Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak- pytanie... |
arawis
Odpowiedzi: 27
Wyświetleń: 10186
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-03-01, 20:55 Temat: Czerniak- pytanie... |
Ogarniesz.. A póki co, to ciesz się tym wynikiem i życiem, bo masz powody |
arawis
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-02-23, 20:35 Temat: Czerniak- pytanie... |
DulceAmargo, zgadzam się z Tobą odnośnie WCO. Ja chociaż "pocięta"dobrze w Poznaniu, to i tak uderzyłam na CO w Waw-ie (dzięki niezastąpionej Missy), bo w Poznaniu nie mieli już na mnie "pomysła". I tam dopiero udało się wszystko do końca załatwić. Natomiast na miejscu martyna9124, nie przejmowałabym się za czasu. |
arawis
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-02-22, 21:28 Temat: Czerniak- pytanie... |
martyna9124, jeśli miałabyś pytania odnośnie samego już pobytu w WCO, to pisz na priv. Też tam byłam cięta. Pozdrawiam |
arawis
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-02-22, 21:00 Temat: Czerniak- pytanie... |
Czyli prawidłowe postępowanie. Wycięcie marginesu i ewentualnie węzła wartowniczego (ten jest zazwyczaj wycinany gdyby indeks mitotyczny był podwyższony, bo przy Twoich parametrach czerniaka wg Clarka i Breslowa, typ SSM bez owrzodzenia, tego się nie robi bo jest to tzw. cienki czerniak). Możliwe, że po kolejnym badaniu wycinka zostanie określony indeks mitotyczny i wtedy będzie wszystko jasne. Decyzja będzie już należała do lekarzy w WCO. Tak czy siak czeka się ok. 3-dniowy pobyt w szpitalu. Nie przejmuj się na zapas, bo jeszcze w miarę wcześnie wyłapałaś dziadostwo |
arawis
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2016-02-22, 20:41 Temat: Czerniak- pytanie... |
Hej, bardzo dobrze, że wycięłaś. Z czasem stopień zaawansowania by się pogorszył, a póki co nie jest źle A możesz coś napisać o indeksie mitotycznym i dlaczego wycinek ponownie poszedł do badań? |
|