1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Przerzuty na wątrobę |
marzena66
Odpowiedzi: 28
Wyświetleń: 9841
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-01-24, 13:53 Temat: Przerzuty na wątrobę |
schizart,
Bardzo mi przykro, przyjmij najszersze wyrazy współczucia |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-01-22, 21:11 Temat: Przerzuty na wątrobę |
to dobre parametry, tylko temp. lekko wyższa ale przy chorobie nowotworowej skoki temperatury występują.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-01-21, 23:07 Temat: Przerzuty na wątrobę |
schizart napisał/a: | że sinieją mu palce u rąk i u stóp - ale nie na cały czas - sinieją i wracają do normy. |
schizart napisał/a: | Jest mu też strasznie zimno. |
Sprawdzaliście ciśnienie, temperaturę?
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-01-14, 21:38 Temat: Przerzuty na wątrobę |
schizart,
Może te objawy są spowodowane operacją, stanem przygnębienia, osłabienia po operacji i zapewne choroba też robi swoje, na razie sa to objawy do obserwacji.
Co do głosu i zatkania to mogą to być chwilowe zmiany po operacji, tato był zaintubowany i trochę gardło jest wtedy podrażnione.
schizart napisał/a: | No i zaczął oddawać bardzo ciemny mocz. Czy to wstęp do żółtaczki miąższowej? |
Może ale tato jest w szpitalu, robione ma wyniki z krwi, moczu więc jak coś się zacznie dziać będzie to widoczne w wynikach. Możesz podpytać pielęgniarki o ten mocz, jak coś Ich zaniepokoi tak jak i Ciebie to zrobią badania pod kątem bilirubiny z krwi.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2018-01-09, 21:09 Temat: Przerzuty na wątrobę |
schizart napisał/a: | Mam natychmiast zrezygnować z operacji Taty w Otwocku, do której go ponoć zmuszam.. |
Przeczytaj jeszcze raz to co napisała Ci nasza Doktor Madzia, zapewniam, że wie Ona co mówi, jest lekarzem z doświadczeniem.
Madzia70 napisał/a: | schizart napisał/a:
Nie rozumiem tylko, dlaczego musimy jeździć do Otwocka
Raczej Bogu dziękuj, że dostaniecie się właśnie tam |
Moja droga nie patrz na innych, nie słuchaj, to nie Oni wszystko załatwiają, to nie Oni będą leczyć tatę, to nie oni przebywają, jeżdżą z tatą więc raczej niech takie opinie zostawią dla siebie, czasami warto to powiedzieć innym wprost jak nie rozumieją powagi sytuacji. Rób swoje i nie patrz na innych, nie warto.
schizart napisał/a: | Czytałam sporo o stomii w Internecie oraz na forum, ale nie wiem i chciałam zapytać, czy jest to bardzo ryzykowna operacja? |
Samo wyłonienie stomii nie jest problemem, spokojnie. jeśli byłoby duże ryzyko lekarz zapewniam nie podjął by się takiej "roboty"
trzymaj się i rób swoje, ludzie gadali, gadają i będą gadać a ciotek "dobra rada" jest zawsze, wszędzie pełno. Głowa do góry i do przodu. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-12-31, 18:43 Temat: Przerzuty na wątrobę |
schizart napisał/a: | bo praktycznie przestał się odzywać. Siedzieliśmy w ciszy, godzinami oglądając telewizję. Nie wiedziałam, czy chociaż pamięta, że jestem w pobliżu. Dzisiaj zaczął normalnie rozmawiać. |
Trzeba dać choremu czas, musi oswoić się z chorobą, sytuacją, poukładać sobie w głowie to co się wydarzyło. Większość osób boi się raka i kojarzy się każdemu niestety z tym najgorszym więc jeśli spadnie na nas widmo tak ciężkiej choroby wszyscy i chory i rodzina musi sobie to wszystko poukładać. Jedni wypierają chorobę, inni płaczą, inni nie chcą się leczyć a inni chcą wiedzieć wszystko co choroby dotyczy ze szczegółami nawet to ile im zostało. Daj tacie oswoić się z chorobą, na pewno wie, że jesteś i na pewno wie, że może na Ciebie liczyć.
schizart napisał/a: | Je niestety coraz mniej i coraz mniej pije. |
schizart napisał/a: | Tylko brzuch i stopy bez zmian spuchnięte. |
Przyczyną są przerzuty na wątrobie a czy brzuch zwiększa swoją objętość?, bo trzeba mieć na uwadze wodobrzusze, które może się pojawić. Jak tato nie chce jeść nie zmuszaj, niech je to na co ma ochotę i ile chce, zachęcaj do picia, to jak najdłużej wskazane, może nutridrinki tacie serwuj, trochę wzmacniają pacjentów niedożywionych.
schizart napisał/a: | Rozumiem, że do załatwienia HD konieczna jest diagnoza i informacja, że nie będzie leczenia? |
Pod opiekę hospicjum przyjmuje się pacjentów leczonych paliatywnie lub u których leczenie zostało zakończone. Przyjmą również pacjenta, który powiedzmy nie ma diagnozy ale wszystkie wyniki wyraźnie wskazują na chorobę nowotworową i wtedy lekarz to zaznacza w skierowaniu i również taki pacjent może zostać objęty opieką.
Dużo si Wam życzę i pozdrawiam serdecznie. |
|
|