1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 48
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł.
anna53

Odpowiedzi: 106
Wyświetleń: 51763

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-08-18, 21:09   Temat: Gaba
co, masz na myśli o innym mechanizmie działania, ja do tej pory brałam lek z grupy Inhibitory aromatazy , czyli jakie ?

[ Dodano: 2015-08-18, 22:24 ]
A czy to jest bezpieczne przerywanie tej hormonoterapii ?
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-08-18, 19:49   Temat: Witajcie !
Mam zapytanie, czy ktos wie? jak długo, inaczej przez jaki okres lat powinnam byc leczona hormonoterapią przy moim przebytym raku piersi ?
Czy któraś z Was zakończyła już hormonoterapie ?

[ Dodano: 2015-08-18, 20:50 ]
jak stanowią przepisy medyczne ?
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-05-18, 19:37   Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł.
Czyli to co opisuje lek w stosunku do kregu L2 - obniżenie kregu to nie bedzie to przerzut do kosci, anna
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-05-18, 18:21   Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł.
Mam dodatkowe pytania 1 miałam w zeszłym roku robione bad scyntygr kośća - w bad scyntg całego ciałaniejednorodne gromadzenie znacznika w rzucie kregosłupa z widocznymi izolującymi sie drobnymi ogniskami w rzucie wyrostkow kolczastych w odc. ledźwiowym kregosłupa. Prawoboczne skrzywienie kreg piers. Wnioski w bad scyntg ukł kostnego nie uwidoczniono zmian podejrzanych o charakterze meta. Zmiany zwyrodnieniowe kregosłupa ledźw.
Nie wiem czy to cos wyjasnia to badanie do tego opisu. Nadmieniam że w m I -15r upadłam do tyłu z pufa i złam sobie kość przedr w okol nadgarstka. Teraz jak dłużej posiedze przy komp w jedn pozycji to pobolewa mnie miednica, ale tylko w tedy. Czy to moze byc przyczyna ? Miałam wyk rtg płuc i na wszystkich jest pogrubienie opłucnych szczytowych ze zmianami włoknistymi w szczytach obustronnie.
Nie raz juz skarzylam sie dr ze pobolewa mnie miednica i miałam robione bad TK, RM PET i scyntg kosci i wykluczylo to zmiany. Czy moj opis coś P. wyjaśnił,
Skad bierze sie takie ognisko w watrobie ?, jak to wykluczyc wstepnie, może jakies markery wykonac, anna
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-05-18, 14:38   Temat: Richelieu ! Mam problem !
Robiłam kontrolne bad TK j. brzusznej i Kl. piersiowej z kontrastem i mam pietra ! oto wynik:

Bad. TK uwidoczniło zmiany włókniste w szczycie płuca prawego. Płat żyły nieparzystej. W segm. 7 wątroby drobne hypodensyjne ognisko o śr. 3 mm - najpewniej płynowe - z uwagi na małą śr. ocena utrudniona. Blaszki miażdżycowe w aorcie, Poza tym narządy kl piersiowej i j. brzusznej bez zmian ogniskowych. Obniżenie wys. trzonu L2 - do poszerzenia diagnostyki, innych zmian nie stwierdzam. Co mam robic, jak szybko to wyjaśniać , pierwszy raz mam taki opis !. Chciałam w czerwcu wyjechać na 2 m-ce !
Drogi Richelieu spróbuj pomóc, pozdrawiam anna
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2015-01-14, 21:54   Temat: Witaj Gaba !
Przeniosłam dalszą dyskusję [z tego miejsca] na temat receptorów do mojego wątku, opisywałas mi jak to się robi ( z bad. recept. ). Ja wpierw miałam biopsję cienkoigł, następnie gruboigłową. Opis biopsji grubigł (wyniku ) przedłuzył się do ok 3 tyg, ponieważ badano receptory. Czy rzeczywiście mogły by być inne ( trochę ) od tych zbadanych pooperacji ?
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-12-24, 23:35   Temat: Boże Narodzenie !
WSZYSTKIM FORUMOWICZOM ORAZ OPIEKUNOM FORUM ŻYCZĘ ZDROWYCH, SPOKOJNYCH

ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA, annas
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-11-26, 13:38   Temat: Sz.P
Czytałam inne posty na temat metod leczenia po zab. oper mastektomii ( publ z 2011r), wynika że niepotrzebnie brałam chemię bo i tak ona nie zadziałała, czy tak ?
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-11-26, 10:57   Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł.
A czy mozna jeszcze poprosić o takie badanie ?, a czy mozna z tego co jest obecnie wiadome przypuszczać i le to może być to Ki 67 w moim przypadku ?, pozdrawiam anna s
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-11-25, 23:44   Temat: Witajcie !
Wchodzę tu i czytam posty, ale dopiero teraz kapnęłam się, że u mnie, w moim wyniku badania hist-pat po zab. operac, nie ma nic na temat Ki 67, co to moze znaczyć, czy o czymś zapomniano, pozdrawiam annas
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-05-09, 10:27   Temat: Komisja lekarska
Mam zapytanie, czy któraś z Pań stawała ponownie na komisji lekarskiej Orzecznictwa o Niepełnosprawności, z powodu ukończenia się daty ważności ? Ja dziś stawałam i mam czekać az do 26 maja. Do tej pory od 2009 r miałam znaczny stopień i co dalej czy przedłuzają, lek prowadzący był za i tak wypełnił wnioski, pozdrawiam anna
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2013-02-21, 04:31   Temat: Rak piersi przewodowy naciekający z przerzutem do węzł. chł.
Sz.P. Richelieu

Mam zapytanie, wczesniej nie było mowy w opisanych wątkach, czy taka osoba jak ja, po przebytej radioterapii mogę przytulać do siebie noworodka, czy niemowlaka ? i czy go nie napromieniowuję, przecież moja część ciała przyjela napromieniowanie, anna
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2012-04-20, 20:55   Temat: Do DumSpiro-Spero !
Czytałam Twoją odpowiedź dla " miećhaka_na_raka "i zastanawiam się co to jest : Ki-67 i białko p53, tzn. jakie mają wpływy np. u mnie występującego raka piersi. Czytałam teraz jeszcze raz moje wyniki i nie znalazłam tam takich oznaczeń, czy to ma jakieś znaczenie ?, pozdrawiam anna
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-08-26, 23:23   Temat: Gaba !
Chyba sobie żartujesz ?, Jakie Ty masz robione badania kotrolne po leczeniu czyli chemii, naświetleń.

Ja mam mamografie + usg piersi, rtg kl piersiowej, usg j. brzusznej + blizny pooperacyjnej + dołów pachowych + ginekologa i tam badania.
RTG, mamogr i usg 1 x na rok reszta bad 2 x na rok no i rożne rodz. badan z krwi - 2 - 3 x w roku.
W ten sposób znależli mi cos ok. blizny pooperacyjne no i miałam PETA, a ty co masz, anna
anna53

PostDział: Nowotwory piersi i ginekologiczne   Wysłany: 2011-08-26, 19:24   Temat: Wtaj Gaba!
Ta pani ma 68 lat i jest 2.5 roku po zab.mastektomii, zostawione ma 1/4 piersi, co to za rodzaj nowotwór, ze nie przechodziła radioterapii i nie ma wykonywanych bad. kontr. oprócz mammografii, bad. krwi i rtg kl piers, ?, anna

Strona 1 z 4
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron