1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak nerki i przerzuty do płuc |
canoe
Odpowiedzi: 150
Wyświetleń: 103126
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2015-05-08, 13:44 Temat: Rak nerki i przerzuty do płuc |
Marku przykro mi ;-( |
canoe
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2014-09-24, 09:07 Temat: Rak nerki i przerzuty do płuc |
Śledzę Twój wątek Marku. Przykro mi. Takie życie. |
canoe
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2014-07-21, 11:26 Temat: Rak nerki i przerzuty do płuc |
Trzymaj się Marku, oby zabieg się udał. |
canoe
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2013-10-24, 08:32 Temat: Rak nerki i przerzuty do płuc |
Marek, moja mama po roku od usunięcia nerki miała przerzuty w płucach, które wycięto.
Teraz od tego wycięcia mija 1,5 roku i na TK jest OK i zdrowie dopisuje. |
canoe
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2013-03-08, 14:55 Temat: Rak nerki i przerzuty do płuc |
U mojej mamy po wycięciu pierwotnego guza - nerki. Przerzuty pojawiły się po około roku w płucach, dwa guzki - nie było rozsianych wielu punktów. Najlepszą metodą na przerzuty jest ich fizyczne usuwanie i tyle. U mojej mamy tak zrobiono - wycięto część płata z płuc z guzkami. Minęło 8 miesięcy - tomograf, RTG, rezonans - na razie spokój. Następny tomograf w kwietniu.
O tym czy to są przerzuty na 100% to tylko po wycięciu tej tkanki i przeprowadzeniu badania histopatologicznego będzie wiadomo. Również mogą być to torbiele, albo jakiś inny nowotwór nie związany z nerką. Po wycięciu raka nerki jasnokomórkowego - każde zmiany w płucach sa bardzo prawdopodobnymi przerzutami tego raka, gdyż właśnie tam się najczęściej przerzuca ten rodzaj raka. Słyszałem od chirurga który operował moją mamę że ma przypadku pacjentów którzy żyją 10lat po wycięciu przerzutów płucnych.
Jak jest możliwość wycięcia to jak najbardziej trzeba do niej dążyć. Człowiek ma 4 płaty płucne brak jednego przy normalnym życiu jest niezauważalny. Ale jak ma się przerzuty na wszystkich płatach płucnych to przecież całych płuc się nie wytnie.
Co do tych chemii - to poczytaj forum i opisywane przypadki - to tylko przedłużanie życie i męczarnie chorego, upokorzenia, walka o wizyty i kolejne cykle. Kwestia kto co woli i indywidualnych preferencji życia. |
|
|