Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak szyjki macicy, wznowa |
dussek
Odpowiedzi: 17
Wyświetleń: 10039
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-05-11, 22:18 Temat: Rak szyjki macicy, wznowa |
Mama nie wymiotuje, jeżeli chodzi o wznowę to w tamtym tygodniu była w szpitalu i zrobiono tomograf (jutro wrzucę wyniki teraźniejsze oraz te z przed trzech lat). Lekarz z oddziału ginekologicznego na który została przyjęta wystawił skierowanie do poradni onkologicznej i powiedział, że jegozdaniem pozostało leczenie paliatywne. Od razu zaczęły się schody, ponieważ na wizytę w poradni onkologicznej trzeba czekać trzy tygodnie . Na szczęście jak jużmówiłam udało się umówić na wizytę prywatną. Mama od kilku dni ciągle śpi, nie chce jeść i prawie wogóle nie chodzi, ma niedokrwistość i doszły krwawienia, nogi spuchnięte i twarde. Lekarz rodzinny przepisał leki i kazał czekać na onkologa. Jeszcze dwa tygodnie temu nic nie zapowiadało, że stan mojej mamy tak nagle sie pogorszy. |
dussek
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-05-11, 21:00 Temat: Rak szyjki macicy, wznowa |
Absolutnie nie zrobiłabym lewatywy bez opini lekarza, lekarz powiedział, że gdyby wypróżnień nie było dlużej niż cztery dni trzeba będzie zrobić lewatywę i bedę musiała zrobić ją sama. Zapytałam mając nadzieję, że uda się jej jakoś zapobiec.
Pozdrawiam. |
dussek
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-05-11, 19:35 Temat: Rak szyjki macicy, wznowa |
Bardzo dziękuję. |
dussek
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-05-11, 19:18 Temat: Rak szyjki macicy, wznowa |
Miałabym jeszcze jedno pytanie, czy ktoś może wie czy jedynym sposobem na zaparcia jest lewatywa?!
Przyznam szczerze, że nigdy nie robiłam i troszeczkę sie obawiam, a lekarz powiedział, że niestety będę musiała zrobić to sama Mama od dwóch dni się nie załatwia, a czuje cały czas parcie. |
dussek
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-05-11, 15:13 Temat: Rak szyjki macicy, wznowa |
Jak już wspomniałam guzki widziało trzech lekarzy w tym rodzinny. Wszyscy rozkładają ręce i każą czekać na wizytę u onkologa. Jutro idę po skierowanie do lekarza hospicjum domowego więc może On doraźnie coś zaleci. Mieszkamy w bardzo małym mieście i naprawdę trudno tu coś wyprosić, a terminy wszędzie odległe.
[ Dodano: 2014-05-11, 16:14 ]
Właśnie od wczoraj pryskamy to Octaniseptem. |
dussek
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-05-11, 14:24 Temat: Rak szyjki macicy, wznowa |
Witam. Guzki widziało już trzech lekarzy i żaden nie powiedział co to jest, ani jak z nimi postępować. Dodam, że nie widział ich onkolog, ponieważ na wizytę musimy czekać do 30 maja . Na szczęście udało sie dostać na prywatną wizytę, lecz dopiero w środę. Miałam nadzieję, że ktoś miał już do czynienia z podobnym przypadkiem i podpowie mi jak mogę te rany pielęgnować zanim zobaczy je kompetentny lekarz.
Dziękuję. |
dussek
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-05-10, 22:33 Temat: Rak szyjki macicy, wznowa |
Witam.
Moja mama ma 72 lata, trzy lata temu zdiagnozowano u niej nowotwór szyjki macicy, zw względu na stopień zaawansowania została poddana radioterapii i brachyterapii.
Po trzech latach doszło do wznowy nowotworu, zajęte są węzły chlonne, układ moczowy i ma uciski na tętnice w obydwu nogach.
moje pytanie dotyczy guzków, które pojawiły się w pachwinach, oraz na brzuchu. Jest ich kilkanaście, a niektóre łączą sie w grupy. Guzki są bardzo twarde i koloru fioletowego. Dwa największe, znajdujące sie w pachwinach pękły i bardzo mocno krwawiły, w ich miejscu pojawil sie dołek z bardzo zwiotczałą skórą, z którego caly czas sączy sie krew z domieszką plynu.
Czy ktoś z obecnych na forum domyśla się co to może być i ewentualnie czym te guzki można smarować, żeby troszeczkę je zasuszyć ?!
Pozdrawiam. |
|