1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Mnogie cienie okrągłe - meta. |
lukaszandrzejewski
Odpowiedzi: 136
Wyświetleń: 48364
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2009-11-06, 22:36 Temat: Mnogie cienie okrągłe - meta. |
renbaz napisał/a: |
Boję się tej chemii, powikłań...nikt z moich bliskich nie walczył z rakiem...nie wiem czego się spodziewać.
Tata będzie miał bardzo intensywne leczenie - chemia co TYDZIEŃ!!! Nie wiem, czy to normalna częstotliwość? Wydaje mi się, że z reguły podawana jest w większych odstępach czasu. |
Witaj,
Na pewno wszyscy, tutaj, na miarę możliwości, będziemy Cię wspierać. Na chemię każdy reaguje inaczej. Wiek Twojego taty ma znaczenie, ale ma też znaczenie jego niezła forma, o której tutaj wspomniałeś. Właściwie, jak tylko przejrzysz wątki dotyczące "wrażeń" z chemioterapii, zobaczysz, że każdy reaguje na swój sposób, ale jest jeden wspólny mianownik, o którym musisz wiedzieć: złe samopoczucie. Tego nie jest w stanie wyeliminować żaden z leków uzupełniających, które będzie dostawał Twój tato. Najpewniej wystąpią inne, też tutaj wielokrotnie opisywane skutki uboczne: spadek wyników krwi (te parametry plus praca nerek będą stale monitorowane), nudności, wymioty (inne niż te "normalne"), no i wypadanie włosów, łamiące się paznokcie, przebarwienia na skórze, bóle żył wywołane kontaktem z bardzo silnymi substancjami, jakimi są cytostatyki. Na większość z tych dodatkowych dolegliwości Twój tato dostanie lekarstwa, które będą go skutecznie osłaniać. Niestety, leki osłonowe też mają swoje nieprzyjemne skutki uboczne, ale wszystko jest do przewalczenia. Z własnego doświadczenia wiem, że warto już na wstępie zaopatrzyć się w maść z kasztanowca, którą smaruje się miejsca po wkłuciach naprawdę mniej boli. A i jeszcze domagaj się cyklicznych zmian leków przeciwymiotnych - w formule rotacyjnej, działają lepiej.
Jeszcze w kwestii terminu - cotygodniowe "sesje" to standard. Pamiętaj też, że jeśli tylko cokolwiek zaniepokoi lekarzy, podawanie chemioterapii zostanie wstrzymane.
Trzymam kciuki i za Twojego tatę, i za Ciebie.
Ł. |
|
|