Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
gaba
Odpowiedzi: 106
Wyświetleń: 51763
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-08-18, 20:57 Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
Wg dotychczasowych zaleceń 5 lat, ale możliwe (i coraz częściej teraz zalecane) przedłużenie jeszcze o 3 lata z tym że lekiem o innym mechanizmie działania. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2015-01-15, 08:04 Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
Na tym forum było ostatnio opisanych kilka przykładów że receptory oznaczone z biopsji były inne niż te oznaczone później z guza. Biopsja to zawsze badanie tylko przypadkowego wycinka, natomiast opracowując materiał z guza wybiera się najbardziej charakterystyczne fragmenty, jest pełen przekrój. Ja np z biopsji miałam tylko DCIS a w badaniu guza znaleziono ogniska raka inwazyjnego. Ale jak napisałam nie ma sensu leczyć się "wstecz". Na razie nie potrzebujesz leczenia, zapamiętaj może tą sprawę na wszelki wypadek i oby Ci się ta wiedza nigdy nie przydała |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-08-27, 09:07 Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
Nic nie mam (ja chemii nie miałam), w trakcie radioterapii zrobiono mi 2 razy morfologię (raz dali dobrowolnie, a o kontrolną to musiałam się mocno upominać) Rtg płuc miałam swój przed leczeniem, ale żeby było ciekawiej to nikt nie prosił mnie o wynik. teraz mam przychodzić co pół roku na kontrole i robić raz na rok mammografię. Sprawdzenie ginekologiczne zrobiłam sobie poza COI (oni mnie nawet nie poinformowali że trzeba). Totalna olewka, tyle dobrego że u mnie teoretycznie ryzyko przerzutów jest małe. Ale jak coś się dzieje źle to nie mam gdzie pójść. Tak jest na Ursynowie. Inne też o tym piszą. Pozdrawiam |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-08-26, 20:04 Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
Mogła mieć DCIS, i przeciwwskazania do radioterapii, jeżeli był margines powyżej 10 mm to wg dawniejszych zaleceń można było nie stosować radioterapii. I tak ma dużo badań, ja mam tylko mammografię. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-08-25, 20:39 Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
Standardy leczenia są różne dla kobiet które zachorowały przed menopauzą i tych po. |
gaba
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2011-08-17, 18:35 Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł. |
Jak to jest 7 mm pod skórą, a radiolog proponuje inną metodę diagnostyczną, to wyjścia są dwa: rezonans magnetyczny, albo wyciąć i do patologa. Nie chcę krakać ale lekarz może zaproponować trzecie: obserwacja (oni nie mają nerwów). Pozdrowienia. |
|