1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: CZERNIAK PODPAZNOKCIOWY |
lady_carrot
Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 5731
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2017-11-02, 20:05 Temat: CZERNIAK PODPAZNOKCIOWY |
freeMe,
Czy ta plamka delikatnie przemieszcza się w ciągu tego czasu? Jak zaobserwowaliście ją po raz pierwszy to było to już tak rozległe czy powiększało się pod paznokciem?
Warto skonsultować ten przypadek z lekarzem, ale czasem bywa tak, że sami nie wiemy kiedy się o coś uderzyliśmy, bądź że taka zmiana może powstać w wyniku nawet delikatnego ucisku... Jeśli plamka zmienia swoje położenie to jest to zwykły krwiak.
Możesz poczytać mój wątek. Na koniec maja tego roku miałam zdejmowany paznokiec palucha stopy lewej wraz z łyżeczkowaniem. Jako że w zeszłym roku zdiagnozowano u mnie czerniaka goleni lewej, istniało podejrzenie, że drugie ognisko zbudowało się pod paznokciem chorej nogi. Wynik histopatologiczny wykazał, że to krwiak i stan zapalny. Skąd? Do tej pory nie wiem - nigdzie się nie uderzyłam... Tak czy inaczej. Dobrze jest na spokojnie przypomnieć sobie ostatnie parę miesięcy i ewentualność nawet najdrobniejszych urazów. Żeby pobrać tkankę, lekarz musi zdjąć cały paznokieć. Nie jest to przyjemne, a paznokiec bardzo długo odrasta. Ja zrobiłam rekonstrukcję, bo nieestetycznie to wyglądało, ale tak naprawdę to nie ma lepszej rady niż konsultacja z chirurgiem onkologiem/dermatologiem. |
|
|