1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: rak płuc u mojego taty |
absenteeism
Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 4405
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-30, 18:02 Temat: rak płuc u mojego taty |
Nie porównuje się badania TK do badania USG - aby porównać rozmiary danej zmiany trzeba wykonać te same badania obrazowe w danym odstępie czasu i tylko na tej podstawie można wysnuwać wnioski dot. zmiany wielkości.
Jeśli chodzi o "opinię" - moim zdaniem warto było wykonać PET przed rozpoczęciem chemioterapii by móc upewnić się, czym są zmiany drobnoguzkowe w płucach, ponieważ w samym TK opisane są jako "niejedoznaczne". To samo dotyczy zmiany w nadnerczu.
PET nie zrobiono, trudno.
Zasadniczo odpowiedzi na powyższe pytania (czy guzek w nadnerczu oraz guzki w miąższu płuca) są faktycznie zmianami przerzutowymi) przyniesienie TK wykonane po 2-3 cyklu chemioterapii. Jeśli zmiany zmniejszą się, można będzie przypuszczać ich nowotworowy charakter. Aczkolwiek w konsultacji onkologicznej opisano już rozsiew do miąższu, bo niestety jest to dość prawdopodobne.
Tak jak pisałam wyżej - samodzielna chemioterapia w raku płuca pozostaje właściwie leczeniem paliatywnym. Pozostaje więc mieć nadzieję, że nowotwór będzie wrażliwy na leczenie i zmiany ulegną regresji - od tego zależeć będzie dalsze postępowanie. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-30, 16:48 Temat: rak płuc u mojego taty |
gosiah. napisał/a: | W nadnerczu prawym zmiana o charakterze gruczolaka 14x11 mm (obecnie po 3 miesiącach 18 mm). |
Co oznacza "obecnie po 3 miesiącach" - jest to porównanie względem poprzedniego badania TK? Czy to Twój dopisek odnoszący się do widniejącego wyżej badania USG?
Z jaką datą było wykonane powyższe TK klatki? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-27, 22:19 Temat: rak płuc u mojego taty |
Brakuje kluczowego wyniku TK klatki piersiowej.
Aczkolwiek kwalifikacja do samodzielnej chemioterapii oznacza niejako leczenie paliatywne - wydłużające przeżycie pacjenta i polepszające jakość życia, jednak nie prowadzące do trwałego wyleczenia.
Niemniej jednak konieczne jest TK by móc określić stadium zaawansowania choroby, a tym samym ewentualne rokowania.
Jeśli potwierdziłby się przerzut do nadnercza, byłoby to niestety IV - najwyższe - stadium. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2012-09-23, 16:11 Temat: rak płuc u mojego taty |
gosiah. napisał/a: | Jaki rodzaj to raka? Złośliwy czy nie? |
Rak to nowotwór złośliwy.
gosiah. napisał/a: | Z przerzutami? |
Tego nie wiemy, potrzebne byłyby pełne wyniki wykonanych badań - TK klatki piersiowej, USG/TK jamy brzusznej. |
|
|