Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
marzena66
Odpowiedzi: 64
Wyświetleń: 17833
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-05-16, 15:40 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
mondfa,
Przyjmij najszczersze wyrazy współczucia
Niby jesteśmy, gotowi, niby przygotowani ale jak następuje ten moment to trudno to zaakceptować, pogodzić się z tym, masz rację i tak niestety jest w większości wypadków. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-05-13, 18:13 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
mondfa,
Jeżeli mama się nie sprzeciwia Hospicjum Stacjonarnemu to można spróbować. Wiadomo, że chory woli własne łóżko, własne kąty ale czasami tak bywa, że wybieramy inne miejsce. Jeżeli będziecie z mamą w hospicjum często, będziecie przy Niej, będzie czuła Waszą obecność, troskę, opiekę to nie powinna się wtedy czuć osamotniona czy oddana bo jest ciężarem. Zawsze i w HS można stworzyć namiastkę domu, to już od Was dużo zależy.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-04-11, 17:14 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
mondfa napisał/a: | Ale podejrzewam, że powie mi, żebym sama ją zaczęła leczyć skoro się wymądrzam. |
Przy takich skokach cukru i przy poziomie 400 tabletki nie pomogą, potrzebna jest insulina i tu żadne "mądrzenie" z Twojej strony.
Skoki cukru są niebezpieczne, nie tak przy wysokim jak przy nagłym spadku, na to trzeba uważać.
mondfa napisał/a: | czy możliwy jest przeszczep wątroby w sytuacji w jakiej jest Mama? |
Już missy, Ci wszysyko napisała a ja od siebie dodam
Cytat: | Przeciwwskazania bezwzględne:
..........................
pozawątrobowe ognisko nowotworowe |
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przeszczepienie_w%C4%85troby
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-04-10, 21:31 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
mondfa napisał/a: | Skacze jej do 400 czasami. Przyjmuje jakieś leki na obniżenie, |
400 to bardzo wysoki cukier, trzeba zgłosić lekarzowi, może trzeba wdrożyć insulinę bo tabletki sobie nie radzą.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-03-23, 20:23 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
mondfa napisał/a: | Mimo że była dosyć hmm "wrogo" nastawiona, to była zadowolona po wizycie |
Zazwyczaj tak jest, pierw strach przed hospicjum a później ulga, że są z nami.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-03-22, 18:06 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
mondfa napisał/a: | Jak wyglada taka wizyta? |
Korzystacie z tego samego hospicjum, z którego ja korzystałam. Jestem zadowolona z Ich pomocy. Lekarz był raz w tygodniu i pielęgniarka również raz w tygodniu. Dają do siebie numery telefonów i można poprosić w razie kryzysu o przyjazd czy też udzielą rady przez telefon a można kiedy Oni są niedostępni skorzystać z lekarza, który ma dyżur w hospicjum stacjonarnym. Jak widzisz pełne zabezpieczenie medyczne a to bardzo ważne. Co do wizyty to lekarz zapozna się z dokumentacją choroby, zostawi trochę dokumentów do wypełnienia, wysłucha co mamy do powiedzenia. Jak zapozna się z tym wszystkim to przechodzi do badania pacjenta. Co do leków to albo zostają te co mama przyjmuje albo wypisze nowe, wypisze recepty na wszystkie leki i to wszystko.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-03-22, 10:57 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
mondfa napisał/a: | Skąd to cRP cały czas takie wysokie i ciagle rośnie? |
Na pewno choroba nowotworowa przyczynia się do wysokiego CRP, chyba że gdzieś jest konkretnie stan zapalny toczący się w organizmie.
Jak pozostała morfologia?, mocz?, jakieś dolegliwości?.
Trzeba podpytać lekarza, może jakiś antybiotyk by tu jeszcze coś zadziałał.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-03-21, 19:33 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
Trochę się pogubiłam, teścia czy teściowej te wyniki?, bo wątek dotyczy choroby teściowej.
CRP dość wysokie, hemoglobina jeszcze nie do toczenia.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-03-21, 16:42 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
mondfa,
Strasznie współczuję, jedna osoba chora to straszne nieszczęście dla wszystkich a dwie to prawdziwa tragedia. I jedna choroba straszna i druga, która też może różnie się skończyć bo to jednak serce a stres teść zapewne ma ogromny a przy sercu niewskazane.
Niestety w tej chorobie teściowej takie sinusoidy mogą być na porządku dziennym, takie wahania będą się zdarzać i musicie się już na to nastawić.
Ja wiem, że jak choremu jest lepiej to i w rodzinę wstępują nowe siły, radość ale te dobre chwile są po to żeby wykorzystać wspólnie czas, nawet coś razem porobić, zapomnieć na chwilę o chorobie. Ważne żeby teściową nie bolało to wtedy i siły są większe.
Trzymajcie się, wspieraj męża bo ma oboje rodziców chorych i tego wsparcia psychicznego na pewno potrzebuje, Tobie też sił życzę, pozdrawiam. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-03-19, 20:04 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
mondfa napisał/a: | nie wiem czy to odpowiednia dieta, ale miała ochotę |
Absolutnie nie ma się co zastanawiać czy to odpowiednie a może taka dieta a może inna, dawać choremu wszystko na co ma ochotę nawet jakby miała to być golonka. Tu trzeba się cieszyć, że chory je a nie co je.
mondfa napisał/a: | Mimo ze je mam wrażenie ze zapada się w sobie z dnia na dzień. |
Może tak niestety być.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-03-17, 19:50 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
mondfa,
Daj mamie jakiś paracetamol na zbicie temperatury i po prostu wezwij pogotowie. Powiedz, że z hospicjum nie mogą przyjechać a mama cierpi, nie daj się zbyć, doraźnie muszą pomóc.
Trzymaj się |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-03-17, 11:37 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
mondfa napisał/a: | Ma jakiś paskudny kaszel, co roku go męczy o tej porze... |
mondfa napisał/a: | Ostatnio jakaś wysypka mu wyskoczyła na szyi taka żywo czerwona |
Może to sprawy alergii/uczulenie?
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-03-15, 18:54 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
mondfa,
Przykro mi ale niestety przychodzi w tej chorobie taki czas, że medycyna nie jest w stanie pomóc, organizm jest już na tyle słaby, że odstępuje się od leczenia i tylko leczy objawowo.
mondfa napisał/a: | Hospicjum ogarnięte. |
mondfa napisał/a: | a chciałabym Jej jak najlepiej pomóc.. |
Bardzo dobrze, przy pomocy Hospicjum dacie radę na pewno i pomożesz. Tak jak potrafisz, tak będziesz pomagała, najważniejsze to ulżyć jeśli będą dolegliwości, robić wszystko żeby nie bolało, być, kochać, rozpieszczać to teraz najważniejsze. Hospicjum poinstruuje, wypisze leki, wszystko wytłumaczy i jak trzeba będzie to się pojawią a zabezpieczenie w postaci lekarza, który jest jak trzeba jest bardzo istotne w tej chorobie.
Jak będziesz miała pytania, pytaj, pomożemy przetrwać ten trudny czas.
Trzymaj się, sił życzę i pozdrawiam. |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-03-13, 14:12 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
mondfa,
Nie wiem skąd jesteś ale ja mogę z czystym sumieniem polecić to hospicjum http://fundacjahospicyjna.pl/pl/o-nas jest w Gdańsku koło dawnej Akademii Medycznej. Korzystałam z Ich pomocy 2 lata temu, korzystam obecnie.
Czas oczekiwa długi, bo średnio 1-2 miesiące ale można Ich wyprosić o wcześniejszą wizytę, mają serce.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2017-03-13, 11:40 Temat: Rak esicy z przerzutami na wątrobę |
mondfa napisał/a: | Mama ma jeszcze jednego syna... I sprawa się komplikuje.. |
Radzę zatem zrobić naradę rodzinną i przedyskutować temat, to dla Waszego (wszystkich) dobra.
Możesz bratu męża podać strony o hospicjum żeby poczytał lub chociażby namiary na nasze forum jak istotna jest pomoc hospicyjna.
Oczywiście zrobicie po swojemu, to są tylko nasze dobre rady, bo przeszliśmy/przechodzimy to wszyscy.
pozdrawiam |
|