Autor |
Wiadomość |
Temat: Prośba o pomoc dla 16 letniej dziweczyny |
gaba
Odpowiedzi: 31
Wyświetleń: 14632
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-12-27, 21:03 Temat: Prośba o pomoc dla 16 letniej dziweczyny |
Sorry ja tu nic nie pomogę, mogę tylko podpowiedzieć żeby się rozejrzeć jakie są przywileje w leczeniu dzieci, chyba tam są organizacje które udzielą informacji. Generalnie jest zasada że przy rzadkich nowotworach szuka się lekarza lub ośrodka który miał kilkanaście lub kilkadziesiąt takich przypadków, akurat w tej sprawie lekarze nie powinni się obrazić i raczej powiedzą gdzie w Europie można się udać. Już teraz trzeba pójść do NHS (jeżeli z ubezpieczeniem wszystko w porządku) mają tam wszystko skomputeryzowane i może zechcą wyszukać gdzie to leczyć. Ale najpierw trzeba ją doprowadzić do stanu stabilnego, to można (jeżeli się uda) wszędzie. Powodzenia |
gaba
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-12-27, 17:32 Temat: Prośba o pomoc dla 16 letniej dziweczyny |
odwrotnie, zmniejsza reakcje zapalne organizmu, cóż leczą ją na ostre nie wiadomo co bo ten nowoczesny antybiotyk działa na prawie wszystko, ile czasu ona już leży? po 5 dniach można spytać czy robili jakieś posiewy. Z tego co piszesz ona jest przytomna, taka najprostsza ocena to porównanie jej stanu w momencie przybycia do szpitala i teraz, będzie wiadomo w którym kierunku to zmierza. Jesteście pewni że ona się niczym nie struła? |
gaba
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-12-26, 14:41 Temat: Prośba o pomoc dla 16 letniej dziweczyny |
Wiesz ja bym się wstrzymała z "podpowiadaniem" jeżeli to w formie pytania "Czy miała konsultację u ginekologa" (chociaż mówił że reszta narządów bez zmian - to chyba sprawdzili) bo co innego jest udzielanie lekarzowi wszystkich informacji o chorej i rodzinie, ewentualnie o możliwościach jakiegoś zatrucia, a co innego pouczanie go co i w jakiej kolejności ma zbadać. Czy ona się nie odchudzała jakimiś "cudownymi" pigułkami, w jej wieku to należy rozważyć.
Nie chcę Cię martwić wcale nie tak rzadko nie można znaleźć pierwotnego źródła choroby nowotworowej. |
gaba
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2010-12-26, 11:32 Temat: Prośba o pomoc dla 16 letniej dziweczyny |
Poza detalami które mógłby rozczytać patomorfolog (bo dla mnie to nawet po polsku niezrozumiałe) to w wyniku stoi to co lekarz powiedział:
Próbka zawiera makrofagi krwi i rozrzucone komórki nabłonka.Występuje druga populacja komórek wielkich mających duże wielopostaciowe jądra i macronucleoli (?). Cechy cytologiczne są bardzo niepokojące i rodzą podejrzenia o możliwympodłożu nowotworowym. Barwienie skrzepu nie dało rezultatu (nic nie wyjaśniło). Wynik zaleca się rozważyć jako podejrzenie nowotworu. Sugeruje się biopsję tkanki dla wyjaśnienia.
Patolodzy mają swój własny język i na moje pytania o detale w wyniku lekarz powiedział : Ja w ich kompetencje nie wnikam, ważny jest wniosek końcowy - czyli w Waszym przypadku 2 ostatnie zdania. Lekarz pytając Was o pomysł prawdopodobnie chciał wykluczyć jakieś nieznane mu choroby lokalne lub dziedziczne (dla niego bardziej znana jest Afryka niż Europa Wschodnia) trzeba mu spokojnie powiedzieć, że nigdy w rodzinie nie zdarzyło się nic podobnego (ew. powiedzieć kto zmarł na raka) i nie słyszeliście o żadnym takim przypadku na terenie w którym poprzednio mieszkaliście. Cóż jak zidentyfikują ten nowotwór to chyba będzie miała leczenie lepsze niż u nas. |
|