1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Pomoc w interpretacji TK |
marzena66
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 5470
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-11-26, 17:27 Temat: Pomoc w interpretacji TK |
kapturek napisał/a: | Madziu, to jest przecież cecha M1 a nie T4? |
Może Madzia odpowie ale zacytowałeś moje słowa więc ja wyjaśnię.
Twoje pytanie brzmiało:
marcinx napisał/a: | Rozsiew występuje w obu płucach a więc które to stadium IIIb czy IV ? |
odpowiedziałam, że stadium IV bo w tym stadium stopień zaawansowania obejmuje każde T, każde N i M1 na podstawie klasyfikacji TNM (stopień zaawansowania) a Tobie chodziło przecież o stopień zaawansowania choroby.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-11-26, 07:39 Temat: Pomoc w interpretacji TK |
marcinx,
Ad 1. Niestety nie.
Ad. 2 Już IV bo
"stwierdza się przerzuty odległe (w tym inne ogniska nowotworu w innym płacie po tej samej stronie lub po stronie przeciwnej) "
http://www.onkonet.pl/dp_rakpluca2.php#menu51
Ad. 3 W tym stadium tak.
Ad. 4 Statystyki nie są optymistyczne, przykro mi ale na takie przeżycie 3-4 lata raczej bym nie liczyła.
Ad. 5 nie, a jama brzuszna była badana, tam jest wszystko dobrze?
Proszę zawsze wstawiać cały wynik, nawet jak pozostała część jest prawidłowa.
pozdrawiam |
marzena66
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-09-13, 16:40 Temat: Pomoc w interpretacji TK |
marcinx napisał/a: | zmiany zapalne, npl? |
to na pewno jest to dalszej diagnostyki. Radiolog nie był w stanie jednoznacznie określić czy w płucu są stany zapalne czy proces nowotworowy. Na pewno obraz TK budzi jakiś niepokój ale tak jak pisałeś bez dalszej diagnostyki i badań hist.pat nie da się jednoznacznie powiedzieć co jest u znajomego.
nie można tego zostawić bo może to być niestety rak
marcinx napisał/a: | nieregularny naciek 28-20mm ulegający wzmocnieniu po kontraście - |
marcinx napisał/a: | nieregularny obszar zacienień. | czasami obraz marcinx napisał/a: | o typie matowej szyby | też może być i czymś złym albo czymś mało istotnym.
Jeden plus to marcinx napisał/a: | Nie stwierdzono powiększonych węzłów chłonnych śródpiersia i wnęk. |
Trzeba czekać na wynik niestety, pozdrawiam. |
|
|