Autor |
Wiadomość |
Temat: co to jest rak płaskonabłonkowy płuc |
absenteeism
Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 5755
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-29, 21:19 Temat: co to jest rak płaskonabłonkowy płuc |
Nie ma sprawy, w razie czego pytaj - pomożemy. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-29, 21:03 Temat: co to jest rak płaskonabłonkowy płuc |
Mała wskazówka: wyłącz CapsLock (pisanie WIELKIMI literami)
A orientujesz się może, w jakiej dawce planowana jest radioterapia? Ile naświetlań będzie i co chcą dokładnie naświetlać? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-29, 20:55 Temat: co to jest rak płaskonabłonkowy płuc |
jonowska1330 napisał/a: | nie jest tam na pewno G tylko ta pierwsza litera to chyba J |
Jedyne rozwinięcie skrótu JGP, jakie przychodzi mi do głowy, to Jednorodne Grupy Pacjentów, ale nie wiem, czy o to chodzi.
[ Dodano: 2012-09-29, 21:56 ]
jonowska1330 napisał/a: | jestem po dwóch zawałach serca po udarze mam zapchane żyły szyjne ijestem palaczka |
To na pewno będzie miało wpływ na planowane przez lekarzy leczenie, ale tak jak pisałam, nie znamy dokładnych wyników badań.
A czy lekarz zdyskwalifikował Cię z chemioterapii, że piszesz o radioterapii? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-29, 20:52 Temat: co to jest rak płaskonabłonkowy płuc |
jonowska1330 napisał/a: | bardzo dziękuję za wyjaśnienia jestem przerażona to już chyba wyrok? |
Nie znamy dokładnego wyniku TK klatki piersiowej i Twojego ogólnego stanu zdrowia, więc ciężko nam się wypowiedzieć odnośnie rokowań, leczenia etc. Ale najważniejsze byś wiedziała, że dla każdego pacjenta zawsze jest szansa - przeciwnik jest trudny i nikt nie ukrywa, że walka będzie ciężka, ale póki jest nadzieja, trzeba walczyć. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-29, 20:50 Temat: co to jest rak płaskonabłonkowy płuc |
A może ICD? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-29, 19:57 Temat: co to jest rak płaskonabłonkowy płuc |
CS IIIB - Clinical Stage IIIB.
IIIB to stadium zaawansowania choroby wg klasyfikacji TNM: http://www.forum-onkologi...-tnm-vt1121.htm
Następne oznaczenia są wg ICD 10:
C34.3 - Nowotwór złośliwy płata dolnego płuca lub oskrzela płatowego dolnego
D28 (jeśli nadal chodzi o ICD) - Niezłośliwy nowotwór innych i nieokreślonych żeńskich narządów płciowych
Nie mam pojęcia co oznacza JGP.
Udar i padaczka mogą mieć wpływ na leczenie, jednak jeśli lekarz jest o tym poinformowany z pewnością weźmie to pod uwagę przy planowaniu całości leczenia i dobierze je tak, by jak najmniej kolidowało z istniejącymi dolegliwościami. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-23, 17:30 Temat: co to jest rak płaskonabłonkowy płuc |
coagula cruenta et cellulae suspectae nonullae = skrzepy krwi, komórek podejrzanych brak
carcinoma planoepitheliale = rak płaskonabłonkowy
jonowska1330 napisał/a: | czy jest on złośliwy |
Tak, rak to nowotwór złośliwy.
jonowska1330 napisał/a: | zalecono radioterapię, co to znaczy? |
O radioterapii poczytać można np. tutaj, warto też przejrzeć Forum, skorzystać z wyszukiwarki - wielu naszych pacjentów przechodzi radioterapię. |
|