Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
magda88
Odpowiedzi: 98
Wyświetleń: 47068
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-10-07, 14:54 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
Zgadza się maniu, jeszcze stawiają ograniczenie co do wielkości ogniska z ograniczeniem do max 2 zmian. :( Maniu 3mam za Ciebie kciuki i podziwiam, że dajesz sobie radę w tak trudnej sytuacji, jestem w Twoim wieku i też mam małe dziecko i nie wiem co bym zrobiła na Twoim miejscu. Powodzenia! |
magda88
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-10-07, 13:39 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
Przeszczep niestety z tego co mi wiadomo nie ma racji bytu, gdy nowotwór ,,ucieknie" poza wątrobę(w tym wypadku węzły chłonne). W większości przypadków przeszczep wątroby mimo rozwoju HCC nic nie daje i choroba wraca jak bumerang. Co do leczenia Nexavarem w bardziej zaawansowanych przypadkach polecam lekturę:
http://aotm.gov.pl/bip/as...nalizacyjna.pdf |
magda88
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-10-06, 20:18 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
Marynka napisał/a: | No cóż... szkoda gadać...
Jak tam u Ciebie Maniu? Jak się czujesz? jaką chemię przyjmujesz? Rozumiem że chodzi własnie o ten powiększony węzeł?
Magda88, czy u was jakieś pozytywne wiadomości?
Mój Tata czuje się dobrze i naprawdę wierzy że Nexavar mu pomaga. Boi sie tylko co bedzie w przypadku gdy nie.... |
Niestety Tatę przydzielili do grupy z samym Nexavarem :( no ale lepszy rydz niż nic. We wtorek jedziemy po tabletki. Całe szczęście czuje się nadal dobrze i oby tak dalej... Pozdrawiam cieplutko. |
magda88
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-10-06, 12:35 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
Powiększone węzły oznaczają albo stan zapalny albo niestety przerzuty. |
magda88
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-30, 20:44 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
We wtorek będę mieć dokładniejsze info. Jak wszystko pójdzie OK to w piątek znów jedziemy do Warszawy i albo nexavar albo nexavar plus radioembolizacja.
Super, oby tak dalej. |
magda88
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-30, 12:45 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
No niestety nic na to dziadostwo NFZ-towskie poradzić nie można. :( Powodzenia i dawaj na bieżąco znać co u Was słychać. |
magda88
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-29, 20:56 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
Pytam o poradnię leczenia bólu, ponieważ od lekarzy dowiedzieliśmy się, że jednym z częstych skutków ubocznych stosowania Nexavaru są właśnie bóle nowotworowe i że lepiej już ,,na zapas" zabezpieczyć sobie wsparcie w poradni leczenia bólu. Owszem, tata się nie kwalifikuje wg standardów NFZ, ale tutaj łapie się jak najbardziej ze względu na fakt, iż jest to badanie kliniczne. |
magda88
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-29, 20:37 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
W tym badaniu klinicznym na podstawie szeregu badań przydziela się pacjenta do grupy z mniej lub bardziej zaawansowanym HCC. W grupie z mniej zaawansowaną chorobą nowotworową wszyscy pacjenci poddani zostają ablacji guza za pomocą fal radiowych. Natomiast losowanie decyduje czy pacjent otrzyma Nexavar czy placebo(50% szans). Dla wszystkich pacjentów z HCC bardziej zaawansowanym przewiduje się terapię Nexavarem, a losowanie decyduje tu o możliwości skorzystania z radioembolizacji guza(50% szans). Jechać było warto, ponieważ tak jak pisałam Ci we wcześniejszych postach nie było szans na inne leczenie w przypadku taty.
To się cieszę, że póki co jest wszystko ok. Mam nadzieję, że i w przypadku taty wszystko będzie ok, chociaż martwię się, że w związku z jego łuszczycą mogą wyjść różne cuda w trakcie kuracji. :( Czy już konsultowałaś się może z poradnią leczenia bólu? |
magda88
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-29, 13:47 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
Witaj, jak Twój tata znosi terapię Nexavarem? To już chyba tydzień. My się zakwalifikowaliśmy do programu. Do połowy tygodnia będzie wiadomo, w której grupie jest tata: tej z samym Nexavarem czy Radioembolizacja+Nexavar. Pozdrawiam serdecznie. |
|