Autor |
Wiadomość |
Temat: interpretacja wynikow |
kajcia801
Odpowiedzi: 49
Wyświetleń: 16918
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-17, 13:24 Temat: interpretacja wynikow |
echo miałam robione w czerwcu i w październiku - tam nie ma żadnych podstaw do takich zmian samopoczucia jak ja mam - i które po próbie wysiłkowej zaobserwował lekarz, torakochirurg zbadał mnie tydzień temu pod kątem powikłań pooperacyjnych i też wszystko jest w porządku - rtg i tk - nie ma żadnych niepokojących zmian - dlatego tez torakochirurg zalecił konsultację neurologiczną pod kątem miastenii (ze względu na wyciętą przypadkowo podczas operacji grasicę, a raczej jej część) bo na razie to by tłumaczyło tę męczliwość i inne objawy - wstępne badania neurologiczne potwierdzają te podejrzenie - może uda się w tym tygodniu wykonać próbę miasteniczną i zobaczymy co dalej będzie |
kajcia801
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-16, 20:08 Temat: interpretacja wynikow |
masakra jakaś - właśnie się przekonałam na własnej skórze, że niektórzy lekarze nie powinni nimi być - nie dotrzymują słów przysięgi, którą składali - straszne to ... - w poniedziałek zaczynam kolejny raz bieganie po gabinetach lekarskich akademii - badania w kierunku miastenii, choć już trzech różnych neurologów - doświadczonych w tym temacie twierdzi, że to na 99 % miastenia - ale to już chyba nie na to forum |
kajcia801
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-05, 18:39 Temat: interpretacja wynikow |
jestem pod opieką torakochirurga - ale niestety ze względu na koniec roku i brak kasy z NFZ na wizyty w akademii wszystko wstrzymane (odwołują wizyty i przyjęcia do akademii) i mam dzwonić w połowie stycznia żeby się zarejestrować - więc pewnie długo poczekam na wizytę u swojego lekarza, z kolei jak poszłam z tą spirometria do specjalisty chorób płuc w swoim mieście to popatrzył tylko i kazał skontaktować się ze swoim lekarzem torakochirurgiem, który mnie operował i tak więc dalej nic nie wiem - czy ktoś kto zna się na odczytywaniu spirometrii mógłby mi powiedzieć co z tych wyników wynika... |
kajcia801
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-12-05, 13:56 Temat: interpretacja spirometrii |
Witam mam prosbe czy może ktoś mi pomóc zinterpretować wynik spirometrii - jestem prawie 5 miesięcy po operacji torakochirurgicznej - usuniecia guza ze śródpiersia - Będąc w sierpniu na pooperacyjnej kontroli zgłaszałam lekarzowi pewną dolegliwość - męczliwość, zapewniono mnie, że dolegliwość w najbliższym czasie zniknie i że jest to skutek przebytej opearacji. Od operacji minęły 4,5 miesiąca i niestety męczliwość zamiast zniknąć nasiliła sie strasznie. Dokucza mi na tyle, iż wykonywanie zwykłych
czynności, które nie wymagają wielkiego wysiłku są dla mnie ogromnym obciążeniem. Od 5-6 tygodni mam ogromy problem z chodzeniem po schodach i spacerowaniem w wolnym tempie - dostaję po kilku minutach potwornej zadyszki, mam wręcz problem z nabraniem powierza i oddychaniem. Niepokoi mnie to bardzo, gdyż przed operacją byłam osobą aktywną fizycznie (treningi siatkówki-3 razy w tygodniu, basen - 3 razy w tygodniu), na dzień dzisiejszy przez tę męczliwość mam problem z normalnym codziennym
funkcjonowaniem. Do tego około 3 tygodnie temu wrócił mi kaszel sprzed operacji - lekarz rodzinny przy słuchaniu klatki piersiowej nie stwierdził osłuchowych przyczyn kaszlu. Zaniepokojona tym stanem za namową lekarza rodzinnego wykonałam spirometrię - jej wynik w załączniku. Proszę o podpowiedź czy powinnam wykonać jeszcze jakieś badania, które mogą przyczynić sie do zlokalizowania przyczyny męczliwości i kaszlu.
Bardzo proszę o udzielenie porady co z tego wyniku spirometrii widać, co mam z tym problemem zrobić i do jakiego specjalisty sie udać, gdyż w swojej przychodni lekarskiej jestem odsyłana od lekarza do lekarza i nikt nie udziela mi konkretnej odpowiedzi.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2011-12-05, 14:08 ]
Nowy temat scalony do pierwotnego wątku.
|
kajcia801
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-09-12, 19:04 Temat: interpretacja wynikow |
dzięki wielkie za wsparcie, ale to na razie tylko jedna bitwa wygrana, za kilka dni kładą mnie na oddział neurologiczny bo podejrzewają miastenię (mam wszystkie objawy oprócz opadającej powieki i diplopii) - ciekawe co jeszcze znajdą ...aż boję się myśleć - swoją drogą jak wygląda ta próba z chlorkiem edrofonium - coś mi wstrzykną i badanie elektrofizjologiczne???? |
kajcia801
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-09-09, 20:36 Temat: interpretacja wynikow |
mam ogromną prośbę może ktoś wyjaśnić mi wynik badania histo-patologicznego - co tam było w wyciętym materiale???oto opis:
opis makroskopowy:
materiał nieoznaczony-grasica o wymiarach 8 x 4 x 1,5 cm wraz z otaczającą tkanka tłuszczową.w jednym z biegunów grasicy obecna cienkościenna torbiel o średnicy ok 4 cm o gładkiej wyściółce, oprózniona przez operatora. Miąższ grasicy na pozostałym obszarze o zwykłym wyglądzie
rozpoznanie histopatologiczne:
cystis thymi (A) torbiel wysłana nabłonkiem kostkowym, głównie jednowarstwowym. w sąsiedztwie torbieli normotypowe utkanie grasicy, tkanka tłuszczowa oraz włóknista, ponadto świeże wylewy krwi.miąższ grasic o zwykłej budowie histopatologicznej (B)
CO TO OZNACZA??? czy wszystko jest ok?? |
kajcia801
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-07-20, 09:10 Temat: interpretacja wynikow |
więc jak ma się to rozpoznanie z wypisu do tego co podczas obchodu po operacji, lekarz wyraźnie mi powiedział, że usunięto mi torbiel grasicy i część grasicy ??? więc nie rozumiem czy to po prostu znaczy to samo torbiel grasicy = torbiel śródpiersia przedniego????? |
kajcia801
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-07-19, 16:41 Temat: interpretacja wynikow |
jestem już po operacji torakochirurgicznej metodą VATS i dzisiaj odebrałam wypis szpitalny w którym jest wpisane jako rozpoznanie CYSTIS MEDIASTINI ANTERIORIS ???? badania histopatologiczne odbieram dopiero za 10 dni, może ktoś mi przetłumaczyć to rozpoznanie na polski ??? z góry dziękuję. |
kajcia801
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-07-01, 07:18 Temat: interpretacja wynikow |
a dziękuję bardzo to już rozumiem, mam tylko jeszcze jedno pytanie czy możliwe jest aby były zmiany nowotworowe łagodne w dwóch lub trzech narządach jednocześnie - np. w płucach i na wątrobie??? czy jak jest w kilku narządach to już nie ma szansy żeby był łagodny??? - przepraszam że zadaję takie pytania ale mam ich w głowie tysiące i nie umiem znaleźć sama odpowiedzi
[ Dodano: 2011-07-01, 08:22 ]
pytam bo napisaliście mi tu że łagodny nie daje przerzutów, to zastanawiam się czy mając zmiany nowotworowe w płucach i na wątrobie można się jeszcze łudzić że to jednak nie złośliwe |
kajcia801
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-30, 21:37 Temat: interpretacja wynikow |
czym się różnią te badanie FDG-PET/CT ; FLT-PET/CT i FET-PET/CT |
kajcia801
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-30, 21:00 Temat: interpretacja wynikow |
czy ktoś może mi dokładnie opisać jak wygląda badanie PET - jak się do niego przygotować, czy podaje się do niego kontrast i czy w wynikach będzie dokładnie wiadomo czy nowotwór jest złośliwy czy łagodny??? badanie będzie robione w ośrodku w Bydgoszczy???
[ Dodano: 2011-06-30, 22:06 ]
jak długo trwa??czy tak jak TK ok 20 min czy znacznie dłużej - zaznaczam że ma to ma być badanie całego ciała |
kajcia801
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-24, 17:33 Temat: interpretacja wynikow |
dziękuję bardzo to już wszystko jasne dla mnie, więc czekam teraz na 14 lipca na operację i wtedy na wyniki histopatologiczne - to pewnie po koniec lipca będzie wszystko jasne- jeszcze raz bardzo dziękuję za każdą udzieloną mi tu pomoc |
kajcia801
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-24, 12:04 Temat: interpretacja wynikow |
dziękuję Gaba za odpowiedź ale czy to prawda że każda torbiel to nowotwór łagodny?? |
kajcia801
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-24, 11:19 Temat: interpretacja wynikow |
byłam u torakochirurga i On po obejrzeniu płytki z TK powiedział że jest to torbiel i 14 lipca kładę się na usunięcie jej. Mam pytanie czy taka torbiel jest wysyłana na badania histopatologiczne i czy jak lekarz powiedział, że to torbiel to czy to oznacza że na pewno nie jest to nowotwór - czy pokażą to dopiero jakieś jej badania??? często czytam, że torbiele to już nowotwory łagodne czy to prawda??? |
kajcia801
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-06-17, 22:08 Temat: interpretacja wynikow |
Ela1 dziękuję za wyjaśnienie Th10, ale czyli jak dobrze zrozumiałam co tu piszecie to moje wyniki rtg,echa serca no i w końcu tomokomputera jednoznacznie nie wykluczają że mogą to być zmiany nowotworowe???
[ Dodano: 2011-06-18, 18:21 ]
czy może ktoś mi podpowiedziec czy moje wczesniej opisane wyniki TK, rtg i echa serca moga wskazywac na zmiany nowotworowe czy raczej nie???wizyte u torakochirurga mam dopiero we wtorek i strasznie sie denerwuję |
|