Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
absenteeism
Odpowiedzi: 98
Wyświetleń: 47068
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-04-18, 19:49 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
A nie chodzi o TACE - dotętniczą chemioembolizację?
Można o tym poczytać np. tutaj. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-12-13, 20:32 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
Pytanie tylko, czy lekarce chodzi o schemat chemii zwany TAC, czy o chemioterapię TAC = transarterial chemotherapy , czyli chemioterapię dotętniczą. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-12-13, 07:23 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
TAC = docetaksel, doksorubicyna, cyklofosfamid.
Taki schemat został zalecony? |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-10-01, 21:30 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
Zwykle w diagnozowaniu raka dróg żółciowych wykonuje się ECPW.
Myślę, że skoro w biopsji wyszedł HCC, to tej diagnozy należałoby się trzymać. Biopsja wychodzi często fałszywie negatywna, tzn. mimo widocznych zmian, objawów w badaniu nie uzyskuje się kom. nowotworowych - jednak tutaj patolog zdiagnozował HCC, a więc taki obraz pod mikroskopem musiał uzyskać. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-10-01, 21:17 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
Marynka napisał/a: | Jakie jest ryzyko że wynik biopsji jest błędny? |
Trudno określić dokładny % - przy biopsji zawsze istnieje ryzyko, że pobrany wycinek będzie niemiarodajny bądź np. trafi się w miejsce akurat nie zmienione nowotworowo.
Marynka napisał/a: | Czy gdyby to nie był HCC to czy nexavar zadziała na nowotwora wywodzącego się z dróg żółciowych? |
Przyznam, że nie znam badań dot. działania sorafenibu w raku dróg żółciowych, o ile w ogóle takie badania były wykonywane. W każdym razie udowodnioną skuteczność Nexavar ma w HCC i w raku nerkowokomórkowym. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-27, 19:56 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
No to zależy właśnie w jakich jednostkach. Norma jest do 20 mikrogramów/l, ale czasem wyniki podawane mogą być w mg/l. A to już przy wyniku 2,5 robi sporą różnicę.
Niemniej jednak markery mogą być zarówno w normie przy chorobie nowotworowej, jak i poza normą przy jej braku - nie jest to jednoznacznie diagnostyczny czynnik. |
absenteeism
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2012-09-27, 19:48 Temat: Rak pierwotny wątroby u mojego taty. |
2,5 w jakich jednostkach? |
|