1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: wynik biopsji |
kubanetka
Odpowiedzi: 87
Wyświetleń: 32536
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-04-15, 09:18 Temat: wynik biopsji |
Niestety, że dostać chemię, trzeba być " zdrowym" tj. ogólny stan zdrowia musi być dobry. Nie może być innych poważnych dolegliwości, źle działających organów - ponieważ chemia jest mocno obciążająca.
Niedaleko, bo piętro wyżej od moich rodziców - niedawno zmarła nasza sąsiadka, która lekko później od mojego Taty miała zdiagnozowaną chorobę. Zmarła 2 tygodnie po chemii - była dość słaba i chemia przyczyniła się do Jej odejścia, ponieważ doszło do powikłań po chemii.
Niestety nie przejdzie sie zasady medycznej - nie szkodzić - działać dla dobra pacjenta - Twój Tatuś ma złe pewne parametry i podejrzewam, że żaden lekarz nie podejmie się wprowadzenia tak obciążającej chemii.
Ewentualnie błąd lekarza, mógłby polegać na tym, że przekazała Wam to w niewłaściwy sposób, nie wyjaśnił wszystkiego do końca, a przede wszsytkim swojej decyzji.
Tata potrzebuje teraz miłości i opieki również fachowej, ale w łagodzeniu dolegliwości pojawiających się wraz z postępem choroby.
Bardzo mi przykro że tak jest, bo wiem sama po sobie, że inaczej się być pewnie czuła, jakbyś wiedziała że toczy się jakaś walka.
A tak pewnie się czujesz, że już postawili krzyżyk na Tacie i nikt Wami się nie interesuje. Ale myślę, że dla lekarza, to też nie jest przyjemne, kiedy staje w obliczu cięzkiej choroby i tego co nie uniknione. I kiedy nie może pomóc pacjentowi. Bo lekarz uczył się po to, żeby leczyć, żeby dawać ludziom nadzieję.
Mimo wszystko, życzę dużo siły! Wiem jak może być ciężko :( |
Temat: wynik biopsji |
kubanetka
Odpowiedzi: 87
Wyświetleń: 32536
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-04-15, 07:57 Temat: wynik biopsji |
izabela1 napisał/a: | Czy DRP ED oznacza naprawdę koniec wszystkiego? |
Niestety, rak drobnokomórkowy jest bardzo ciężkim, agresywnym typem nowotworu.
Chyba źle nie napiszę, jeśli powiem, że jest nieuleczalny, szczególnie postać rozległa.
Każdy inaczej reaguje na leczenie - np mój Tato bardzo dobrze zniósł chemię 6 cykli, mimo, że już wtedy był dość słaby - żadnych dolegliwości, które mogą się pojawić przy chemii. Natomiast tutaj na forum są osoby, których bliscy bardzo źle znosili to leczenie i wręcz trzeba było je przerwać ze względu na złą tolerację i brak odpowiedzi, wręcz progresję.
Trzeba być dobrej myśli, albo przynajmiej próbować zaakcepotwać taki stan rzeczy. Choć wiadomo, że jest to niezwykle trudne, w obliczu tak cięzkiej choroby naszego rodzica i niewiadomej która nas otacza.
Trzymaj się mocno!!!! |
|
|