1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 5
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Proszę o interpretację TK płuc
absenteeism

Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 4405

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-08-01, 21:17   Temat: Proszę o interpretację TK płuc
Czy w tym fragmencie:
MałaS napisał/a:
2 cykl leczenia z naciskiem pozatorebkowym 6000cGy w 5 frakcjach

nie chodzi o NACIEK pozatorebkowy?

Jeśli chodzi o radioterapię, może być problem z racji otrzymania wcześniejszych wysokich dawek.

RTG w tej chwili jest zupełnie nieistotne, najlepiej byłoby jak najszybciej umówić się do onkologa (czy radiolog Was prowadzący jest też onkologiem klinicznym?) celem np. skierowania na PET.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-08-01, 20:05   Temat: Proszę o interpretację TK płuc
MałaS napisał/a:
Przykro mi się zrobiło po Twojej odpowiedzi :(

Podejrzenie wznowy jest opisane we wnioskach z TK, na podstawie obrazu uzyskanego w badaniu - rozumiem, że nie jest to optymistyczna wiadomość i z pewnością może zdołować. Ale ja w tej sytuacji mogę jedynie potwierdzić to, co radiolog opisał - obraz jest niepokojący i może sugerować wznowę.
Przykro mi, że nie są to wesołe wiadomości, ale trzeba się z tym zmierzyć.

MałaS napisał/a:
Czy informacje które podałam naprawdę są niewystarczające do wyciągnięcia wniosków?

Nie wiem o jakie wnioski konkretnie Ci chodzi :)
Na podstawie podanego TK i poprzedniego TK nie jesteśmy w tej chwili zinterpretować ich inaczej, niż jak opisujący je radiolog - jest to możliwa wznowa.
Jeśli masz jeszcze jakieś konkretne pytania, np. odnośnie dalszej diagnostyki, leczenia etc., to oczywiście chętnie (w miarę możliwości) odpowiemy, jednak musimy wiedzieć czego chciałabyś się dowiedzieć :)
Stąd moje dopytywanie o schemat i ilość cykli chemioterapii - jest to bardzo istotna informacja w całości obrazu choroby, mająca wpływ na planowanie ewentualnego dalszego leczenia. Kiedy odpisałaś, że chyba nie ma to znaczenia, zrozumiałam, że nie chcesz wiedzieć nic więcej poza tym, czy u mamy podejrzewa się wznowę czy nie - po prostu się nie zrozumiałyśmy.

[ Dodano: 2012-08-01, 21:37 ]
Aha, i czy dacie radę przyspieszyć wizytę u onkologa? W tej sytuacji 21 sierpnia to dość późny termin.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-08-01, 19:33   Temat: Proszę o interpretację TK płuc
Jeśli masz na myśli sam fakt podejrzenia wznowy, to fakt - niczego to nie zmienia.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-08-01, 19:21   Temat: Proszę o interpretację TK płuc
MałaS napisał/a:
Chemioterapie przerwana z powodu zapalenie żył i totalnie nie znam parametrów

A istnieje szansa, żebyś je poznała? :) powinno być to w wypisach.
absenteeism

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2012-08-01, 18:37   Temat: Proszę o interpretację TK płuc
MałaS napisał/a:
Wznowę procesu patologicznego?

Jeśli mowa jest o wznowie, to tylko o wznowie procesu nowotworowego.

Czy możesz przepisać tutaj wynik TK z 11.01.2012?
Ile cykli chemioterapii otrzymała mama po lobektomii i jakim schematem chemii była leczona?
Co dokładnie naświetlano, jaką dawką łączną i w jakim czasie?
Jakie było pierwotne stadium zaawansowania nowotworu?

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron