1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 16
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Po operacji jelita grubego
absenteeism

Odpowiedzi: 50
Wyświetleń: 25720

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-12-16, 00:30   Temat: Po operacji jelita grubego
gosia-bl napisał/a:
Widzisz jakieś przeciwwskazania? operacja może zaszkodzić?

[ Dodano: 2012-12-15, 19:53 ]
Napisałam tutaj z nadzieją że odezwą się "doświadczeni" lub " specjaliści". Wybacz ale stwierdzenie cyt."W takim razie czekamy na opinię onkologa prowadzącego." jest raczej mało pomocne a jedynie wywołuje niepokój. Z całym szacunkiem ...

Nie jestem ani doświadczona chorobą, ani nie jestem specjalistą onkologiem :)
Nasze opinie polegają na wynikach i opisach zamieszczanych na Forum, wiadomo jednak, żeostateczna decyzja należy do lekarza, który widzi pacjenta, zna dokładnie jego stan, zna wszelke wyniki badań etc.

Nie wiemy jaki jest np. wynik spirometrii, jakie są dokładne wyniki ostatnich badań, by móc w pełni wypowiedzieć się co do możliwości operacji. Z pewnością byłoby to postępowanie niestandardowe, stąd właśnie moja opinia typu "poczekajmy na opinię onkologa prowadzącego" - chirurdzy często są gotowi wyciąć różne rzeczy, co nie do końca jest zgodne z postępowaniem przewidzianym przez onkologa.
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-12-15, 17:26   Temat: Po operacji jelita grubego
W takim razie czekamy na opinię onkologa prowadzącego.
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-12-14, 19:28   Temat: Po operacji jelita grubego
A to jest opinia onkologa prowadzącego czy chirurga?
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-09-06, 13:06   Temat: Po operacji jelita grubego
gosia-bl napisał/a:
w przychodni bez obecności taty nic nie skonsultują

Zasadniczo leczy się pacjenta, nie dokumentację, więc trochę nie dziwi, że lekarze wymagają obecności pacjenta.
Skoro wybrałaś prywatną wizytę, szukałabym po prostu lekarza, który normalnie pracuje w CO w Gliwicach i mógłby ewentualnie wziąć pacjenta do siebie na oddział.
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-09-06, 12:34   Temat: Po operacji jelita grubego
gosia-bl napisał/a:
Czy na ich podstawie można wysnuć jakieś niepokojące wnioski?

Mniej więcej takie, jak napisałam wyżej :) może w trakcie zabiegu tata stracił nieco krwi, co spowodowało spadek wynik, mógł być też lekki stan zapalny powodujący leukocytozę.

To było miesiąc temu, więc obecnie wyniki na pewno wyglądają już inaczej.
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-09-06, 12:18   Temat: Po operacji jelita grubego
gosia-bl napisał/a:
Witam, chodzi mi o wyniki z wypisu po operacji.

To, co wkleiłaś w pierwszym poście, nie zawiera rozpoznania ani dat, dlatego właśnie pytałam, czy chodzi o te wyniki.

Jeśli jednak chodzi o to, to płytki były dość niskie (wymazałaś daty, nie wiem więc które wyniki są najbardziej ostatnimi i czy płytki rosły, czy spadały), trochę za wysokie leukocyty w pewnym momencie (też brak dat), troszkę za niska hemoglobina (to samo), w biochemii za wysokie chlorki.
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-09-05, 20:30   Temat: Po operacji jelita grubego
gosia-bl napisał/a:
Chciałabym jeszcze zapytać, bo wciąż debatujemy z siostrą, o interpretację wyników krwi z wypisu

Tzn. z tego w pierwszym poście?
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-09-05, 18:14   Temat: Po operacji jelita grubego
gosia-bl napisał/a:
Dziękuje bardzo, miałabym jeszcze prośbę do Państwa o polecenie specjalisty do którego mogłabym się zwrócić o opinię, najlepiej bez taty.

Po prostu spróbujcie się zgłosić do rejestracji CO w Gliwicach czy w Wwie, uprzedzając wcześniej o diagnozie i o tym, że chcielibyście się skonsultować.
Ja osobiście nie wiem gdzie przyjmują prywatnie lekarze z Centrów.

gosia-bl napisał/a:
Powtórzę raz jeszcze pytanie, czy Państwa zdaniem szpital może być w posiadaniu innych badać, które nie zostały ujęte w wypisie?

Nie wydaje mi się.

gosia-bl napisał/a:
Może wyciągam mylne wnioski, ale można by to w tej chwili odebrać tak, że lekarze poczekają na przerzuty a potem zastosują chemioterapie paliatywną?

Na razie nie wyciągałabym tak daleko idących wniosków.
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-09-05, 17:50   Temat: Po operacji jelita grubego
gosia-bl napisał/a:
Nic nie rozumiem.

Ja też coraz mniej.

Abstrahując nawet od mojego poprzedniego posta dot. naciekania pęcherzyków nasiennych (co i tak wydaje mi się istotne), to samo stwierdzenie guza o cesze T3 plus (a nawet przede wszystkim) 1 zajętego nowotworowo węzła chłonnego (i to jeszcze z naciekiem tkanki okołowęzłowej) warunkuje już z zasady do podania leczenia uzupełniającego (chemio/radio/chemioradioterapia) - tak stanowią zalecenia.

Osobiście sugerowałabym konsultację w innym ośrodku - Gliwice? Warszawa?
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-09-05, 17:29   Temat: Po operacji jelita grubego
Szczerze mówiąc, albo my nie znamy tutaj pełnego obrazu choroby, albo ja nie rozumiem postępowania lekarzy. Chemia mająca przyspieszyć rozwój zmian w płucach?
W jakim ośrodku tata jest leczony?
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-09-05, 15:01   Temat: Po operacji jelita grubego
Racja, zupełnie mi umknęło.

W wyniku histopatologii mamy wzmiankę o nacieku gruczolakoraka na brzegi boczne pęcherzyków nasiennych, co wg klasyfikacji TNM klasyfikowałoby guza do cechy T4:
Cytat:
Guz bezpośrednio nacieka inne narządy lub struktury

co przy przerzucie do 1 węzła chłonnego dawałoby ogólną klasyfikację T4N1aMx a więc stadium zaawansowania IIIB.
W tym stadium w raku odbytnicy, u pacjentów którzy z jakiegoś powodu nie byli napromieniani przed zabiegiem operacyjnym (czy o takowym była mowa), zwykle zaleca się chemioradioterapię.

Aczkolwiek być może lekarze interpretują pooperacyjny histpat w inny sposób, ponieważ - z tego co opisujesz - plan postępowania, jak i obecne zamiary są nieco inne.

A jakie jest konkretne wytłumaczenie na dyskwalifikację z chemioterapii? Bo "nie chcemy zaszkodzić" to dość ogólne pojęcie :)
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-09-05, 14:42   Temat: Po operacji jelita grubego
A jaki w ogóle był pierwotny stopień zaawansowania raka jelita grubego? Jest histpat pooperacyjny?
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-09-04, 15:44   Temat: Po operacji jelita grubego
gosia-bl napisał/a:
Znalazłam odpowiedź studiując forum: http://www.forum-onkologi...pluc-vt5131.htm , ale miałabym w związku z tym pytanie w związku z przytoczonym postem, czy u mojego taty może być podobna sytuacja, czy można coś stwierdzić po badaniach które tu zamieściłam?

Zalinkowałaś cały wątek, więc nie wiem do którego konkretnie posta odnosi się Twoje pytanie.
Jeśli chodzi Ci o to, czy Twój tata może mieć rakowiaka - teoretycznie może, ale to dość rzadki nowotwór, to raz. A dwa - jak widzisz w linkowanym wątku, tam podejrzenie takie wysunięto dopiero na podstawie badań histopatologicznych wyciętego guza, bo na początku również zakładano przerzut gruczolakoraka jelita grubego do płuc - jest to rzecz, jaką podejrzewa się w pierwszej kolejności, gdyż jest bardziej prawdopodobna niż drugi, niezależny nowotwór.
W linkowanym wątku pacjentka była poddana operacji usunięcia guzków w płucu ponieważ było ich niewiele - po jednym w każdym płucu.
Tutaj zmian jest więcej w obu płucach.
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-09-04, 12:23   Temat: Po operacji jelita grubego
Na pytanie "czy jest możliwe" zawsze odpowiadam, że w medycynie wszystko jest możliwe.
Obraz nie jest jednoznaczny, jednak np. cecha naciekania może wskazywać na charakter nowotworowy guzków.

Zresztą lekarz napisał w wyniku TK, że "nie można wykluczyć zmian przerzutowych z guza odbytnicy".
absenteeism

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2012-09-03, 15:27   Temat: Po operacji jelita grubego
gosia-bl napisał/a:
Powiedzcie mi proszę, czy jeżeli dotychczas tatą zajmował się chirurg onkolog, to po operacji mamy poszukać onkologa

Tak, raka leczy onkolog. Chirurg onkolog raka wycina, zaś dalsze leczenie prowadzi onkolog kliniczny.

Strona 1 z 2
Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron