1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
gabi30

Odpowiedzi: 129
Wyświetleń: 73915

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-12-28, 21:57   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
Kochana pisałam Ci w poprzednim wątku, że u mnie PET pokazał przerzut a nie pokazał źródła pierwotnego. Szukamy go do dziś a ja mam coraz więcej przerzutów. Po nowym roku jadę na kominek onkologiczny, prawdopodobnie dostanę chemię, bo rak rozsiał się już na otrzewną.
Pozdrawiam Gabi
gabi30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-12-28, 21:52   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
Droga Krakowianko, spróbuj może zrobić enteroklizę TK. Czasami diad siedzi cichutko w jelicie cienkim , na TK, ani MRI nie wychodzi, a enterokliza pokazuję. U mnie dla przykładu PET pokazał źródło przerzutowe w trzustce, ale źródła pierwotnego już nie. Poszukujemy go do dziś a ja mam coraz więcej przerzutów,
Pozdrawiam Gabi
gabi30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-12-28, 17:11   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
krakowianka napisał/a:

Gabi30 - nigdy nie miałam wykonywanej gastroskopii to będzie pierwszy raz. Dlaczego miałaś wykonywany tyle razy TK w tak krótkim czasie?

Niestety po operacji usunięcia żołądka wystąpiły powikłania w postaci rozejścia zespolenia a co za tym idzie porobiły mi się w brzuchu ropnie. Musieli je kontrolować pod TK zanim zoperowali.
gabi30

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-11-29, 16:29   Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125
Krakowianko czy wykonywałaś kiedykolwiek gastroskopię? Czy z żołądkiem nie masz żadnych kłopotów? Czasami przy nowotworach żołądka wzrasta antygen Ca125. U mnie dla przykładu jest sporo powyżej normy antygen CEA ( odpowiadający za raka jelita grubego) a jelita mam zdrowe(miałam kolonoskopię).
Nie poddawaj się w poszukiwaniach. Odnośnie Twoich pytań o badania obrazowe odpowiedział już Richelieu, ale ja dodam od siebie, że: MRI nie obciąża organizmu tak jak TK, czy RTG. Są to inne badania. To samo dotyczy scyntygrafii. Najbardziej obciążąjącym badaniem jest TK. Ja w ciągu dwóch miesięcy miała 6 razy robioną TK z kontrastem. Zawsze bierze się pod uwagę przeważające korzyści z badania.

[ Dodano: 2013-11-29, 17:23 ]
jeszcze chciałam dodać,że wysoki wynik markera nie musi świadczyć wcale o raku/ W tym opracowaniu jest mowa o chorobach układu krązenia gdzie marker Ca125 wzrastał nawet do ponad 800 jednostek.
Zdrowie Publiczne

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron