1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: przerzut z płuc do mózgu. poczucie winy i strach |
jusia
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 11161
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2013-09-17, 10:09 Temat: przerzut z płuc do mózgu. poczucie winy i strach |
Avanilla napisał/a: | są dwa rodzaje rodzin: takie, które zostawiają chorego w hospicjum żeby mieć problem z głowy i takie, które codziennie czuwają przy bliskiej osobie. Jeżeli zaliczamy się do tej drugiej grupy, to nie mamy powodów by mieć wyrzuty sumienia. |
Zgadzam się.
helle napisał/a: | aż z obrzydzenia do mnie samej przewraca mi się żołądek... |
helle, nie możesz tak myśleć.
Hospicjum to nie kara i zło.
Hospicjum to pomoc w cierpieniu i w odchodzeniu.
Ludzie tam pracujący starają się bardzo, aby chory czuł się możliwie jak najlepiej fizycznie jak i psychicznie - w każdym razie, w naszym hospicjum tak się to odbywa.
Możecie tam przebywać z mamą całą dobę.
I nie ważne czy to dom czy hospicjum, ważne aby być razem w tych ciężkich chwilach. |
Temat: przerzut z płuc do mózgu. poczucie winy i strach |
jusia
Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 11161
|
Dział: Opieka paliatywna Wysłany: 2013-09-17, 07:24 Temat: przerzut z płuc do mózgu. poczucie winy i strach |
helle, bardzo mi przykro.
Sądzę, że Twojej mamie nie zostało dużo czasu.
Postawa osoby z hospicjum jest karygodna. Jej komentarz był nie na miejscu.
Jeśli faktycznie widzicie, że nie dacie rady opiekować się już mamą w domu, to hospicjum stacjonarne jest najlepszą opcją.
Jeśli jednak czujesz, że dasz radę, ale potrzebujesz choć trochę pomocy innych osób, to hospicjum domowe będzie bardzo przydatne.
Podczas choroby mojego taty korzystaliśmy z hospicyjnej opieki domowej i byłam pewna, że nie zostaję z tym wszystkim sama.
Zawsze, w razie komplikacji, nasilenia bólu i innych dolegliwości mogłam tam zadzwonić i otrzymać pomoc.
Decyzję jednak musicie podjąć Wy.
Przed Wami trudny czas i musicie zrobić wszystko aby mama nie cierpiała - teraz Ona jest najważniejsza. |
|
|