Autor |
Wiadomość |
Temat: Niepokojące wyniki badań RTG |
imperialart
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 5020
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-05-13, 17:00 Temat: Niepokojące wyniki badań RTG |
Witam wszystkich! Jestem po TK oraz mediastinoskopii, wynik tego drugiego jest następujący:
Lymphadenitis chronica granulomatosa sarcoidalis
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w rozczytaniu wyniku, do lekarza umówiony jestem dopiero za dwa tygodnie. Dziękuję! |
imperialart
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-03-18, 14:05 Temat: Niepokojące wyniki badań RTG |
Byłem wczoraj u pulmonologa, stwierdził, że to raczej sarkoidoza, ale być może też chłoniak. Chłoniaka, przyznam szczerze, się nie spodziewałem, ale ważne że nie była przekonana co do nowotworu płuc. W kazdym razie dostałem skierowanie do szpitala na badania.
Dziękuje wszystkim za wypowiedzi |
imperialart
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-03-15, 22:23 Temat: Niepokojące wyniki badań RTG |
Tak, pulmunolog na pojutrze, co prawda prywatnie, NFZ do tej pory się niestety nie popisało. Czy sarkoidoza wchodzi według Was w grę? |
imperialart
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-03-15, 22:09 Temat: Niepokojące wyniki badań RTG |
Mężczyzna, 57 lat, od 5 lat nie palę, wcześniej niestety tak. W młodości chorowałem na zapalenia płuc. W rodzinie zdarzały się wypadki nowotworów. |
imperialart
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-03-15, 21:45 Temat: Niepokojące wyniki badań RTG |
Dziękuję, masz rację, trochę się niepotrzebnie niecierpliwiłem. To z emocji.
Dziękuję za chociaż te kilka zdań. |
imperialart
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-03-14, 22:42 Temat: Niepokojące wyniki badań RTG |
Witam wszystkich. Prosiłbym o pomoc w zrozumieniu wyników badań RTG, może w rozwianiu wątpliwości, podsunięciu możliwości, podzieleniu się wiedzą.
Oto wyniki: obie wnęki znacznie poszerzone, zagęszczone, płuca bez zagęszczeń miąższowych, sylwetka serca nieposzerzona, zachyłki przeponowo-żebrowe wolne.
Występuje u mnie niewielka duszność wysiłkowa i sporadycznie suchy kaszel.
Lekarz sugerował sarkoidozę, jednak wspominał też o nowotworze, co mnie zupełnie przeraziło.
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.
[ Dodano: 2016-03-14, 22:46 ]
Dodam jeszcze, że rozmaz krwi wyszedł mi bardzo dobrze.
[ Dodano: 2016-03-15, 18:20 ]
Czy ktoś poratuje jakąś radą...? Mam milion myśli, nie wiem co myśleć, lekarz dopiero pojutrze...
[ Dodano: 2016-03-15, 20:31 ]
Podbijam... |
|