1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Emocje po odejściu. Rzeczy zmarłego. |
jolapol
Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 18604
|
Dział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej Wysłany: 2016-01-15, 15:55 Temat: Emocje po odejściu. Rzeczy zmarłego. |
Karina Święch napisał/a: | niektórzy ludzie traktują to jak zbeszczeszczemie pamięci o zmarłym | masz rację. U nas , oprócz osobistej niegotowości do uporządkowania rzeczy teściowej i "po" teściowej, dochodził bardzo wyrażny opór teścia. Kilka razy temat podjęliśmy bezpośrednio i widać było jego strach. Odpuściliśmy na kilka miesięcy. i znów pytanie... Jednocześnie, gdy wykonywałam rutynowe czynności i podczas większego sprzątania, po prostu chowałam do szuflad przedmioty teściowej. Pewne wyrzuciłam- np. kosmetyki. Teść się oburzył, ale stanowczo powiedziałam , ze nikt szminką używaną się nie będzie malował. Powoli , powoli ,aż wreszcie pozwolił. Sam sie zamknął w drugim pokoju. A my działaliśmy jak automaty- skutecznie i szybko, żeby nie dać się wspomnieniom... |
Temat: Emocje po odejściu. Rzeczy zmarłego. |
jolapol
Odpowiedzi: 18
Wyświetleń: 18604
|
Dział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej Wysłany: 2016-01-14, 19:49 Temat: Emocje po odejściu. Rzeczy zmarłego. |
Spakowałam wszystko, łącznie z kołdrami i zadzwoniłam do fundacji opiekującej się biednymi i chorymi. Przyjechali, zabrali. Nim lepiej, bo wiemy , że zostanie wykorzystane dobrze, a u nas nikt nie założyłby ubrań. Z powodu wspomnień...
[ Dodano: 2016-01-14, 19:50 ]
Ale długo trwało, zanim zabraliśmy się za te rzeczy- prawie rok nic nie ruszaliśmy |
|
|