Autor |
Wiadomość |
Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
gabi30
Odpowiedzi: 129
Wyświetleń: 73915
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-12-28, 21:57 Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
Kochana pisałam Ci w poprzednim wątku, że u mnie PET pokazał przerzut a nie pokazał źródła pierwotnego. Szukamy go do dziś a ja mam coraz więcej przerzutów. Po nowym roku jadę na kominek onkologiczny, prawdopodobnie dostanę chemię, bo rak rozsiał się już na otrzewną.
Pozdrawiam Gabi |
gabi30
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-12-28, 21:52 Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
Droga Krakowianko, spróbuj może zrobić enteroklizę TK. Czasami diad siedzi cichutko w jelicie cienkim , na TK, ani MRI nie wychodzi, a enterokliza pokazuję. U mnie dla przykładu PET pokazał źródło przerzutowe w trzustce, ale źródła pierwotnego już nie. Poszukujemy go do dziś a ja mam coraz więcej przerzutów,
Pozdrawiam Gabi |
gabi30
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-12-28, 17:11 Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
krakowianka napisał/a: |
Gabi30 - nigdy nie miałam wykonywanej gastroskopii to będzie pierwszy raz. Dlaczego miałaś wykonywany tyle razy TK w tak krótkim czasie? |
Niestety po operacji usunięcia żołądka wystąpiły powikłania w postaci rozejścia zespolenia a co za tym idzie porobiły mi się w brzuchu ropnie. Musieli je kontrolować pod TK zanim zoperowali. |
gabi30
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-11-29, 16:29 Temat: Regularny wzrost wartości markera CA-125 |
Krakowianko czy wykonywałaś kiedykolwiek gastroskopię? Czy z żołądkiem nie masz żadnych kłopotów? Czasami przy nowotworach żołądka wzrasta antygen Ca125. U mnie dla przykładu jest sporo powyżej normy antygen CEA ( odpowiadający za raka jelita grubego) a jelita mam zdrowe(miałam kolonoskopię).
Nie poddawaj się w poszukiwaniach. Odnośnie Twoich pytań o badania obrazowe odpowiedział już Richelieu, ale ja dodam od siebie, że: MRI nie obciąża organizmu tak jak TK, czy RTG. Są to inne badania. To samo dotyczy scyntygrafii. Najbardziej obciążąjącym badaniem jest TK. Ja w ciągu dwóch miesięcy miała 6 razy robioną TK z kontrastem. Zawsze bierze się pod uwagę przeważające korzyści z badania.
[ Dodano: 2013-11-29, 17:23 ]
jeszcze chciałam dodać,że wysoki wynik markera nie musi świadczyć wcale o raku/ W tym opracowaniu jest mowa o chorobach układu krązenia gdzie marker Ca125 wzrastał nawet do ponad 800 jednostek.
Zdrowie Publiczne |
|