1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Prawdopodobnie rak płuca, przerzuty mnogie do OUN |
la_vie
Odpowiedzi: 46
Wyświetleń: 21808
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-09-04, 20:37 Temat: Prawdopodobnie rak płuca, przerzuty mnogie do OUN |
absenteeism dziękuję za poprawę, i przepraszam za błąd. W zamyśle chciałam napisać, że chemia paliatywna nie prowadzi do wyleczenia, wiadomo, że jeśli spowoduje ona zmniejszenie masy guza to pacjent będzie lepiej funkcjonował i dłużej żył. |
Temat: Prawdopodobnie rak płuca, przerzuty mnogie do OUN |
la_vie
Odpowiedzi: 46
Wyświetleń: 21808
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-09-03, 22:21 Temat: Prawdopodobnie rak płuca, przerzuty mnogie do OUN |
Witaj, postaram się odpowiedzieć na pytania, ewentualnie proszę o korektę.
Cytat: | Mam pytanie: czy w przypadku tego raka i przerzutów mnogich do mózgu chemia może Tatusiowi wydłużyć życie i poprawić jego komfort, czy jest to bardziej "pro forma"? |
Chemia paliatywna ma na celu poprawę jakości życia, nie wydłuża go, nie mniej jednak należy pamiętać, że reakcja na leczenie zależy indywidualnie od pacjenta. Czasami słaba kondycja fizyczna pacjenta nie pozwala na podanie chemii.
Cytat: | Czy w tym stadium choroby możemy jeszcze liczyć na choćby częściowy powrót sił?
Mam jeszcze jedno pytanie - czy rak gruczołowy jesr rakiem szybko namnażającym się? Czy można określić, jak szybko będą powstawać nowe przerzuty w mózgu? |
To również zależy od pacjenta i nowotworu, niestety nie można tego przewidzieć, jednak statystyczne rokowania nie są optymistyczne.
Cytat: | Czy chemia jednoskładnikowa proponowana przez Panią Doktor będzie miała działanie na przerzuty w mózgu, czy jedynie na guz pierwotny w płucu? |
To pytanie należy zadać lekarzowi zlecającemu chemię.
Cytat: | Czy ciężkość i ból nóg może mieć pochodzenie neurologiczne, od przerzutów w mózgu? Jaka grupa leków przeciwbólowych może pomóc w tym przypadku? |
Ciężkość i ból nóg może być spowodowany zarówno samą chorobą, jak również reakcją na przebyte leczenie. Czy Pani tato zażywa jakieś leki przeciwbólowe? Myślę, że lekarz prowadzący powinien ustawić odpowiednie leki zaczynając np. od tych na bazie ibuprofenu/NLPZ lub jeśli one będą niewystarczające włączyć te o silniejszym działaniu.
Jeśli chodzi o hospicjum, to pacjent musi zawsze wyrazić chęć na leczenie, może należy wyjaśnić tacie, że będzie pod stałą opieką lekarza i pielęgniarki, a oni mu zaoferują fachową i niezbędną pomoc. |
|
|