1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak epitelioidalny SSM, Clark IV, Breslow 1,0 mm |
biofanka
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 6553
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-12-15, 11:42 Temat: Czerniak epitelioidalny SSM, Clark IV, Breslow 1,0 mm |
viol napisał/a: | Pan Dr odpowiedział, że tak to jest w nauce, że opinii może być wiele, i że na jakiejś konferencji "jego" metodę przedstawiano jako właściwą, szczególnie jeśli do oznaczenia węzła ma dojść w dużym odstępie czasu.
Poza tym stwierdził, że "jeśli miałby możliwość wykonania od razu oznaczenia węzła to by mi to wykonał." |
Opinie wygłaszane na konferencjach nie powinny być dla lekarza wiążące wówczas, gdy są wyznaczone standary w leczeniu czerniaka w Polsce.
Przykładowo w większości karjów Europy Zachodniej oraz w USA biopsje wykonuje się przy nacieku powyżej 1 mm. Co nie oznacza, że w Pl byłoby to postępowanie zgodne ze standardami.
Jeśli nie miał takiej możliwości, powinien wysłać Cię do ośrodka onkologicznego wyspecjalizowanego w takich badaniach i w którym taki zabieg wyknouje sie na koszt ubezpieczenia. Ponadto błędne jest założenie iż czas oczekiwania będzie długi. W wiekszości przypadków wynosi on 2 do 4 tygodni.
Cytat: | zmiana średnicy 0,7 cm usunięta z marginesem tkanek zdrowych: boczna od 0,2 cm do 0,5 cm i dolny grubości 0,1 cm. |
Zmina została wycięta w całości, linie cięcia nie pokrywały się z linią nowotworu, nie było więc potrzeby szybkiego docięcia.
viol napisał/a: | Wczorajsze USG jamy brzusznej OK, węzły chłonne - niepodejrzane. |
Super
viol napisał/a: | Jeśli chodzi o pT3 to przepisała dobrze. Tak jest na wyniku. Też mnie to dziwi: Clark IV, Breslow 1,0 mm, pT3, trudno mi na to znaleźć potwierdzenie w literaturze. Może profesor mi to wyjaśni, chyba że zadzwonię do tego patomorfologa, który wykonywał badanie?
Co myślisz? |
Nie jest to jakiś istotny błąd niosący za sobą jakieś konsekwencje, jednkak błędy nie powinny zdarzać sie na wynikach. Zapytaj profesora.
viol napisał/a: | Trudno będzie mi nie rzucić się mu do gardła:)) |
To zrozumiałe, ale nie warto
Powodzenia i trzymaj się mocno swoich argumentów |
biofanka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-12-14, 16:20 Temat: Czerniak epitelioidalny SSM, Clark IV, Breslow 1,0 mm |
viol napisał/a: | Jestem wściekła. Ten lekarz niestety może zrobić to kolejnym chorym. |
Dlatego warto go o tym poinformować .
Tutaj masz odpowiednią do przedłożenia literaturę http://www.puo.pl/pdf/czerniak_skory.pdf
Zastanawia mnie jeszcze jedno?
viol napisał/a: | Melanoma malignom invasivum Curtis pT3. |
Czy dobrze przepisałaś z wyniku? Wg. obowiązującej klasyfikacji TNM ( UICC 2002)
T -czyli grubość nacieku do 1.01 przy Clark IV /V oznacza się jako T1b.
Wówczas margines cięcia powinien wynosić 1cm. |
biofanka
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2011-12-14, 11:32 Temat: Czerniak epitelioidalny SSM, Clark IV, Breslow 1,0 mm |
Witaj viol,
Bardzo mi przykro z powodu diagnozy i zaistniałej sytuacji. viol napisał/a: | Lekarz dziwnie pomrukiwał i wydawał się bardzo niezadowolony |
To zrozumiałe. Irytacja doktora wynika z faktu, że poszerzenie marginesów zostało wykonane za wcześnie i nie zgodnie z wyznaczonymi przez PUO standardami. Standardem jest to ,że w przypaku nacieku ( skala Breslow) powyżej 0.75 mm najpierw wykonuje się biobsje węzła wartowniczego, a nastepnie poszerzenie marginesów.
viol napisał/a: | Czy przez lekarza, który poszerzył margines może nie zostać u mnie prawidłowo oznaczony węzeł wartowniczy? A co dalej idzie usunięty niewłaściwy węzeł chłonny? |
Niestety to prawda. Margines został poszerzony o 1 cm, to sporo nie wiem czy lekarze podejmą się w tej sytuacji oznaczenia węzła wartowniczego. Podejrzewam, że nie.
viol napisał/a: | Co robić? |
Powinnaś poinformaować o tym chirurga, który wykonał docięcie (może on jakos ten fakt uzasadni w co wątpię). Dalsze leczenie i kontrole tylko w ośrodku onkoloigcznym.
I jeszcze jedno w przypadku guza o stopniu pT3 margines powinnien wynosic 2 cm.
Czyli tu też, nie zgodnie ze standardami.
Pozdrawiam serdecznie. |
|
|