myślę, że u Ciebie kluczowe będą wyniki z biopsji.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-03-21, 16:08 Temat: Interpretacja wyników PET |
JaJaga,
Czekamy na dalsze informacje.
Trzymaj się |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-03-20, 19:04 Temat: Interpretacja wyników PET |
JaJaga,
Witaj na forum.
Guzek w płucach jest niespecyficzny, jego SUV nie jest wysoki więc może nie być niczym poważnym. Natomiast bardzo niepokojące sa zmiany w gardle, bardzo wysoki SUV jak i w węźle również wysoki to niestety jest bardzo niepokojące i trzeba jak najszybciej to dalej przebadać, pobrac węzeł do badań hist.pat, czy biopsja węzła, nie wiem co tam lekarz zdecyduje. Na pewno obraz jest nieprawidłowy i tutaj może budzić podejrzenie nowotworowe.
JaJaga napisał/a: | Czy wynik PET skonsultować jeszcze z kolejnym onkologiem, czy może zrobić TK klatki piersiowej by upewnić się czy ten guz nie jest złośliwy. |
Pierwsze to jak najszybciej wyjaśnić co się dzieje w gardle, to jest pierwsze co musisz zrobić szybko. Co do płuc to jakby się okazało, że w gardle toczy się proces nowotworowy to guzek w płucach może mieć charakter przerzutowy ale teraz nie guzek w płucu jest istotny a stan gardła, węzła to podstawa dalszego postępowania w Twoim wypadku.
pozdrawiam |
|