Autor |
Wiadomość |
Temat: Drobnokomórkowy rak płuc |
jjasiek
Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 9097
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-02-05, 21:28 Temat: Drobnokomórkowy rak płuc |
I jeszcze jedno pytanie co do ewentualnej radioterapii, przy takich frakcjach które mamie podano możliwe jest jeszcze ponowne naświetlenie ? Jeśli tak to czy większe czy już wyczerpała swój limit na klatkę piersiową. |
jjasiek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-02-04, 20:52 Temat: Drobnokomórkowy rak płuc |
Witam po długiej przerwie. Zgromadziłem wszystkie wyniki, wypisy i chciałbym je dodać i poznać Waszą opinię ewentualnie wysłuchać jakiś rad za które z góry dziękuję.
Więc tak jak pisałem poprzednio, Mama miała mieć podaną chemię 2 rzutu (Topokan ?) Wyniki mimo, że niektóre zaniżone, zawyżone podobno mogłyby być. Jednak w szpitalu mama nabawiła się przeziębienia ( podwyższona temp.) Więc po tyg. leżenia, różnych badaniach wypisano ją do domu w celu podleczenia i po ok 2 tyg. mamy konsultować się z lekarzem-przepisano leki ( w załącznikach - badania przed chemią 2 rzutu)
Lekarz mówił, że jeśli mama się pod kuruje to zastanowią się ponownie nad chemią II rzutu. CO o tym sądzicie ? Czekać ? czy szukać gdzieś opinii onkologa w innym mieście.
Jakby ktoś miał chwilkę na zapoznanie się z ostatnimi chociaż załącznikami byłbym bardzo wdzięczny.
|
jjasiek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-01-07, 23:18 Temat: Drobnokomórkowy rak płuc |
W trakcie chemii mamie nie doskwierał ten ból, w szpitalu miała podawany tylko tramal w zastrzyku. Lekarza onkologa prowadzącego swojego nie miała. O wszystkim decydował ordynator na wizytach w szpitalu bądź jak się go dopytało czegoś u niego w gabinecie.
Mama bierze inhalatory, które zalecono jej od wrześnie gdzie czekała na 1 wynik i podjęcie leczenia. W tabletkach 2x dziennie i wziewny 3x dziennie.
Dodatkowo ordynator kazał brać PABI-DEXAMETHASON 1x dziennie ( wcześniej dawka była większa przed chemiami ) Po za tym mama nic nie brała.
Aktualnie jej lekarzem prowadzącym ma być ta pani doktor u której wizyte mamy 24 stycznia i wtedy znowu ona wraz z ordynatorem mają zadecydować o jej dalszym leczeniu.
Naświetleniami też zajmuje się inny lekarz, dlatego to wszystko jest takie dla mnie zaskakujące.
Cytat: | A co mama brała - Imovane / Dobroson? Jakieś inne na rp?
Z leków OTC wszystko praktycznie ma to samo w składzie - chmiel, walerianę, melisę. Można spróbować Olimp Forsen, on ma całkiem bogaty skład, Valerin Sen, homeopatyczny Sedatif PC. |
Spróbujemy tego Olimp Forsen od jutra tego mama na pewno nie brała.
Stosowała estazolam ale nie działało to na nią.
Lekarka z hospicjum mówiła, że to może przez ten ból mimo, że nie był on duży to jednak ciągły. Jutro rano ma być wizyta i może one coś doradzą jeszcze.
Przepraszam że tak chaotycznie ale tak z głowy nie wszystko można zapamiętać
[ Dodano: 2014-01-07, 23:27 ]
Przepraszam za post pod postem ale dodam, że mama stosowała również Onirex też ze słabym skutkiem |
jjasiek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-01-07, 22:32 Temat: Drobnokomórkowy rak płuc |
Cytat: | Szczerze mówiąc, dość niezrozumiały krok.
Jak będziesz miał możliwość to wklej jakieś informacje odnośnie tej radioterapii - jaka dawka łączna, jakie frakcje. |
U nas w szpitalu na żadnym wypisie przy chemii nie ma podanych dawek, jest napisane tylko że schemat PE w należytych standardowych dawkach.
A karty z naświetleń płuc nie dostałem więc nie wiem czy będą tam wypisane dawki. Dopiero po naświetleniach głowy mam dostać wypisy.
Cytat: | Mogą.
Mama ma coś p/wymiotnego? |
Atossa 8mg mama bierze 1 tabletkę kiedy zaczyna czuć że coś się dzieje. (tak polecono w hospicjum)
Tutaj moje następne pytanie, zapisaliśmy mame nie dlatego, że jest z nią tak źle.
Tylko lekarz rodzinny nie miał pomysłu już na leki przeciwbólowe (mama brała tramal 200 - 2x dziennie) i bezsenność (niestety teraz nie pamiętam wszystkich leków a próbowała 2 na receptę i też nie pomagały.
1. Czy mama powinna brać tą Atosse tylko 1x dziennie ? ( dopóki nie są to silne wymioty ) czy ta dawka jest zbyt mała?
2. Co poradzić na sen ? Ostatnio spróbowaliśmy zakupić bez recepty coś takiego jak: " Na Sen" w sylwestra na mame trochę podziałało, jednak fajerwerski itd. więc i tak się trochę przebudziła. Później w nowy rok i następnego dnia też brała 1 tabletkę wieczorem i pospała góra do 2 godzin. Ten brak snu ją trochę męczy. |
jjasiek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-01-07, 22:18 Temat: Drobnokomórkowy rak płuc |
absenteeism napisał/a: | A radioterapia klatki była czym uzasadniona? Jakiś stan zagrożenia życia / dolegliwości? |
Żadnych duszności po prostu po 3 chemii zostaliśmy pokierowani na radioterapię ponieważ ponowna weryfikacja tego wycinka miała potrwać ok 3-4 tyg.
Wyniki postaram się wkleić jutro, ponieważ ręcznie nie chcę przepisywać żeby nie pominąć ważnych szczegółów a nie mam możliwości dziś dodania załączników.
Wstępnie wizytę mamy na 24 stycznia- wtedy też mama ma zgłosić się do poradni z aktualnymi wynikami morfologi , mama 12 skończy te profilaktyczne naświetlenia głowy ( tak nas poinformowano że profilaktycznie ponieważ żadnych nowych kart z radiologii nie dostaliśmy - a lekarz powiedział że niekoniecznie coś tam musi być ale warto naświetlić )
Wiem, że o zbyt wiele pytać nie mogę bez podania tych wyników, ale czy naświetlenia głowy mogą powodować nudności i wymioty - chociaż ciężko nazwać to wymiotami mame wieczorami czasem coś tak "ciągnie" i wypluje troche śliny ewentualnie jakaś woda w niewielkich ilościach. Dodam, że przed naświetleniami nie było takich problemów. |
jjasiek
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-01-07, 21:07 Temat: Drobnokomórkowy rak płuc |
Witam, przeglądam Wasze forum od początku choroby mojej mamy (wrzesień 2013r.) Do tej pory nie zakładaliśmy tematu bo dużo informacji można było uzyskać w innych wątkach.
Mama ma skończone 50 lat, we wrześniu wykryto u niej prawdopodobnie drobnokomórkowego raka płuc IV - carcinoma necroticans probabiliter microcellulare. Zastosowano u niej 2 kursy chemii w schemacie PE. Została przyjęta na oddział w celu zrobienia kontrolnego TK i podania 3 kursu chemii w tym samym schemacie jednak dotychczasowe leczenie nie dało żadnej regresji więc podano mamie już 3 chemie i wypisano ponieważ wynik histopatologiczny miał zostać ponownie wysłany do Gliwic do zbadania. W między czasie radiolodzy w Częstochowie zdecydowali się na 5 paliatywnych naświetleń płuc. Oraz 10 profilaktycznych naświetleń głowy (w trakcie ).
Dziś dostaliśmy wynik z Gliwic który potwierdza 1 diagnozę jednak są zbadane markery, które wcześniej nie były podane.
"TTF 1 (Thyroid Transcription Factor) (+)
CK 5/6 Cytokreatyna (-)
CHR Chromogranina (+)
Całość obrazu odpowiada rakowi drobnokomórkowemu płuca."
Jak rozumiem jest to na pewno rak drobnokomórkowy jednak nie wiem co oznaczają te markery mógłby mi ktoś wyjaśnić?
I czy w przypadku kiedy chemioterapia w schemacie PE nie przyniosła skutku w tym przypadku możliwa jest dalsza w innym schemacie ?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. |
|