Autor |
Wiadomość |
Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc. |
ina_b
Odpowiedzi: 814
Wyświetleń: 312394
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2014-03-05, 00:20 Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc. |
Małe sprostowanie: ZUS orzeka do celów rentowych, a do pozarentowych - np. w kwestii karty parkingowej czy zasiłku pielęgnacyjnego - Powiatowe (Miejskie) Zespoły ds Orzekania o Niepełnosprawności.
Ponadto: nowotwór płuc nie zawsze oznacza stopień znaczny. Choroba nie jest równoznaczna ze stopniem. O stopniu decyduje naruszona sprawność organizmu oraz konieczność - w celu pełnienia ról społecznych - częściowej, stałej lub długotrwałej opieki i pomocy innych osób w związku z niezdolnością do samodzielnej egzystencji. |
ina_b
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2014-01-10, 18:17 Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc. |
Przy całkowitej niezdolności można pracować, tyle że wtedy obowiązują progi dochodowe, po przekroczeniu których ZUS zmniejszy lub zawiesi rentę. |
ina_b
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2014-01-04, 18:27 Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc. |
marta 31 napisał/a: | a jak się załatwia orzeczenie o stopniu niepełnosprawności? |
o niepełnosprawności orzekają Powiatowe (Miejskie) Zespoły ds Orzekania o Niepełnosprawności i tam też radzę zasięgnąć informacji o tej procedurze. Zasadniczo trzeba złożyć dokumentację z wnioskiem i stawić się na wyznaczoną komisję. W kwestiach indywidualnych służę pomocą na priv.
[ Dodano: 2014-01-04, 18:33 ]
co do tej renty socjalnej, to nie wiem, czy dobrze pamiętam z pracy, ale chyba przysługuje ona tylko osobom, u których niezdolność do pracy powstała przed 18. rokiem życia lub w trakcie nauki, więc nie wiem, czy mama sie kwalifikuje. Najlepiej podejść do MOPSu, porozmawiać z pracownikiem socjalnym, żeby doradził rozwiązanie. Oczywiście oprócz tego postarać się o stopień niepełnosprawności. |
ina_b
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2014-01-02, 18:44 Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc. |
Do orzeczenia nie musisz się przyznawać, jeśli nie będzie takiej potrzeby, wyciągasz je, kiedy Ty chcesz.
Jednak warto wiedzieć, że niektórych pracodawców takie orzeczenie "urządza", np. ze względu na dofinansowanie z PFRON. Wiele ogłoszeń o pracę zawiera informację: mile widziana osoba z orzeczeniem. Zasadniczo od stopnia umiarkowanego zaczynają się konkretne profity. Radzę poczytać sobie w internecie. |
ina_b
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2014-01-01, 18:49 Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc. |
Zgromadź historię choroby i udaj się do właściwego zespołu ds orzekania o niepełnosprawności, żeby złożyć wniosek o przyznanie stopnia. Mając przyznany stopień, będziesz mogła się starać o dofinansowanie do aparatu słuchowego, co będzie myślę sporą pomocą. Radziłabym tylko jak najszybciej podejść do nfz ze zleceniem na aparat, żeby przyznali limit.
Więcej można przeczytać np. tutaj: http://www.aparatysluchow...ndacja-aparatow
Co do zasiłku pielęgnacyjnego, to generalnie przysługuje:
- niepełnosprawnemu dziecku;
- osobie niepełnosprawnej w wieku powyżej 16 roku życia, jeżeli legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności;
- osobie niepełnosprawnej w wieku powyżej 16 roku życia legitymującej się orzeczeniem o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności, jeżeli niepełnosprawność powstała w wieku do ukończenia 21 roku życia;
- osobie, która ukończyła 75 lat.
[ Dodano: 2014-01-01, 18:58 ]
swilek2 napisał/a: |
-jest pan niezdolny do pracy
-jest pan całkowicie niezdolny do pracy do 30.09.2015r
Czy to jest 1 grupa?
Pozd. |
grupy inwalidzkie już nie funkcjonują, teraz jest orzecznictwo do celów rentowych ("niezdolności") i do celów pozarentowych ("stopnie niepełnosprawności").
Całkowita niezdolność do pracy to nie jest odpowiednik byłej I grupy. |
ina_b
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2013-09-24, 21:01 Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc. |
małgośka napisał/a: |
Czy powinnam się starać o grupę inwalidzką?
|
Grup inwalidzkich nie ma już od zamierzchłych lat - orzecznictwo w Polsce zostało podzielone na orzecznictwo do celów rentowych i pozarentowych.
Tak jak wspomniałam - obecnie, zamiast grup inwalidzkich, funkcjonują tzw. niezdolności do pracy (orzecznictwo rentowe) i stopnie niepełnosprawności. Napiszę trochę o orzecznictwie pozarentowym, czyli o stopniach niepełnosprawności, bo w tym pracowałam. Małgośka[color=444444][/color], jeśli jeszcze nie byłaś orzekana pod względem stopnia niepełnosprawności, to zachęcam.
Orzecznictwem tym zajmują się Powiatowe lub Miejskie Zespoły ds. Orzekania o Niepełnosprawności, właściwe dla miejsca zameldowania. Składa się wniosek, zaświadczenie lekarskie (odpowiedni druk do pobrania w zespole) i dokumentację medyczną w postaci kserokopii potwierdzonych za zgodność z oryginałem.
Co do zaświadczenia, to ma ono bardziej charakter wymogu formalnego, który pozwala na łatwiejsze dopasowanie składu komisji do przypadku danej osoby, a może je wypisać lekarz pierwszego kontaktu, nie musi być specjalista, do którego czasem czeka się latami... Właściwe orzekanie dokonywane jest przez członków komisji na podstawie dokumentacji medycznej i badania przedmiotowego.
Tak, jak wspomniałam, orzecznictwo o stopniach niepełnosprawności jest orzecznictwem pozarentowym, ale również daje pewne korzyści, np. świadczenia pieniężne z pomocy społecznej, ulgi na przejazdy, ułatwienia w zaopatrzeniu w przedmioty medyczne, ortopedyczne, udział w terapii zajęciowej, karta parkingowa.
[ Dodano: 2013-09-24, 22:08 ]
Aha, do wniosku składanego do Zespołu ds. Orzekania o Niepełnosprawności dołącza się również orzeczenia innych organów, np. ZUS, OKIiZ, organów MON i MSWiA, co jest pomocne w ustaleniu daty powstania niepełnosprawności. |
ina_b
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2013-05-28, 23:03 Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc. |
tosienka88 napisał/a: | Ina_b dziękuję za odpowiedź. Więc mówisz, żeby iść - to pójdę;) |
I jak tam wynik obrad komisji orzekającej? |
ina_b
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2013-05-12, 13:46 Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc. |
tosienka88 napisał/a: | Witam,
i ja mam pytanie:
W listopadzie stwierdzono u mnie raka brodawkowatego tarczycy. Nie wiem jak na to popatrzą, niby mam komisję już 14.05., ale nie wiem czy jest sens iść skoro zaszłam w ciąże i mogą uznać, że jestem zdrowa. |
Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałam, ale ciąża nie jest tutaj świadectwem na to, że jesteś zdrowa, patrząc przez pryzmat orzekania o niepełnosprawności. Na komisję oczywiście idź, skoro zadałaś sobie trud związany z rozpoczęciem postępowania. Ostateczna decyzja należy do składu orzekającego. Jak już zapadnie decyzja po komisji - daj proszę znać |
ina_b
|
Dział: Hyde Park Wysłany: 2013-05-04, 16:45 Temat: Porady rentowo-zasiłkowe etc. |
Witajcie, jestem forumowiczem jak najbardziej onkologicznym, a jednocześnie pracownikiem jednego z zespołów do spraw orzekania o niepełnosprawności, więc chętnie pomogę w problematycznych sytuacjach |
|