1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Wstydliwe badania...dlaczego? |
blatka
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 9877
|
Dział: Psychoonkologia / emocje w chorobie nowotworowej Wysłany: 2009-11-27, 14:06 Temat: Wstydliwe badania...dlaczego? |
Witam,
dobrze że ten temat został poruszony. Myślę jednak, że duży błąd popełniają sami lekarze, którzy nie nagłaśniają tematu "wstydliwych badań" tak, jak powinni to zrobić.
My dorośliśmy do tych badań na tyle na ile nas nauczono czy wychowano. Niektórym wstyd towarzyszy całe życie a więc tym bardziej kampanie reklamowe powinny być tak pomyślane, żeby trafiły do wszystkich.
Dwa lata temu przeszłam operację torbieli jajnika, było podejrzenie nowotworu, ponieważ miałam bardzo wysokie markery nowotworowe CA-125. Do leczenia operacyjnego wybrała nabliższy szpital (około 10km od miejsca zamieszkania) akurat znajduje się tam ginekologia i przeprowadzane są takie zabiegi. I co ? - lekarz który przyjmował mnie do szpitala bez żadnych sentymentów stwierdził, że mnie nie zoperuje bo ja się nadaję tylko na onkologię ursynowską Mówię o swoim przypadku dlatego, żeby pokazać jak podejście lekarza może wpłynąć na psychikę pacjentki. Mało z tego, dopiero przy operacji, mając 38lat(!!!!!!) dowiedziałam się, że wyniki cytologia nie wskażą raka jajnika. Cytologia jest niezbędna przy nowotworze szyjki macicy, natomiast jajniki są diagnozowane głównie poprzez usg dopochwowe, cytologia wkaże stany bardzo zaawansowane - to są słowa mojej pani ginekolog.
Reasumując bardziej przystępne kampanie reklamowe, opieka (rozmowa) na poziomie lekarza rodzinnego i więcej etyki zawodowej, empatii u lekarzy - a to spowouje, że nasze lęki znikną.
Pozdrawiam,
B. |
|
|