1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Guzki w TK klatki piersiowej - prośba o poradę |
marzena66
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 4480
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-29, 16:29 Temat: Guzki w TK klatki piersiowej - prośba o poradę |
Pulmonolog zna się w temacie więc jak obejrzy wynik będzie dla Niego bardziej czytelny. Na tą chwilę ja bym starała się wyjaśnić co jest przyczyną powiększonych węzłów chłonnych. Może uda się zrobić z tego dalszą diagnostykę choć też nie wiem czy zleci, bo wymiarów węzłów też nie ma i co w nich widzi radiolog.
Nie wiem, może być tak, że lekarz zaproponuje kolejne TK, czy MR z kontrastem.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-28, 21:45 Temat: Guzki w TK klatki piersiowej - prośba o poradę |
Meritum,
Zazwyczaj a właściwie zawsze radiolog podsumowuje badanie wnioskami, bo to On najlepiej powinien wiedzieć co widzi, tego brak.
Guzki tej wielkości są do obserwacji, czyli za jakieś pół roku ponowne badanie, które pokaże czy stan się zmieni czy stoi wszystko w jednym miejscu. Niepokojące są węzły chłonne to na pewno bo nie znamy co jest przyczyną ich powiększenia, nawet nie jest napisane jakie są ich rozmiary. TK było bez kontrastu? bo radiolog proponuje TK z kontrastem.
Pewnie lekarz zleci kolejne TK za jakiś czas.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-28, 20:39 Temat: Guzki w TK klatki piersiowej - prośba o poradę |
Meritum,
Czy radiolog napisał na końcu badania jakieś wnioski? Coś sugerował, na co mu te guzki wyglądają? bo trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie co to jest. Może być wszystko albo nic.
Powiększone węzły budzą niepokój ale czy są powiększone bo jest to stan chorobowy czy powiększone odczynowo? Sam opis nic nie mówi,zazwyczaj radiolog coś sugeruje, "na co mu to wygląda".
pozdrawiam |
|
|